КАКАВ ОБРТ! Каталонци донели неочекивану одлуку, ШПАНИЈА У ШОКУ!

KAKAV OBRT! Katalonci doneli neočekivanu odluku, ŠPANIJA U ŠOKU!

2 avgusta 2020

Nešto manje od polovine, 50,5 odsto stanovnika Katalonije ne želi državu nezavisnu od Španije, dok 42 odsto to želi. Ovo pokazuju rezultati katalonskog centra za ispitivanje javnog mišljenja Centre d`Estudis d`Opinio.

Istraživanje je sprovedeno od 25. juna do 21. jula među 2.000 stanovnika Katalonije, autonomne pokrajine na severoistoku Španije koji su odgovarali na pitanje „Želite li da se Katalonija pretvori u nezavisnu državu?“Kako prenosi Hina, na to pitanje pozitivno je odgovorilo oko 42 odsto ispitanika, što je najmanji postotak od jula 2017. godine. Katalonska vlada je u oktobru 2017. organizovala referendum o samostalnosti, uprkos zabrani španskog ustavnog suda.

Prošle godine je devetoro katalonskih zvaničnika osuđeno pred sudom u Madridu na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organizovanja tog referenduma. U februaru ove godine 44,9 odsto ispitanika izjasnilo se da želi da Katalonija postane nezavisna država, podatak je CEO-a.

Regionalni izbori u Kataloniji mogli bi da budu održani na jesen ili zimu, a tri stranke koje zagovaraju samostalnost trenutno imaju većinu mesta u parlamentu u Barseloni, 70 od ukupno 135.

Katalonija od 1978. godine ima svoj parlament, vladu i policiju a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama. Španska centralna vlada upravlja iz Madrida spoljnom, odbrambenom i fiskalnom politikom.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kad Miki kaže da se boji says:

    Isto kao što je Milo priznao Kosovo nezavisnim, a 80% Crne Gore u stvari glasalo protiv.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *