Kako danas živi Gavrilo Princip, potomak i imenjak mnogo čuvenijeg Principa

Kako danas živi Gavrilo Princip, potomak i imenjak mnogo čuvenijeg Principa

4 avgusta 2013

rep-gavrilo-principNikada u životu nisam imao problema, niti bilo kakvih neprijatnosti zbog imena i prezimena. Ljudi, bez obzira na veru i naciju, uglavnom, pozitivno reaguju kada im se predstavim. Gavrilo sam, i to Princip, pa šta, ponosan sam na to što sam potomak slavnog „vidovdanskog heroja“!

Svestan je šezdesetjednogodišnji Gavrilo Princip, potomak i imenjak aktiviste Mlade Bosne, atentatora na austrougarskog prestolonaslendika Franca Ferdinanda, tereta imena koje nosi i svih kontroverzi o njegovom pretku, ali kaže za „Novosti“ da Principi od principa nikada ne odustaju.

– Za mene i moju porodicu Gavrilo Princip je heroj. Tako su nas učili u školi. To govore i istorijske činjenice. Čin oslobađanja svoje zemlje od tuđe vlasti je čin hrabrosti. To je večna čovekova želja za slobodom – smatra Gavrilo treći.

Rođen je 2. maja 1952. godine u Sarajevu. Njegov otac Marko, slaveći dobitak deteta, saopštio je drugovima u kafani da će njegov sin poneti ime Gavrila Principa, kao naslednik u trećem kolenu. Gavrilov otac Marko i Gavrilo atentator bili su od dva brata deca.

– Moja majka Dragica, koja sada živi u Bratuncu, seća se Gavrila prvog. Kaže da je bio vredan, nadaren i bistar mladić. Deo svog detinjstva proveo je u kući u kojoj su se upoznali moji roditelji u sarajevskom naselju Hadžići.

Principovi su poreklom iz Bosanskog Grahova, iz sela Obljaj. Porodica Princip je uoči Prvog svetskog rata imala tri sina – Jovu, Nikolu i Gavrila, kasnijeg atentatora. Jovo je svom sinu takođe dao ime Gavrilo. Gavrilo drugi je poginuo početkom Drugog svetskog rata.

– Mnogo su propatili moji preci. Svašta je moja porodica doživela. U proteklom ratu u Bosni morali smo da bežimo iz Sarajeva. Sada Principovih ima u Americi, Kanadi, Australiji, Zenici… Ali, obraz nikad nisu gubili, princip su uvek poštovali – kaže Gavrilo treći koji živi na relaciji Istočno Sarajevo – Bratunac.

Smetaju mu sve učestaliji i agresivniji pokušaji menjanja istorije.

– Ne sme se zaboraviti da su članovi revolucionarne organizacije Mlada Bosna bili i Srbi, i Hrvati, i muslimani, da su brojni sportski klubovi u Sarajevu, pre rata, nazivani po ovoj grupi. Pre rata, redovno smo na Vidovdan odlazili na groblje na Koševu, gde je zajednička grobnica članova ove grupe, tada su ih svi zvali „vidovdanski heroji“.

I danas, često, kad ima slobodnog vremena, Gavrilo Treći prošeta ulicom kojom je, pre atentata, koračao Gavrilo Prvi. Stope odakle je pucao su uklonjene u proteklom ratu, čime je Sarajevo svetu pokazalo da ima novi stav prema Principu.

Sarajevo sada Principa proglašava atentatorom i teroristom. U toku su pripreme u gradu na Miljacki da sledeće godine, brojnim manifestacijama, obeleže 100. godišnjicu od atentata. U planu gradskih vlasti je i gradnja spomenika Francu Ferdinandu.

– Na sceni je revizija istorije. Cilj bošnjačkih političkih i intelektualnih elita je brisanje srpskog naroda sa bosanske istorijske scene (kao naroda koji je oformio srednjovekovnu bosansku državu). Žele da svedu pojavu Srba na ovim prostorima na nivo turskih slugu i kmetova koji su u Bosnu došli zajedno sa Turcima, nikako pre njih – kaže za „Novosti“ istoričar iz Istočnog Sarajeva Miljan Maksimović.

U kontekstu toga je, kaže, i inicijativa da se Mlada Bosna tumači kao pokret „došljaka“ koji po sarajevskim intelektualcima nemaju istorijsko uporište u Bosni.

– Činjenica je samo to da ovakve inicijative ne doprinose opštem pomirenju, već naprotiv još više produbljuju jaz. I inicijativa za gradnju spomenika Ferdinandu je besmislena, jer ko još normalan veliča okupatora – rekao je Maksimović.

I dok traje oštra naučna polemika u Bosni o liku i delu Gavrila Principa, njegov potomak Gavrilo kaže da se i danas rado druži sa Bošnjacima i Hrvatima, drugovima iz detinjstva.

– Nažalost, narodu u Bosni su mnoge stvari nametnute. Bojim se da će nam, opet, neko iz inostranstva nametnuti i novu istoriju. Jedini spas nam je da se opametimo, pretke moramo da poštujemo, baš kao i ljude sa kojim živimo bez obzira na njihove veru i naciju – poručio je Gavrilo treći.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *