КАКО БИ ИЗГЛЕДАО РАТ РУСИЈЕ И НАТО? Урађена симулација великог сукоба у Европи – ево ко би извојевао победу

KAKO BI IZGLEDAO RAT RUSIJE I NATO? Urađena simulacija velikog sukoba u Evropi – evo ko bi izvojevao pobedu

14 marta 2021

VELIKI rat u severnoj Evropi mogao bi da se odvija ruskim „odsecanjem“ baltičkih država, čime bi sprečili NATO snage da im odmah priteknu u pomoć. Time bi Rusi obezbedili svoju prevlast u regionu, piše u analizi švedske Agencije za odbrambena istraživanja, koju prenosi Raša Tudej.

Istraživači su izveli simuliranu ratnu igru kako bi utvrdili odnos snaga u centralnoj i severnoj Evropi, u slučaju da dođe do malo verovatnog „scenarija noćne more“. Prema tom planu, Rusija je napala Litvaniju kroz Belorusiju, nakon čega je čitav NATO savez uvučen u direktan sukob kakav nije viđen na starom kontinentu još od 1945. godine. Ipak, u ovoj simuliranoj ratnoj igri nije „korišćeno“ nuklearno oružje.– Ako pogledamo podatke na papiru, odnos snaga je u korist Rusije, u slučaju da konflikt potraje kratko – piše u izveštaju.

– Iznenadni napad koji bi ruskoj armiji omogućio da se poveže sa trupama u kalinjingradskoj eksklavi bio bi od suštinskog značaja, pre početka američkih, britanskih i francuskih vazdušnih napada – piše u izveštaju.

S druge strane, tvrde analitičari, najbolja šansa NATO pakta bi bila sprečavanje vazdušne nadmoći Rusije i zadržavanje trupa do prebacivanja ratnih aviona.

– Problem NATO pakta je taj što će njihova lako naoružana pešadija sa slabom artiljerijskom podrškom više zavisiti od vazdušne podrške. Ako bi Rusi preokrenuli vazdušne bitke na početku rata u svoju korist, rat bi se brzo okončao – piše u izveštaju švedske analitičke kuće.

Iako je simulacija zaustavljena nakon četiri dana i niko nije izvojevao „čistu pobedu“, Rusija je bila u dobroj poziciji da obezbedi operativni uspeh na terenu.

– Glavni faktori koji stoje iza ruskog uspeha bili su iznenađenje, jače brojno stanje, mehanizacija i, ne manje važno, obim i domet artiljerijskih oruđa i balističkih raketa – piše u zaključku izveštaja.

Anton Alihanov, guverner Kalinjingradske oblasti, rekao je nedavno da Rusija nema ovakve borbene planove zato što „ne želi zlo svojim susedima“.

KOMENTARI4 komentara

 1. M says:

  Zašto bi Rusi prvi krenuli u rat protiv USA-NATO,pogotovo na sjeveru Europe?!?Osim toga,taj rat kao uzrok ili posljedica,će biti dio većeg rata koji će zahvatiti širije područje,i bit će vjerovatno korišteno i A-oružje!?!

 2. milorad 5 says:

  "u slučaju da konflikt potraje kratko"--"Ako bi Rusi preokrenuli vazdušne bitke na početku rata u svoju korist".Poenta je u tome što rusi NE MOGU u vazduhu da ostvare premoć nad zapadnom alijansom,mogu samo da pariraju i da ih spreče da oni ostvare bitnu vazdušnu superiornost a i to je pitanje koliko dugo.Takodje taj rat ne bi trajao KRATKO zato što je i osnovna premisa zapadnog plana "anakonda" koji je trenutno u primeni,dugotrajan rat iscrpljivanja.Igra će teći ovako---NATO će negde u nekom momentu NAPASTI ruse DIREKTNO,rusi će ih slistiti a onda kreće medijska kampanja o ruskom NAPADU i AGRESIJI,NATO pokreće kratkotrajnu ograničenu ofanzivu koja primorava ruse da taktički odgovore i stvarno pocepaju par satelita a onda kreće MOBILIZACIJA protiv rusije,ratno stanje u NIZU država ratna ekonomija takodje i "priprema demokratije da se unište ruski divljaci sa istoka".Za to vreme NATO može sasvim uspešno da zamajava i sprečava dalji prodor rusa u centralnoj evropi i na karpatskoj odbrambenoj liniji KOJA POSTOJI VEĆ SADA a ONDA sledi kontra napad ,masivno bombardovnjae i razaranje svega što stignu po rusiji...normalno "konvencionalno":)Da sam na mestu ruskog generalštaba,kada počne ovaj scenario da se odvija, ne bih mrdnuo ni jedan bataljon preko ruske granice i nuklearno bih spalio sve veće NATO baze u istočnoj evropi i to POSLE petnestak dana dok se mediji ne zahuktaju na zapadu i počnu da prde o ruskoj agresiji.15 dana rusi NAPADAJU i NISU prešli još rusku granicu:) niti ih je iko video,čak bih dozvolio manje prodore nato kopnenih trupa unutar ruske teritorije a onda bih lansirao megatonske strateške udare po bazama ,rusi imaju rakete sa PET megatona punjenjima , E TO bi trebalo da se upotrebi,i posle toga bih im uputio ultimatum da se GONE inače stiže ostatak.Takodje u 15 dana LAŽNOG rata, mogu da se isprazne gradovi u rusiji i sklone ljudi u skloništa koje RUSI IMAJU za najveći broj svojih gradjana,I TAKO bi se ANAKONDA ugušila sopstveni repom ili bi se situacija rešila kompletnim produženim nuklearnim bobmardovanjem svih teritorija i država koje su umešane u rat.Možda bi to uništilo rusiju ali ni od ove grupe zapadnih hijena ne bi ostalo NIŠTA.Čak mislim da rusi u toj priči imaju ogromnu prednost i da verovatno ne bi bili unišeni za razliku od niza zapadnih drćžava koje bi bile zbrisane sa mape sveta, a takodje po ustrojstvu i unutrašnjoj snazi i organizaciji ni USA ne bi PREŽIVELE masivan nuklearni udar koji traje recimo GODINU DANA ,malo po malo ,bomba ovde bomba onde i nema nuklearne zime i nema uništenja planete a bobmardovanjrusije na TAJ način rusima ostavlja MNOGO prostora gde mogu da se reorganizuju i ponovo izgrade džavu, što ne može baš da se kaže ni za zap.evropu ni za USA oni bi se RASPALI i potonuli u ANARHIJU SIGURNO.Ovo je VRRRLOO MOGUĆ scenario koji dolazi uskoro sa obe strane.

 3. Covid GEJts 2 .598 says:

  Samo nisu rekli da bi Rusi krenuli na Baltik kao ODGOVOR na napad nato na Kalinjingradsku oblast. Inace siromasne nato balticke a i druge siromasne nato clanice Rusiji nisu potrebne za ista. One mogu biti u 16 nato paktova ali opet su zapravo ruske teritorije po cistoj logici sile jer Rusi ih mogu bilo kada zauzeti da im to treba i nato tu ne moze NISTA. Ovakve "expertize" su samo podgrevanje budjave nato pasuljcine za njihovu zaglupljenu raju.

 4. šiško says:

  Zapad je daleko slabiji nego što misli ceo svet, uključujući i njih. Najslabiji u svojoj novijoj istoriji. Ali upravo zato je i najopasniji. Treba ih se čuvati kao zmije, uvek ih držati na oku i spremati se za njihove najgore moguće podlosti. Jedna od tih podlosti je i ovaj biološko-propagandni kovid rat kojim sistematski uništavaju nacionalne privrede, a vakcinama i stanovništvo. Ni ranije nisu imali mnogo obzira, ali sad koriste svako i najprljavije sredstvo da nas unište, jer je uništavanje većeg dela sveta jedina šansa za njihov opstanak. Bar oni tako misle. Konkretno Rusiji ne mogu ništa. Rusi im maestralno pariraju, pa čak s vremena na vreme i preuzimaju inicijativu, Kina i ostale velike zemlje imaju veliki manevarski prostor, pa time i prilično visoku rezistentnost na njihove otrove, ali male zemlje će biti samlevene, neka više neka manje. Mi bismo morali da se potrudimo da zaštitimo pre svega stanovništvo, zatim ostatke institucija i privrede, kako bismo imali kakvu-takvu šansu da se oporavimo kad sve ovo prodje. Ne vakcinišite se bar zasad, dok ne smenimo ovu vlast, jer njima ništa ne smemo verovati. Suviše su nas lagali i varali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *