Како да одаберете праве тепихе

Kako da odaberete prave tepihe

25 decembra 2016

bast-tepih-shutterstock_620x0

PRILIKOM odabira tepiha za stan najvažnije je da vodite računa o njihovoj veličini, poziciji i dizajnu.

Što se tiče veličine, dobro je znati da su prevaziđeni tepisi koji idu “od zida do zida”, između ostalog i zato što to podrazumeva da morate da ih “podmećete” pod nameštaj. Ovakvi tepisi “guše” prostor, nisu praktični, a možete da ih koristite samo ukoliko je pod u toliko lošem stanju da nije “za javnost”. Manji tepisi i njihova pozicija mogu da budu interesantniji za davanje akcenta nekom delu sobe. Sa nekoliko manjih tepiha možete da podelite prostor na zone. Oni su svakako i praktičniji za održavanje.

Pozicija tepiha takođe zavisi od namene. U dnevnoj sobi tepih postavite do garniture za sedenje ili ispod stola koji zahvata zonu sedenja. U trpezariji, tepih je najbolje da se nađe ispod stola i svih stolica, jer pruža dodatni ugođaj pri obedovanju. U spavaćoj sobi tepih se postavlja ili blizu kreveta, ili ispod kreveta, tako da zahvata kretanje oko njega. Manji tepih možete da stavite i blizu garderobnog ormara kako bi vam bilo udobnije prilikom presvlačenja.

U dečjim sobama tepih može da se pruža kroz celu sobu ili samo u zoni predviđenoj za igru. U hodnicima i degažmanima mogu da se postave uski tepisi koji prate putanju kretanja. Postavljanje tepiha ispod prozora se izbegava, kao i ispod komoda i ormara.

Odabirom određene boje i dizajna tepiha možete prostor da učinite neutralnim ili da ga akcentujete. Ukoliko vam je cilj da tepih bude neprimetan, izaberite boju srodnu nameštaju.

Ako u sobi imate svetao nameštaj i bele zidove, možete da unesete malo dinamike tako što ćete izabrati tepih živih boja i staviti ga u središnji deo. Tepih može da postane zanimljiv detalj u sobi ako se odlučite za smeliji dizajn. Mogu se naći tepisi koji imaju odštampane razne motive, reljefni, mrežasti, asimetrični, različitih geometrijskih oblika…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *