Како да савладате мучнину током путовања

Kako da savladate mučninu tokom putovanja

16 maja 2017

MNOGI se već spremaju za odmor u predsezoni, a ukoliko pate od mučnine tokom putovanja, trebalo bi da preduzmu sve kako ne bi pokvarili odmor već na samom startu. Bolest kretanja u većini slučajeva pogađa decu, ali i odrasle osobe, a muškarci su, kako pokazuju istraživanja, za 20 do 30 odsto skloniji poremećaju koji je izazvan putovanjem automobilom, avionom ili brodom.

Bolest kretanja utiče na osećaj za ravnotežu. Uz slabost se javljaju vrtoglavica, mučnina, glavobolja, nedostatak daha, znojenje, pad krvnog pritiska… Neke jednostavne mere, ipak, mogu da ublaže ove neprijatne simptome:

– pre nego što krenete na put, provetrite i rashladite automobil

– pre vožnje izbegavajte jaku hranu

– dok se vozite, otvoriti malo prozore ukoliko nema klima-uređaja u automobilu

– sedite na prednje sedište ako ne vozite

– gledajte ispred sebe, nemojte se okretati, nemojte čitati, a pogotovo nemojte pušiti u autu

– nemojte koristiti jake parfeme jer jaki mirisi mogu izazvati mučninu

– pravite pauze

– tablete protiv povraćanja koje se uzimaju 30 minuta pre puta imaju uspavljujući efekat, pa umesto njih možete da probate prirodni napitak od đumbira koji ćete sipati u čaj, ili da žvaćete sveže listove nane.

KOMENTARIJedan komentar

  1. kuka says:

    Ne komplikujte, posebno nemojte piti tablete. Štetne su. Jedino STVARNO EFIKASNO sredstvo protiv mučnine je BADEM (ne i lešnik, ni kikiriki i sl.). Jedno zrno badema potpuno smiri uzburkani želudac. Njegovo dejstvo traje oko pola sata. Izračunajte i obezbedite sebi dovolju kolčinu badema i uživajte u putovanju, kilometar po kilometar, zrno po zrno, ko koka. Prenesite savet dalje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *