Како да убрзате метаболизам?

Kako da ubrzate metabolizam?

2 juna 2017

Sa starenjem metabolizam se usporava, zbog čega mršavljenje i sagorevanje unetih kalorija postaje sve teže. Međutim, postoje načini da ga ubrzamo i pripremimo za sagorevanje masnih naslaga, bez obzira na godine, a u tome mogu da vam pomognu sledeći saveti

Vežbajte pre doručka

Ako trenirate pre doručka, lakše ćete se razbuditi, ali i podstaći metabolizam. To je optimalan način sagorevanja masnoća, s obzirom da je tokom noći vaš organizam bio u stanju gladovanja. Dovoljno je i da prošetate pola sata pre nego što pojedete prvi obrok.

Doručkujte kad ste gladni

Mnogi misle da je najbolje doručkovati odmah po buđenju, ali svako treba da sluša svoj organizam. Studije su pokazale da odlaganjem doručka možete pozitivno uticati na mnoge gene koji regulišu naš metabolizam.

Povrće za doručak

U zavisnosti od toga šta ćete odabrati da jedete, zavisi i nivo šećera u krvi, kao i sposobnost sagorevanja kalorija i naredni izbori obroka. Salata sa namirnicom bogatom proteinima daleko je bolji izbor od peciva, odnosno rafinisanih ugljenih hidrata, koji samo stvaraju nagli skok, a zatim i pad nivoa šećera u krvi. Jedite jaja, slaninu, mlade sireve i slične namirnice uz spanać ili drugo lisnato i sezonsko povrće uz dodatak zdravih masnoća, poput maslinovog ulja.

Pet sati između obroka

Pet sati se mnogima čini kao večnost između dva obroka, ali to je jedini način da vaše telo sagori masnoće, pre nego što unesete još hrane. Ako stalno nešto grickate, vaše telo će sagorevati ono što unosite, umesto da se „posveti“ trošenju masnih naslaga.

Skromna večera

Uveče, kada se organizam polako priprema za san, treba da smanjite obroke i iskoristite priliku da odmorite sistem organa za varenje. Odaberite kvalitetne proteine poput nemasnih mesa i ribe, kao i zdravih masnoća i povrća. Izbegavajte prejedanje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *