КАКАВ УДАРАЦ ЗА ЗАПАД – ВРАТИЛИ СЕ НА ПОЧЕТАК: Русија претекла Америку у испорукама гаса Европи

KAKAV UDARAC ZA ZAPAD – VRATILI SE NA POČETAK: Rusija pretekla Ameriku u isporukama gasa Evropi

17 juna 2024

Uvoz gasa iz Rusije u Evropu u maju je premašio isporuke iz Sjedinjenih Država, prvi put za skoro dve godine, piše „Fajnenšel tajms“ (FT), pozivajući se na podatke ICIS-a. Prošlog meseca su isporuke ruskog gasa i tečnog prirodnog gasa (LNG) činile 15 odsto ukupnog uvoza u evropske zemlje.

„Neverovatno je videti kako se udeo ruskog gasa u Evropi povećao nakon svega kroz šta smo prošli i svih napora uloženih da smanjimo zavisnost i smanjimo rizike koji mogu da prate uvoz energenata“, rekao je Tom Marzek-Manser, šef analitike u ICIS-u.Posle početka vojne operacije na teritoriji Ukrajine, Rusija je smanjila isporuke gasa u Evropu putem gasovoda. Nakon toga Evropska unija je povećala uvoz tečnog prirodnog gasa, koji uglavnom stiže iz Sjedinjenih Država.

FT navodi da su isporuke američkog gasa premašile uvoz iz Rusije u septembru 2022. godine, a od 2023. godine na SAD otpada oko petina ukupnog uvoza tečnog prirodnog gasa u Evropu.

Istovremeno, kako prenosi FT, u maju je udeo ruskog gasa porastao na 15 odsto, dok je uvoz američkog gasa smanjen do 14 odsto. List piše da se to dogodilo u pozadini zatvaranja velikog postrojenja za tečni prirodni gas u Sjedinjenim Državama i ruskog povećanja isporuke gasa u Tursku. FT napominje da je potražnja za gasom u Evropi i dalje slaba, jer su zalihe blizu rekordnog nivoa.

KOMENTARI2 komentara

  1. rade says:

    Nadam se da su Rusi barem povecali cijene.

  2. Baćo says:

    Rusi su Evropi sve ovo vreme isporučivali gas preko Ukrajine. Narod naivni misli kako će biti ovo ili ono dok u stvarnosti oni normalno sarađuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *