KАKАВ ЈЕ ЧОВЕK ТАЈ ПУТИН! Диван гест руског председника! ОВЕ РЕЧИ ЈЕ УПУТИО СРПСKОМ ПАТРИЈАРХУ!

KAKAV JE ČOVEK TAJ PUTIN! Divan gest ruskog predsednika! OVE REČI JE UPUTIO SRPSKOM PATRIJARHU!

29 avgusta 2020

Patrijarhu Irineju 90. rođendan pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića čestitali su ruski i vaseljenski patrijarsi kao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

– Najsvetijem Patrijarhu i ocu našem Irineju rođendan su čestitali predsednik Rusije Vladimir Putin, vaseljenski patrijarh Vartolomej, moskovski patrijarh Kiril, mitorpoliti volokolamski Ilarion – rekao je za Tanjug protođakon Radomir Rakić, glavni i odgovorni urednik Informativne službe SPC.Protođakon Rakić je dodao da je mitropolit Ilarion predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije.

Čestitke je poslao i poljski predstojatelj Sava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas patrijarhu Irineju 90. rođendan i poželeo mu uz dobro zdravlje da još dugo bude na čelu Srpske pravoslavne crkve.

– Vaša Svetosti, čestitajući Vam 90. rođendan, uz želje za dobro zdravlje, upućujem Vam i želju da još dugo upravljate kormilom Srpske pravoslavne crkve, za dobro našeg naroda i crkve – naveo je predsednik Srbije na Instagramu Budućnost Srbije AV.

Predsednik je podsetio da je svetosavska Srpska pravoslavna crkva stub opstanka Srba gde god živeli.

– A, Vi, kao njen poglavar, najbolje svedočite bogatstvo naše duše i uvek nas opominjete koliko je važno ko smo i kakvi treba da budemo. Na mnogaja ljeta, Svjatjejši vladiko! – poručio je predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Patrijarh Irinej je 45. srpski patrijarh, a tron srpske Crkve nasledio je 2010. godine od patrijarha Pavla.

Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski – rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čacka.

Rođen je kao Miroslav Gavrilović, navedeno je na sajtu SPC uz poruku „Najsvetijem Patrijarhu i Ocu našem Irineju na mnogaja ljeta!“

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a posle Gimnazije u Čacku i Bogosloviju u Prizrenu. Diplomirao je u Beogradu na Bogoslovskom fakultetu. Po završetku vojne službe postavljen je za profesora Prizrenske bogoslovije.

Pre toga oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od patrijarha Germana primio je monaški čin i ime Irinej. Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu rukopoložen je u čin jeromonaha. Bio je na postdiplomskim studijama u Atinu.

Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vratio u Prizren gde je bio rektor Bogoslovije. Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara patrijarha srpskog s titulom episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog. Na Svetom arhijerejskom saboru 22. januara 2010. godine izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovackog i patrijarha srpskog.

KOMENTARI5 komentara

 1. Cp6a says:

  Našem dragom Patrijarhu želim srećan rođendan i dug, zdrav i srećan život.

 2. Rista says:

  Pa ko je zaboravio sve mućke i prljavštine oko izbora tog patrijarha, taj sigurno veruje u sve svetosti ovog tipa. Po našim verskim zakonima, patrijarh je patrijarh doživotno, ali klika oko današnjeg veštačkog patrijarha Irineja je pokušala da ga postavi na tron još za života Svetog Patrijarha Pavla. Samo otvoreno protivljenje naroda je uspelo da spreči ovu sramotu i Irinej se sa svojom klikom primirio i čekao da Patrijarh Pavle izdane. A ni njegove današnje delatnosti nisu baš nešto svetosavske. Džaba ga hvale i veličaju. Kvarne radnje pre izbora su bile dovoljan dokaz sa kakvom ličnošću su nas prokatoličke klike u srpskoj crkvi nagradile. Kvarne radnje prokatoličkih elemenata u srpskoj crkvi se danas otvoreno priznaju i smatraju kao nešto normalno i dobro, ali ima nas koje se sećamo godina mućki i prljavština oko njegovog izbora. Za mene on nije patrijarh Srpski i neće nikad ni biti. A politički i verski korektne izjave me uopšte ne oduševljavaju. Svi oni duvaju u dupe jedni drugima kada se dočepaju vlasti ili bilo koje funkcije. Banda bandu podržava. Irinej je silom i podvalama postavljen za patrijarha i tako je ponizio tu funkciju i dok je on patrijarh, funkcija Patrijarha će biti nešto crno u srpskoj pravoslavnoj istoriji. Ukoliko nas skroz ne pokatoliči a radi na tome uporno.

  • doktrina soka says:

   atvorio crkve na naj veci hriscanski praznik,VASKRS, poznacete ih po delima njihovim.

 3. Pravda says:

  ne pisete jel mu je i unuk cestitao.

  • doktrina soka says:

   A tko mu je unuk,bas me zanima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *