Како да се решите хроничног умора?

Kako da se rešite hroničnog umora?

17 jula 2017

Sindrom hroničnog umora je hronično oboljenje koje karakteriše veliki umor koji traje duže od šest meseci. Ovaj umor se ne može objasniti nijednim medicinskim stanjem. Tačnije, nemoguće ga je objasniti bilo kakvim laboratorijskim testovima.

Međutim, neki doktori veruju da je usko povezan sa adrenalnim umorom ili sistemom široke inflamacije tela.

Hronični umor karakteriše veliki broj povezanih simptoma kao što su:

– Stalni umor,

– Umor koji se ne može ukloniti odmaranjem,

– Umor koji se meša u vaše svakodnevne aktivnosti i posao,

– Iscrpljenost i bol nakon fizičkih vežbi (nije isto što i upala mišića),

– Lošije pamćenje i koncentracija,

– Bolovi u mišićima,

– Bolovi u zglobovima,

– Česte glavobolje,

– Buđenje s umorom, nakon prospavane cele noći,

– Problemi sa varenjem.

Uzroci hroničnog umora

Nažalost, veoma malo je poznato o hroničnom umoru za sada. Dok istraživači pokušavaju da otkriju koji je glavni razlog za javljanje hroničnog umora, određenja istraživanja pokazuju da to može biti zbog disbalansa hormona, lošeg odgovora imunog sistema, virusnih infekcija, hronično niskog šećera u krvi i neadekvatne ishrane.

Iako ovo deluje kao nerešiva situacija, ipak postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste povratili energiju, te vam predstavljamo nekoliko korisnih saveta.

1. Izborite se sa stresom

Počnite i završite dan tako što ćete meditirati. Takođe, aminokiselina koja se zove teanin pomaže u podmlađivanju nakon sna. Čajevi sa malim količinama kofeina kao što su beli i zeleni čaj, odličan su izbor pred spavanje.

2. Ojačajte imuni sistem

Hronične infekcije su čest uzrok hroničnog umora, ali su slabo ispitane. Kako biste ojačali imuni sistem, pijte dovoljno vitamina C, ili ga unosite kroz voće i povrće i gledajte da dovoljno odmarate, ali i da vežbate.

3. Uradite detoksikaciju

Uvedite hranu koja čisti organizam u svoju dnevnu ishranu. Beli luk, korijander, celer, spirulina alge samo su neke od namirnica koje bi trebalo da imate u svojoj ishrani. Bilo da ih koristite u smutijima ili salatama, ova hrana će vam pomoći da održite organizam čistim.

4. Pokrenite se

Verovatno je poslednja stvar koju biste želeli da radite kada ste umorni da vežbate, ali su brojna istraživanja pokazala da fizička aktivnost povećava nivo energije. Pored toga što se osećate bolje kada trenirate, isto tako trening poboljšava i efikasnost rada vašeg srca, pluća i mišića.

5. Pijte dosta vode

Dehitratacija crpi energiju i čini da sportisti teže rade trening sa opterećenjem, odnosno tegovima. Pored toga, dehidratacija smanjuje i budnost i koncentraciju. Ukoliko niste sigurni da li pijete dovoljno vode, to će vam reći vaš urin. Ukoliko je mokraća bledo žute boje ili providna, onda pijete sasvim dovoljno vode. Međutim, ukoliko je tamnija od toga, onda bi trebalo da pijete više vode.

6. Ležite ranije

Manjak sna povećava rizik od nastajanja nesreća i jedan je od glavnih uzroka umora tokom dana. Rešenje je da odete na spavanje ranije i da se trudite da svake noći spavate bar sedam do osam časova. Čak i dremanje pomaže u vraćanju energije, tako da ukoliko imate i samo desetak minuta u toku dana kada možete da dremnete, to će biti sasvim dovoljno da vam bar malo podigne energiju.

7. Smršajte

Gubitak viška kilograma vam isto tako može pomoći u podizanju nivoa energije. Čak i male promene u težini od samo kilogram, dva mogu poboljšati raspoloženje i kvalitet života uopšteno. Većina nutricionista predlaže smanjenje porcija, unost uravnoteženih obroka i povećanje fizičkih aktivnosti.

Ukoliko zbog napornog stila života na koji ste navikli, ne možete odmah da usvojite sve predložene promene, polako ih uvodite tako što ćete to prvobitno činiti sa onima koje vam je najlakše i za koje imate najviše vremena i sigurni ste da možete da ih poštujete.Ukoliko pokušate sve odjednom da ih uvedete, a znate da niste karakter, teže ćete ih usvojiti, zato malim koracima idite ka odmornoj osobi koja ste nekada bili.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Ovi veoma korisni saveti će pomoći mnogim ljudima, pa eto rešio sam i ja da se priključim kao dobrotvor i evo posle 7. tačke dodajem tačke: 8. Provedite istraživanje da utvrdite ko vas neovlašćeno Truje kroz kafu, vazduh i životnu sredinu na poslu. Možda je vaša kancelarija opremljena nameštajem od iverice „IKEA“, one su pune fenola koji štipa za oči, usmrdljuje vašu garderobu, osvrnite se malo oko sebe. Možda IKEA emituje neku negativnu energiju, troši vašu snagu na rušenje postojeće naplatne rampe, pa pravljenje iste malo dalje. Kao ono kada smo bili mali, pa na pitanje šta radim, kažemo „čupam pa sadim“. Vodite računa da to ima i neku pozitivnu stranu, nekome je to dobra korist….. 9. U sobi sa normalnom temperaturom odspavajte u vremenu od 18.00 do 06.00 časova (12 sati). Preporučljivo je da za to vreme sanjate u boji, takođe i da snovi budu logične priče a ne konfuzija. Mogu se sanjati već sanjani snovi sa malim izmenama. Ovo navedeno u tački 9. pomaže u stilu „kao rukom odneseno“ i ima vek trajanja od oko godinu dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *