Kако ЕУ „обећава“ и прети Србији?

Kako EU „obećava“ i preti Srbiji?

2 aprila 2018

Piše: Tomislav Kresović

Srbija bez “dame” i “kralja” u igri prestola

Srbija je sve više u opasnosti da bude bez pat ili remi pozicije, već da bude u šah-matu poražena u geopolitičkoj šahovskoj tabli započetoj 1999 godine NATO invazijom nad Srbijom i priznanjem nzavisnosti Kosova od strane većine država EU i SAD 2008 godine..Kosovo je oteto od Srbije,okupirano i kao dvojni protektorat UN I NATO postao je i treći protktorat EU odnosno Nemačke..

Sada je Kosovo sve udaljenije od rezolucije 1244SBUN, a sve je više deo strateških igara EU I NATO odnosno SAD i Nemačke.Međutim sve dok postoji rezolucija 1244SBUN Srbija je i dalje u igri svojih interesa.Nemačka i druge države EU “meke moći ”odnosno ekonomije,dolaska stranih kompanija uz jeftinu radnu snagu vrše perfidni pritisak na vlasti u Srbiji da “kompromisom” koji vodi u normalizaciju odnosa Beograda i Prištine koji znači priznanje državnosti bez punog priznanja, ali bez ometanja Kosova za status u UN i drugim integracijama. Srbija u šahovskoj partiji sa EU i SAD oko Kosova I Metohije gubi i kralja i kraljicu i svoje interese na Kosovu ,kako resursene,ekonomske, međunarodne ali i svoju duhovnost i nacionalni integritet na putu ka EU koji je neizvestan i još uvek hipotetički.Gorbačov je prevaren rušenjem Berlinskog zida i proširenjem NATO na Istok kao i Boris Jelcin.

„Velikim obećanjima“ EU vodi put samodricanju od Kosova i Metohije?

Srbija će biti vešto izmanipulisana velikim obećanjima zvaničnika EU za svoju „svetlu „ ekonomsku budućnost ako se sama odrekne Kosova. Sam Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS “da, kada je reč o KiM, mi igramo partiju šaha bez dame i topa i pokušavamo da izvučemo pat.  Da našeg kralja sateramo u ćošak a da nam njihovi pešci ne dozvole da se pomerimo i da izvučemo remi“. Očigledno je da će naredni meseci biti u pravcu velikog pritiska i ubeđivanja za veliki “kompromis” Srbije odnosno pun poraz na Kosovu i Metohiji i dobrovoljno odricanje od Kosova na način kako to traži EU i SAD. ”Predsednik Srbije kaže “Sporazum s Prištinom neophodan nam je kako bismo išli dalje ka EU, kako bismo imali još više stranih investicija, novih fabrika, više radnih mesta i bolji standrad, a u protivnom naići ćemo, upozorio je, na prirodni zid, koji se više ne može probiti. Bićemo kao Turska i Makedonija “. Ovde predsednik Srbije unapred vidi ishod iako je Kosovo Metohija problem odnosno jednačina sa više nepoznatih. Srbija recimo nemože biti kao Turska koja je geopoltički moćna država Evrope po svim kriterijumima međunarodne politike sa visokim stepenom nezavisnosti i daleko manjim potrebama za EU jer ima svoje kapacitete prema moćnim intersnim sferama (EU,SAD,Kina,Rusija,Iran).Srbija nije ni Kipar koji je podeljne I ima međunarodnu misiju UN ali je članica Euuz sve interese I Turske I Grčke. Srbija je bliža modelu krize u Makedonije, s tim što Makedonija za sada nije federalizovana kao što je Kosovo oteto od Srbije,ali je izvesno da Makedonija “srlja” u federalizaciju uz pomoć EU i SAD.

Srbija na šahovskoj “šimultanki” velikih igrača?

Predsednik Srbije je očigledno “dobar igrač “šaha ali Kosovo i Metohija nisu samo na jednoj šahovskoj tabli već su na međunarodnoj “simulatanki” sa više velemajstora,majstora ali i političkih “ pacera”. Predsednik Srbije kaže za Prvu TELEVIZIJU kaže “Zašto ne kažete i vi i svi drugi narodu šta sve nećemo imati i šta sve nećemo moći da imamo ako se ne dogovorimo, a taj je dogovor moguć jedino ako nađemo kompromisno rešenje”. Teško je reći šta će Srbija dobiti ili izgubiti sa punom normalizacijom odnosa sa Prištinom ,ali je jasno da je moćne države EU teraju na realizaciju svojih interesa uz samoodricanje Srbije od Kosovu i Metohije kako je zapisano u sadašnjme Ustavu Srbije,Srbiji se sve više javno preti i širi se strah i prognoze da će kao država, narod demografski ,politički i teritorijalno nestati ako se ne integriše u EU , ne postigne kompromis sa Prištinom. Srbija neće demografski nestati sa mape Balkana i Evrope pre drugih ,ali može sama sebe svojim pogrešnim državnim potezima odvući u gubitak samopoštovanja i osećaja sopstvene vrednosti u Evropi. Onda se otvaraju druga pitanja poput Vojvodine, Sandžaka ,granični sprorovi sa Hrvatskom ,odnosi sa Rusijom. Nemačka ipak vidi Srbiju kao pretkumanovsku iz 1912 godine sa poslušnim političkim establišmetom. Srbija ima izlaz i u drugim ekonomskim projekcijama ako to želi kao što je bio slučaj i 1903 godine. Predsednik Srbije kaže “. “Samom najavom ulaska Srbije u EU biti povećane direktne strane investicije“, a u suprotnom, kaže „imaćemo bezbroj drugih problema – pravnih i tehničkih, ekonomskih…“. Zato je, kaže, sve vreme insistirao na neophodnosti kompromisa” Neophodan kompromis ili bolno rešenje EU o SAD za Kosovo je samoodicanje i dobrovoljno demisioniranje od svih ili većine prava Srbije na Kosovu i Metohiji. Sada se priprema javno mnenje o katastrofi Srbije ako se ne postigne bolni kompromis Srbije na Kosovu. To je u stvari potreba da se Srbiji stranom silom i srpskom rukom postigne efekat samoodicanja što ni jedna država EU I Evrope nije uradila, to su potezi završnica geopolitičkog poraza Srbije i uvođena u pun protekorat. Bolni kompromis Srbije na Kosovu i Metohiji je novo rastakanje Srbije po “šavovima”, ali i opasnost od nestajanja Republike Srpske.Upravo zbog toga ovde je opasnost od gubitka i kralja i kraljice od strane “pešaka” i “topova” koji dolaze iz EU. Mudrost je biti strpljiv i odmeriti svoje poteze pre nego što se povuku na globalnoj šahovskoj tabli.

(Vidovdan)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *