КАЈЛ СКОТ опет прекорава Србију

KAJL SKOT opet prekorava Srbiju

5 oktobra 2018

SAD i dalje zagovaraju slobodnu trgovinu sa svetom, ali već 70 godina čekaju na jednakost i reciprocitet, izjavio je američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot.

Dodao je da ni u Srbiji roba iz njegove zemlje nema pravedan tretman.

„Čak i ovde u Srbiji imamo nepravedan trgovinski tretman američke robe. Cilj jeste da zemlja ima dobre odnose sa četiri ose – Kinom, Rusijom, SAD i EU. Ali, kada pogledamo kakvi su trgovinski odnosi, teško je reći da Srbija na ravnopravan način tretira sve partnere“, rekao je Skot na Sedmom Samita EU – jugoistočna Evropa, o održivom razvoju za Balkan – Srbija u vodećoj ulozi, u organizaciji londonskog Ekonomista.Od više od 50 proizvoda samo pet, koji se izvoze iz Srbije u SAD podležu carini, dok u obrutnom pravcu SAD kada izvozi u Srbiju plaća za 30 od 35 proizvoda, tako da je samo pet oslobođeno visokih carinskih tarifa, kazao je Skot.

Američki diplomata je kao primer naveo kalifornijsko vino koje se u Srbiji carini 30 odsto, dok se za vina iz Italije i Francuske, kako kaže, uopšte ne plaća carina.

„Za američki traktor Džon dir carinska tarifa iznosi 15 odsto u Srbiji, dok se za uvoz traktora iz EU ne plaća ništa. Da li je fer da cele kategorije poljoprivredne proizvodnje nemaju pristup srpskom tržištu iz bezbednosnih razloga, iako su mnoge naučne studije pokazale da je američka hrana zdrava“, naveo je Skot.

Dodao je da su SAD velika i moćna država i da žele da budu primer drugima i pokažu celom svetu da su posvećene slobodnoj trogvini iako ne dobijaju nista zauzrvrat.

„Kada je svet bio na kolenima nakon Drugog svetskog rata, mi smo bili poslednji na nogama i dok su se druge zemlje dizale na noge polako su smanjivale svoje barijere, dok smo mi to odmah uradili, sedam decenija kasnije SAD još uvek čekaju“, naveo je.

Prema njegovim rečima, predsednik Donald Tramp ima jedinstven stav u američkoj politici po tome što je spreman da stane na crtu dogmama i promeni konvencionalan način razmišljanja po tom pitanju. Tramp je, podsetio je Skot, rekao da sve to što se dešava nije pravedno i da više SAD neće dozvoliti to iskorišćavanje i da je spreman da pregovara o starim sporazumima.

„To ne znači da smo promenili stav prema slobodnoj trgovini i trgovini, ali ona mora da bude pravedna i recipročna“, naglasio je Skot.

On kaže da se za automobile da SAD kada izvoze automobile moraju da plate četiri puta više, nego što druge zemlje plaćaju kada izvoze u SAD.

Podsetio je da Kina ima veliki suficit već decenijama prema SAD da je utvrđeno da Kina na razne načine subvecioniše svoje firme u toj trgovini, da se krade intelektualna svojina i slično.

„Ceo sistem trgovine je pod pritiskom one njene ružne strane. Ipak, verujemo u slobodnu trgovinu, ali nije dovoljno samo da ona bude slobodna, već mora biti i pravedna i recipročna“, poručio je Skot.

Istakao je da SAD imaju stopu rasta od četiri odsto ove godine iako su mnogi smatrali da je to nemoguće, zatim da zapošljavanje raste. Kaže da su SAD 2009. imale više od 15 miliona nezaposlenih i da su od tada otvorile 19 miliona novih radnih mesta.

„Sada imamo 190.000 novih radnih mesta mesečno u proseku. Tako da smo u poslednjih osam i po godina otvorili više radnih mesta nego što imamo ljudi. Takođe, berza postiže zaista rekordne rezultate. Mi želimo da srušimo zidove koji sprečavaju slobodno tržiste, ali u toj trgovini mora biti pravde“, rekao je ambasador Skot.

KOMENTARI9 komentara

  • Nebeska Srbija says:

   Ti mu dade kompliment..i fukara je za skora velicina!

   • Velika Metla says:

    NS,od njega i njemu sličnih nije uopšte teško biti bolji čovek! Za tako nešto ne treba ni mrvu jednu truda!

 1. Leo says:

  Tako je gos'n Skote, Amerika nije brutalna globalna tiranija, vec jedna divna, humana, dobrodusna drzava koja voli i postuje ceo svet, svima pomaze, a nju svi koriste tako dobru i naivnu! Sirota, mala Amerika, evo suza mi krenu niz obraz, kako su svi prema njoj nepravedni...

 2. Velika Metla says:

  Ceo sistem trgovine je pod pritiskom one njene ružne strane. Ipak, verujemo u slobodnu trgovinu, ali nije dovoljno samo da ona bude slobodna, već mora biti i pravedna i recipročna“, poručio je Skot. Šta dodati osim da je licemer kao uostalom i svi oni! Zavode trgovinske sankcije gde god mogu,a ovamo priča o slobodnoj trgovini,slobodnom tržištu???? Bilmez,lažljivi! Oni jesu za slobodnu trgovinu SAMO u slučaju da oni imaju koristi od nje! Isti je slučaj sa slobodom govora,na koju su ponosni,a ta sloboda govoraje sve do onog trena kad se čak i govor,a da radnje ne pominjem,kad dirneš u njihove interese! Tako je i sa demoKRETENijom isti slučaj! Po toj demoKRETENiji je sve demokratija što je njihov interes! Onog trena kada im nije interes onda demokratija uumire,a uspostavlja se demoKRETENija!

 3. Zoran says:

  Sta vi imate da ponudite od ROBE svetu? Nista. Vi imanate naoruzanje i GM hranu.

 4. Korolev says:

  Čoveku treba odgovoriti argumentima!Nećemo COL,INČ,FIT itd...Ne odgovara nam Džon Dir jer je preskup za održavanje,naša zemljišta za njega nisu.A koliko ste nam uništili zverski nas bombardujući-trebalo bi da se u mišju rupu zavučete i da budete srećni što uopšte imate šansu da budete u Beogradu.U Srbiji vas niko ne vidi kao prijatelja,niti će vas generacije i generacije videti kao prijatelja i pamtiti po dobru.Vaša snaga je samo u silu,vas niko ne voli i svi vas mrze samo zbog pretnji o tome ćuti,ali,u nekom novom deljenju karata,gorećete gore nego Drezden,SVET će biti protiv vas i ono malo vaših satelita koji misle da su gazde sveta,vaše je prošlo,počinjete izgleda da dobijate packu za packom,i toga će biiti sve više...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *