Како да превазиђете пролећни умор

Kako da prevaziđete prolećni umor

20 aprila 2018

DAN je sunčan, a mnogi se osećaju pospano, brzo se umaraju, imaju česte glavobolje i osećaju se depresivno – to su sve simptomi prolećnog umora, koji se javlja kod većine ljudi. Ovako se osećaju i mladi, a ne samo stari, jer je sve to normalna posledica hladnih dana, teške zimske ishrane i malo fizičke aktivnosti.

Čak i oni koji žele a nemaju snage da voze bicikl ili, jednostavno, pešače u prirodi, ne treba da očajavaju, već da se pripreme za izlazak u zelenilo koje se budi. Nekoliko čajeva, sokova i pravilan doručak vratiće izgubljenu snagu. Prolećnoj depresiji se u Rusiji pridaje velika pažnja i većina ljudi dobro zna kako da „probudi“ svoj organizam.

Jagorčevina je jedan od prvih vesnika proleća, a bere se do kraja maja. Mladi, sveži listovi jagorčevine koriste se za pripremu salata, a osušen koren se u tradicionalnoj medicini koristi kao sirup koji ubrzava izbacivanje sekreta i sluzi iz grla i pluća. U ruskoj narodnoj medicini se čajevi od jagorčevine koriste za lečenje nesanice, glavobolje i razdražljivosti. Čaj od jagorčevine je prvi napitak koji treba popiti da bi se pročistio organizam, „otvorila“ pluća i probudilo telo.

Drugi korak je doručak sa žitaricama. Kafu bi trebalo izbegavati ili makar smanjiti njen unos, ili je zameniti čajevima, jer će biljke blagotvorno delovati na buđenje i opuštanje organizma.

ČAJ ZA BUĐENJE

Vrelom vodom treba preliti deset grama suvog korena jagorčevine (koji može da se usitni ako je u komadu), deset grama cvetova majčine dušice i deset grama anisa (ukoliko ne prija organizmu, onda bez ove biljke). Dnevno treba popiti jednu šolju ovog čaja, ali ne pred spavanje.

ČAJ ZA ENERGIJU

Treba pomešati po 50 grama cveta jagorčevine i zovinih cvetića, dodati po 15 grama koprivinog lista i korena maslačka. Mešavina se prelije sa dva decilitra ključale vode, poklopi i procedi posle tri-četiri minuta. Ovakav čaj može da se pije tri puta dnevno.

ČAJ ZA OPUŠTANJE

Dve kašike mladih iglica jele preliti sa dva decilitra prokuvane vode i poklopiti. Posle deset minuta se procedi, doda med i popije.

DORUČAK OD ŽITARICA

Umesto sendviča sa mesnim prerađevinama i majonezom, treba doručkovati žitarice. Najjednostavnije se spremaju zrna heljde. U šerpicu sa ubaci šaka heljde, pa kada provri treba je procediti, oprati pod vodom i dodati kockicu butera ili nešto drugo po želji. Može se doručkovati i integralna zob ili heljda sa jogurtom i kiselim mlekom. Žitarice se mogu zasladiti medom ili dodati voće. Ovakav doručak bi morao da drži organizam dugo sitim, jer organi za varenje izvlače maksimum hranljivih materija.

KAŠIČICA MEDA

Svakog jutra treba uzimati kašičicu meda, a oni koje muči želudac treba da ga rastvore u vodi. Med se može pomešati i sa malo limuna ili ekstraktom cvetova kao što je kamilica.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *