Kako da se zaštitite od alergija?

Kako da se zaštitite od alergija?

8 aprila 2014

1_130412Postoji više načina da olakšate tegobe zbog prolećnih alergija na polen. Sezonske alergije nisu samo dosadne, već mogu da budu i „okidač” za astmu.

Iako većina „sezonskih” alergija ima jaku genetsku komponentu, od faktora iz okoline u velikoj meri zavisi kada će se, kako i sa koliko tegoba ispoljiti. Prema podacima američke Fondacije za astmu i alergije, najčešće su alergije na polen drveća, trave i korova, zatim na buđ, grinje, bubašvabe, dlake kućnih ljubimaca.

Sezonske alergije nisu samo dosadne, one mogu da budu i „okidač” za astmu, a alergijske tegobe su nekada toliko jake da ometaju normalan život. Zato je najbolje osmisliti način da kontrolišete alergije pre nego što se njihovi simptomi uopšte pojave.

Posetite lekara

Ako imate utvrđenu alergiju, trebalo bi da pre nego što koncentracija alergena počne da raste, posetite lekara kako biste dobili terapiju. Najbolje je koristiti antihistaminike koji ne uspavljuju. Najčešće je potrebno početi terapiju nazalnim sprejevima sa steroidima najmanje dve nedelje pre pojave simptoma, kako bi imala efekta.

Zatvorite prozore i vrata

Ovo neće zadržati sve sitne čestice polena ili buđi, ali će sprečiti veći deo spoljnih alergena da uđu u stan. Izbegavajte da budete duže napolju rano ujutru i tokom prepodneva, jer nivo polena u tom periodu raste.

Uzimajte antihistaminike

Ako ne možete da izbegnete rad ili boravak na otvorenom protostu, uzmite lekove bar Kako biste što manje bili u kontaktu sa alergenima, potrebno je da redovno i pažljivo čistite kuću. Ali, morate vodite računa o hemikalijama koje koristite za čišćenje, jer i one mogu da budu okidači za alergije. Ako iritiraju sluznicu nosa, pogoršaće i već postojeće simptome alergije. Zato probajte da koristite „zelene“ proizvode za čišćenje ili prirodne namirnice, poput sode bikarbone ili sirćeta. Za usisavanje koristite aparate sa „hepa“ filterima.

Upoznajte svoje alergene

Ako ste tokom zime imali tegobe, verovatno ste alergični na grinje, životinjsku dlaku ili buđ. Kontrola faktora iz unutrašnjosti doma može vam pomoći da bolje kontrolišete spoljašnje „okidače” tokom sezone alergije. Unutrašnji alergeni mogu da izazovu pojačane tegobe baš u vreme kada se jave i spoljašnji faktori alergije.

Redovno ispirajte nos

Najmanje jednom ili dva puta dnevno isperite nos fiziološkim rastvorom. Na taj način ćete fizički ukloniti alergene. Osobe sa alergijom su primetile da se simptomi poput curenja nosa i kijavice značajno manje javljaju ako se sprovodi redovna toaleta nosa.

Pijte više tečnosti

Ako se osećate „zapušeno”, ili imate kijavicu sa stalnim curenjem nosa, pomaže unošenje više vode ili drugih tečnosti. Naročito je korisno ako su napici topli.

Razmotrite alternativnu terapiju

Prirodni preparati sa čičkom su u nekim situacijama efikasni gotovo kao i antihistaminici, potvrđeno je u studijama. Biljke poput gajenog mačjeg repka i piknogenola, ekstrakt borove kore su, takođe, deolotvorne.

Pazite šta jedete

Unosite vitamine A, B, C i E, i omega 3 masne kiseline su poznate kao „podizači“ imuniteta i materije koje sminjuju upale, pa i alergije.

Inhalirajte se

Inhaliranje vodenom parom je jednostavan način da olakšate zapušenost nosa i olakšate disanje. Ovu metodu možete da koristite po potrebi i nekoliko puta dnevno.

Akupunktura

Iako još istraživanja nisu definitivno potvrdila, neki pacijenti tvrde da im simptome alergije olakšava – akupunktura. Nije još jasna veza između ove drevne kineske metode i alergijskog rinitisa, ali neke studije su pokazale da iglice, ipak, mogu da umanje simptome alergije poput kijavice, zapušenosti nosa, curenja, sekreta.

(Dnevno.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *