Kakav raspašoj u SDP-u

Kakav raspašoj u SDP-u

19 marta 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Koliko ono sud traži da HDZ plati državi? S koliko su ono para u prvostupanjskom postupku kažnjeni zbog hobotnice koja je futrala nezasitne apetite Ive Sanadera i kompanije i punila stranačku blagajnu?

Riječ je o skoro 30 milijuna kuna kad se zbroje kazna i svota koja je za podmazivanje HDZ-a korupcijom izvučena iz sustava.

Pred strankom je, znači, teška gabula. Cijela zgrada sjedišta HDZ-a u najstrožem centru Zagreba ne može se, navodno, prodati za više od 23 milijuna.

Sreća u nesreći je to što će se, ako ova presuda bude potvrđena, dug barem razlomiti na rate, pa će se otplaćivati pet po pet milijuna godišnje.

No, dok Karamarko zbog financijskih muka čupa kosu, a Hebrang čak strepi od propasti stranke, SDP se besmisleno razbacuje milijunima, kao da im rastu na grani, i to na račun najobičnije poslovne neurednosti, lijenosti i dezorganizacije.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović imat će što vidjeti kad se vrati s tog svog epskog puta po zemljama čudnovatog kljunaša i tasmanijske nemani. Jer njegove službe na Iblerovom trgu ponovno, isto kao ni lani, nisu bile kadre ispuniti zakonske uvjete predaje godišnjih dokumenata o financijskom poslovanju političkih stranaka.

Prošle godine su naprosto zakasnili. Izvještaj nije objavljen u propisanom roku i zbog toga su kažnjeni tako što im je oduzeto basnoslovnih 5,1 milijun kuna. Javnosti su kazali da im se sve to dogodilo jer se netko razbolio.

A onda gotovo navlas ista stvar i isti neshvatljivi nemar ove godine.

Pedagogija koja je stranku već jednom koštala lijepih pet milijunčića – isto onoliko koliko bi, prema sadašnjoj presudi, iznosila godišnja rata za okajavanje HDZ-ovih korupcijskih grijeha u naturi – nije nimalo prepala ni trgnula nesposobnjakoviće u SDP-u.

Sada su papire na vrijeme predali Državnom uredu za reviziju i Fini, ali ne i Državnom izbornom povjerenstvu. Novo je opravdanje da je do greške došlo zbog »tehničkog previda odjela računovodstva«.

To je, dakle, opet novi prekršaj, vrlo sličan kao i 2013-e. I ovaj bi ih ponovno koštao novih pet milijuna kuna da prošle godine, post festum svoga slučaja, nisu promijenili zakon i smanjili tadašnje doista drakonske kazne na pola milijuna maksimalno.

Tako će ih repriza neviđenog šlamperaja njihovih službenika, koji se očigledno ne boje da bi mogli ostati bez posla, ove godine koštati znatno manje. Stanoviti Dinko Suton, poslovni direktor SDP-a, bio je direktor i lani, direktor je i sada.

Ali sve to zapravo nije ta glavna bitna stvar.

Bitno je to da se čovjek zaista mora pitati kakva to dekoncentracija, nered i raspašoj vladaju u SDP-u, stranci koja vodi ovu Vladu, a onda valjda, po principu ogledala, i u Vladi koja vodi ovu državu?

Možda će sutra zaboraviti uplatiti mirovine. Poslati projekte za novac EU u Bruxelles. Zaspati kad se potpisuju važni ugovori.

Lani je Milanović bio ljut što ih je sud opalio po džepu zbog formalnog prijestupa.

– Stranke koje imaju optužnicu da su opljačkale pola Hrvatske – bjesnio je tada šef SDP-a – mogu na kraju platiti maksimalnu kaznu istu kao i mi sada zbog jednog najobičnijeg kašnjenja.

Nekidan smo vidjeli da je oko HDZ-a bio u pravu. Samo što s tim kad Milanovićeve SDP-ovce čak ni ta škola nije uspjela naučiti pameti.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *