Kako Bogoljub Karić može da se vrati u Srbiju

Kako Bogoljub Karić može da se vrati u Srbiju

28 jula 2013

- 1041 - KARIC BOGOLJUBBogoljub Karić mogao bi da se u Srbiju vrati kao slobodan čovek samo ukoliko položi jemstvo da više neće biti nedostupan domaćim pravosudnim organima.

Drugi način je da tužilaštvo odustane od optužbi protiv njega.

Protiv Karića već sedam godina raspisane je Interpolova poternica po naredbi Višeg suda u Beogradu.

Model slobodnog povratka uz jemstvo nedavno je uspeo biznismenu Stanku Subotiću Canetu koji je, kao i Karić, sedam godina bio u bekstvu i na crvenoj poternici Interpola s nalogom za hapšenje i odredjivanje pritvora.

Subotiću je Specijalni sud u Beogradu posle tri odbijanja njegovih predloga za jemstvo od 700.000 evra, dva miliona evra i pet miliona evra, zamenio odluku o pritvoru odredjivanjem jemstva od 538.000 evra.

Pošto je položio jemstvo, odnosno upisao hipoteku na nekretninu procenjenu na tu vrednost, sud je izdao naredbu da se poternica za Subotićem povuče.

On sada može slobodno da se vrati u Srbiju i brani sa slobode u nastavku sudjenja koje mu je zbog optužbi za šverc cigareta zakazano za 17. septembar.

Isti model „slobodnog povratka“ (bez hapšenja na aerodromima, granicama) mogao bi da pokuša i Bogoljub Karić, ali da li će to uraditi znaće se pošto tužilaštvo ponovo preda svoju izmenjenu ili preciziranu optužnicu Višem sudu ili je ne preda uopšte.

Ukoliko tužilaštvo eventualno odustane od optužbi protiv Karića, sud će izdati naredbu za povlačenje poternice.

Optužnicu protiv Bogoljuba Karića zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio kompaniju „Mobtel“ Više tužilaštvo u Beogradu podiglo pre gotovo tri godine, 17. septembra 2010. godine, ali se ona u tužilaštvu ponovo našla 22. aprila radi promene pravne kvalifikacije krivičnog dela u skladu sa izmenama Krivičnog zakonika od 15. aprila.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *