Како би Европа изгледала да је Хитлер покорио СССР?

Kako bi Evropa izgledala da je Hitler pokorio SSSR?

20 septembra 2015

hitler“Moramo samo nogom da provalimo vrata, i cela trula struktura će se urušiti.” Ova rečenica Adolfa Hitlera označila je možda i najveću grešku u proceni u istoriji ratovanja, nakon što su nacisti potcenili Sovjetski savez 22. juna 1941. godine. Međutim, ne možemo a da se ne zapitamo kako bi Evropa izgledala da je Hitlerova procena bila ispravna?

Adolf Hitler i njegovi generali bili su ubeđeni da će se SSSR srušiti kao kula od karata u “Operaciji Barbarosa”, najvećem vojnom napadu ikada sprovedenom.

Sile Osovine otvorile su 2.900 kilometara dugačak front od Baltika do Crnog mora, a Ruse su napale sa više od četiri miliona vojnika, 3.600 tenkova, više od 4.000 aviona, kao i 46.000 komada teškog artiljerijskog naoružanja.

Pored Hitlerovog suludog projekta o “kolonizaciji istočne Evrope i uništavanja inferiornih slovenskih naroda i jevrejskog boljševizma”, postojao je još jedan, strateški mnogo bitniji cilj – preuzimanje ogromnih izvora energenata u SSSR.

Prema istorijskim spisima iz Nacionalne biblioteke u Moskvi, Sovjeti su od starta znali da Hitler planira invaziju, a pakt o nenapadanju koji su potpisali sovjetski ministar spoljnih poslova Vjačeslav Molotov i njegov nemački kolega Joakim fon Ribentrop bio je samo kupovina vremena, jer su i jedni i drugi znali da je rat neizbežan.

Zeleno svetlo za “Barbarosu”

Sile osovine napale su u tri velike grupe: Severna armija je za cilj imala pokoravanje Baltika, Centralna je jurišala ka Moskvi, dok je Južna imala možda i najvažniji zadatak – da osigura izvore energenata na Kavkazu.

A juriš je krenuo impozantno. Do sedamnaestog dana ofanzive nacisti su do nogu potukli Sovjete, uništivši više od 2.000 tenkova, 1.400 komada artiljerijskog oružja, dok je 300 hiljada vojnika Crvene armije zarobljeno.

Dominacija nemačke armije je trajala nekoliko meseci, a ta nadmoć opila je Hitlera koji je, ponesen tim osećajem snage i sile napravio kardinalnu grešku i pomislio da sile Osovine pored sovjetske vojske mogu da pobede i – sovjetsku zimu.

To je Crvenoj armiji dalo vremena da se pregrupiše i započne kontraofanzivu 5. decembra 1941. godine, koja je rezultirala potpunim krahom Hitlerove armije, koja je iz skoro sigurne situacije izašla kao poražena i osramoćena.

“Ruski kolos…je bio veoma potcenjen s naše strane…kad god smo im uništili deset divizija, oni su stvarali nove.” ovo su bile reči nemačkog generala Franca Hadlera 1941. godine.

Posledice Hitlerovog eventualnog osvajanja SSSR

Slom operacije “Barbarosa” oblikovao je svet u nadolazećim decenijama, i kreirao globalnu geopolitičku scenu. Da je Hitler uspeo da slomi SSSR i dokopa se ogromnih resursa, nacistička armija bi doživela neslućeni rast i jačanje kapaciteta u svim poljima, a vojna industrija bi procvetala.

Rusi bi bili potpuno uništeni, a Velika Britanija i Francuska ne bi mogle ozbiljno da zaprete nacistima. Francuska je ionako već bila pokorena pre “Barbarose”, a Britanci bi najverovatnije doživeli sudbinu izolovanog, opkoljenog ostrva, te bi, bez pomoći ključnih evropskih saveznika, ubrzo potpali pod Hitlerovu vlast.

Velika energetska moć bi Hitleru dala krila i mogućnost da snabdeva svoje saveznike, Italiju i Japan, te bi i oni još jači dočekali ulazak SAD u rat naredne godine. Bez pomoći Rusije, uz pokorenu Francusku i izolovanu i odsečenu Britaniju, Sjedinjene Države, koliko god moćne bile, teško da bi same mogle da se suprotstave Trojnom paktu.

Da ne pričamo o manjim saveznicima Trećeg rajha, poput Bugarske, Mađarske i Rumunije, koje bi potpunosti zagospodarile regionom i sprovodile naredbe Adolfa Hitlera, pri čemu bi kompletna Evropa bila pod čizmom nacista.

Srećom, zahvaljujući Hitlerovom potcenjivanju pre svega sovjetske zime, ali i borbenog duha slovenskih naroda, ova mračna budućnost ostala je samo u domenu fikcije.

(webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Radikal says:

  Upravo isto kao sada. Nemci kroje kapu drugima i proseravaju s parama dok manji sanjaju da bar lice na svoje bogove svabe.

 2. mija says:

  Da, Hitler jeste tako nešto planirao. Pričao je kako će čitav prostor od Crnog mora do Baltika biti ispražnjen od slovenskog stanovništva i naseljen Nemcima. Ostatak SSSR-a je planirao da sistematski razruši i deindustrijalizuje i proredjeno stanovništvo vrati poljoprivredi. Slovene je planirao da postepeno uništava do potpunog istrebljenja. Jevreji su se podrazumevali. Nije on podnosio ni ostale evropske narode, osim Britanaca koje je pored Nemaca jedine smatrao arijevcima, pa bi i ostali došli na red pre ili kasnije. To su bile Hitlerove želje i projekcije. Ali nije on jedini koji se pitao o 2. s. ratu. Ratna zbivanja su budno pratili London, Vašington i Vatikan. Pomagali su Hitleru u njegovom obračunu sa Rusima, ali su se spremali da se obračunaju i sa njim, čim bi on umesto njih obavio prljave poslove i omogućio im slobodan pristup ruskim resurima. Po svoj prilici za ovaj zadatak su mu dali rok koji je isticao 1943. Politička scena u Evropi veoma se promenila te godine, a i iz Hitlerovog odbrojavanja "dobre sreće" uvek se da izračunati ta godina. Počela je da jenjava podrška koju su mu dotad davali. Hitler to, razume se, nije do kraja shvatio, pa je nastavio da se grčevito bori da završi zadatak koji mu je poveren. Da se tome makar i približio, Britanija, SAD i Francuska bi prvo izvele atentat na njega, a zatim bi usledio obračun sa nemačkom vojskom i stanovništvom. Nemačka, čak i onako moćna i naoružana kakva je bila pred rat, bila je kao i uvek "sitni igrač", sluga gospodara sveta. I sad treba postaviti novo pitanje: kako bi izgledala Evropa da su u 2. s. ratu pobedile Britanija i SAD?

 3. Pravdaa says:

  SAD i Engleska su izgubile drugi svecki rat jer njihov sluga Hitler nije ipunijo očekivanja zato se prešlo na hladni rat e sada se ponovo bude strasti nego uvek postoji neka pravda pa Rusija i kada padne na kolena izrodi nekog Putina koji po ko zna koji put spašava Pravoslavne Hrišćane od prokletog Rima i bolesnog zapada.

 4. Lady Gaga says:

  Na žalost, sam nemački narod je platio katastrofalnu cenu svojih zabluda. U toku Drugog Svetskog Rata, poginulo je 7,7 miliona Nemaca, a još 4 miliona je umrlo od bolesti, gladi i u svezničkim logorima. Oko 2 miliona Nemica je bilo silovano, njih 100 hiljada je nakon toga izvršilo samoubistvo. Po nekim autorima, ove su cifre još tragičnije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *