Kako crna čokolada čuva zdravlje

Kako crna čokolada čuva zdravlje

25 marta 2014

choc-chunks cokolada 722Ako volite crnu čokoladu, sada možete bez griže savesti da uživate u njoj. Naučnici su dokazali da crna čokolada reguliše krvni pritisak i da je dobra za srce.

I ranije su stručnjaci govorili o pozitivnim uticajima čokolade na zdravlje, ali napokon su uspeli da utvrde zašto i kako ona deluje. Glavni razlog pozitivnog uticaja je to što pospešuje širenje pozitivnih bakterija u našim crevima.

„Utvrdili smo da postoje dve vrste mikroba u crevima – ‘dobri’ i ‘loši'“, kaže jedna od istraživača Marija Mur.

Ona objašnjava da se pozitivno delovanje čokolade sastoji u tome što povećava broj „dobrih“ mikroba, koji sprečavaju da dođe do raznih zapaljenja u organizmu. Dobri mikrobi ulaze u krvotok i štite srce i arterije od oštećenja.

Kakao, kao jedan od osnovnih sastojaka čokolade sadrži u sebi jedinjenja antioksidanta polifenol, kao što su katehin i epikatehin i malu količinu dijetalnih vlakana. Ove komponente želudac teško vari i apsorbuje, ali ih „dobre“ bakterije u crevima lako obrađuju.

„Kada telo apsorbuje sve ove komponente iz čokolade, oni sprečavaju da dođe do upale u kardiovaskularnim tkivima, na taj način umanjujući rizik od moždanog udara“, objašnjava dr Džon Finli.

„Kombinacija kakaao i prebiotika – nesvarljivih sastojaka hrane koji povećavaju broj bakterija – verovatno će dati još bolje rezultate“, smatra dr Finli i objašnjava da kombinovanje kakaoa sa prebioticima dovodi do povećanja broja „dobrih“ mirkoba u organizmu.

Prebiotici se nalaze u belom luku, pšeničnim mekinjama i belom brašnu. Stručnjaci takođe preporučuju kombinovanje tamne čokolade sa voćem, naročito šipurkom, kako bi rezultati bili što bolji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *