KАKО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ СВЕТ ЗА 20 ГОДИНА? Европи се не пише добро, а ове државе ће ИМАТИ МОЋ

KAKO ĆE IZGLEDATI SVET ZA 20 GODINA? Evropi se ne piše dobro, a ove države će IMATI MOĆ

2 aprila 2019

Ratovi za vodu, propadanje Evrope i premoć Afrike – ovako novinar Bi-bi-sija Džejms Robin vidi budućnost u svetu.

Za 20 godina, svet će izgledati potpuno drugačije, a i promene će se dešavati sve brže. Ko će biti pobednik, a ko gubitnik?

Afrika će biti na strani onih koji napreduju, zahvaljujući rapidnom rastu stanovništva, sa radnom snagom, koju će činiti mladi, obrazovaniji i bolje umreženi ljudi. Ipak, najveću revoluciju u Africi moglo bi da donese pokrivanje sve širih područja solarnim pločama, koje obezbeđuju ubedljivo najjeftiniju energiju.I Kina će doživeti rast. Uspostavivši kontrolu nad najvećim delom globalnih sirovina, pored sopstvenog naroda, sada će moći da kontroliše i mnoge druge države, koje će se mučiti da otplate dugove.

Na strani gubitnika biće najveći deo Evrope, predviđa Robin. Finansijske službe i bankarstvo uglavnom će biti „u rukama“ veštačke inteligencije tako da će Evropa uglavnom izgubiti uticaj u svetu. Roditelji koji su nekada podsticali decu da postanu advokati i lekari, preklinjaće ih da budu dizajneri, umetnici, pa čak i glumci, tj. da se bave kreativnim poslovima, kojima roboti još nisu ovladali.

Amerika će biti na silaznoj liniji i u senci Kine – cena koju će platiti zbog zakasnelog uvođenja energije na vetar i sunce.

Isto važi i za Bliski istok, jer nikome u svetu više neće biti potrebna njihova nafta i gas.

A koje će sirovine biti važne za razvoj u budućnosti? Zbog štetnog uticaja na klimu i životnu sredinu, fosilna goriva postaju novo zabranjeno voće, plastika se izbacuje iz upotrebe, a čista voda je dragocenija nego ikad. Umesto rata za naftu, sada se vode ratovi za vodu, duž Nila, ili bilo koje druge velike reke.

Sukobi bi, na primer, mogli da izbiju zbog toga što će države najbliže moru optuživati zemlje dalje uzvodno da koriste preveliku količinu vode.

Informacije će biti ključ moći. Do 2039. kupoprodaja podataka uzimaće sve više maha, pri čemu će se odvijati uglavnom ilegalno i u tajnosti. Ceo svet će se oslanjati na podatke kao sredstvo kontrole. Neke zemlje će možda poči za primerom skandinavskih zemalja tako što će se odlučiti za gotovo potpunu transparentnost informacija, a sa ciljem da smanje opasnost od ilegalne prodaje podataka.

Istovremeno, biće sve više građana koji će se tome suprotstaviti. Pošto su im se smučili negativne posledice društvenih mreža, mogli bi da napuste sajber prostor kad god je to moguće. To bi moglo da dovede do smanjenja elektronskog otiska, pa čak i prelaska na klasičnu prepisku – pisanim putem.

(BBC)

KOMENTARI7 komentara

 1. Željko says:

  Bravo za tekst i za izvor informacija jer BBC ipak nešto znači!

  • Gardista says:

   Ti si svoje odavno rekao, idi tucaj kamen i ne pametuj!

 2. Nemanja Vlahović says:

  Lupeta.

 3. Pera says:

  Bas laprda. Cionisti da prepuste vladanje svetom Kinezima ? Samo idiot moze tako nesto da napise. Pre ce mo doziveti 3 svetski rat !

  • Pera says:

   A da, bbc je najaci rotsildov medij, bas znaci ! Pa cak kad daju emisiju o zivotinjama pola slazu. Oni NEZNAJU da govore istinu ! Ko je ikad verovao englezima, il je lud ili je britanac !

 4. petrovgrad says:

  Svet se polako oslobađa od degenerika sa zapada. Afrika će panelima obezbediti jeftinu struju a od energije sve zavisi. Pođimo od nas. Energija je 30 posto u svemu. Zmislite električne automobile, javni prevoz vozove, mašine, mehanizaciju sisteme za navodnjavanje, saobraćaj i sve to na malte ne bezplatnoj energiji. Arapi mogu da piju naftu posle.

 5. Zoran says:

  "Amerika će biti na silaznoj liniji i u senci Kine – cena koju će platiti zbog zakasnelog uvođenja energije na vetar i sunce."_________Ali Evropa je prva po energiji na vetar i sunce, a veli te ce da ide silaznom putanjom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *