KАКО ХРВАТСКА ПОСТАЈЕ најзаосталија држава ЕУ

KAKO HRVATSKA POSTAJE najzaostalija država EU

9 jula 2016

hrvatska-ekonomija-2Nakon pada komunizma u Evropi Hrvatska je pored Slovenije, imala najveće šanse za uspešnu tranziciju, odnosno da postane bogata moderna ekonomija, ali ta šansa nije iskorišćena i sada je na dnu liste zemalja EU, a po razvijenosti su je pretekle zemlje poput Poljske, Češke ili Slovačke, koje su nekada bile daleko siromašnije, prenosi Indeks.hr.

Uskoro će je prestići i Rumunija pa će uz Bugarsku biti najslabije razvijena članica EU, piše taj portal.

Nedavno objavljeni podaci o bruto društvenom proizvodu po glavi stanovnika korigovani paritetom kupovne moći valuta potvrđuju dalji pad Hrvatske u odnosu na prosečnu razvijenost Evropske unije.

Slabi rast od samo 1,6 odsto u prošloj godini, u odnosu na rast EU od 2 odsto, pogoršao je poziciju Hrvatske pa je ona pala s 59 odsto proseka EU u 2014. na 58 odsto proseka prošle godine.

Indeks.hr ističe da ako se analiziraju trendovi u poslednjih deset godina vidi se da Hrvatska stagnira, dok zemlje istočne Evrope zbog kvalitetnih razvojnih politika imaju snažan rast. Najsnažniji rast razvijenosti imale su Rumunija, Litvanija i Poljska.

Evropska komisija u svojim ranijim analizama svrstava Hrvatsku među zemlje s najlošijim izgledima rasta u dugom roku.

Rast je ograničen pre svega zbog niske stope zaposlenosti, koja je uz Grčku među najnižim u EU, a imaju i vrlo nizak rast produktivnosti rada. Ako se tome doda i starenje stanovništva, koje smanjuje veličinu radno sposobnog stanovništva, jasno je zbog čega su prognoze loše.

Problem je i nizak kvalitet ljudskog kapitala, a rezultati hrvatskih studenata na PISA testu – međunarodnoj proceni znanja i veština na području matematičke i čitalačke pismenosti ispod proseka su 65 zemalja obuhvaćenih ispitivanjem i među najlošijima su u EU.

Dok su druge zemlje tražile načine kako da olakšaju uslove poslovanja i tako podstaknu rast ekonomije i zapošljavanje, Hrvatska je tražila način kako da ubije svaku ekonomsku aktivnost, piše Index.

Osim što nisu konkurentni kada su u pitanju porezi i razni nameti, imaju izuzetno komplikovan pravni okvir, i slabu administraciju, koja bilo kakav poslovni poduhvat pretvara u pakao, navodi se u tekstu i dodaje da je štetu koju je neprijateljski raspoložena administracija nanela Hrvatskoj nemoguće izračunati, prenosi B92.

Tako je zbog poslovnog okruženja Hrvatska znatno slabija u odnosu na uporedive zemlje, u privlačenju industrijskih i izvozno orijentisanih investicija, navodi Indeks.hr.

KOMENTARI10 komentara

 1. jugosloven says:

  hrvatskoj treba zabraniti ulazak u srbiju i izvoz hrane iz srbije hrvatima i hrvatska ce nestati ona nemoze ziveti sama od unije za uniju treba raditi a to hrvati nece hrvatska je genocidna drzava stvorena i treba ici pred sud jedina nacija ustase koji su pobili i oteli imovinu srbsku 2 milijona srba pobili u logoru jasenovac i ostalim jamama u srbskoj krajini to nije istorija zapamtila i ta nacija nije kaznjena mora svak odgovarati za svoja dela

  • Stepanac Blaženi says:

   Sinko, ti si luđak, aj se lijepo liječit! Politika može biti ovakva-onakva, ali napisati da je neka nacija genocidna, to može napisati samo manijak, retardirana osba ili totalni kreten. Ti si očito sve troje u jednom.

   • USPON KRALJEVINE SRBIJE says:

    Ali sta drugo reci o naciji koja je jedina u evropi imala logor za decu? I da ne mislite pogrsno da vam mi zelimo nesto lose, naprotiv, samo zelimo da se pokajete, postidite, izvinite, ukinete oluju kao praznik, a onda da se lepo uz pomoc Austrije i Italije samorasclanite, pa polako kada se unormalite, svi cemo vam pomoci da imate svoju drzavu...naravno, ne u ovim granicama, jer je ovo samo jedan tuzni ostatak NDH kome polako istice vreme...Uz vas smo!

  • Bosnian Warrior says:

   Izvoz hrane iz Srbije u Hrvatsku? BUHAHAHAHAHAHA! XD Pa šta ako Hrvatska zabrani izvoz svoje hrane u Srbiju, i povuče "Konzum", "Roda", "IDEA", "Billa", i ostale kompanije iz Srbije? Šta će te onda? LOL, glup si za dalju konverzaciju. ☺

   • USPON KRALJEVINE SRBIJE says:

    Kada bi se to stvarno dogodilo, e onda bi BJRHrvatska bankrotirala za godinu dana, a mi bi jedino imali problem da ubedimo eu da vam zabrani da zatvarate autoput za nas izvoz koji je svakog dana sve veci...

    • Bosnian Warrior says:

     Ne, nebi Hrvatska bankrotirala, jer zato što Hrvatska, osim izvoza hrane i ostalog, ima mnogo više profita i od turizma. Hrvatska se nalazi na listi zemalja koje najviše privlače turiste Evropskih država, prvenstveno Njemačke, Austrije, Švicarske i drugih bogatijih zemalja. Ne znam šta to vi izvozite, sem "Štark" proizvoda, kao recimo, čokolada "Najlepše želje". Mmm, najljepše su, moram priznati... niti su srbijanski proizvodi nešto poznati.

 2. Bosnian Warrior says:

  A jojojoj, srbijanci se brinu kakvo je stanje Hrvatske u EU. Pa bolja je Hrvatska od Srbije 10 puta, pa kakva je, takva je.

 3. Baja says:

  Mi saljemo samo hranu Srpkinjicama i to u kobasicama hahahahahaha

 4. Dražen Jovan Petrović says:

  nemam ništa protiv sisatih hrvatica

 5. USPON KRALJEVINE SRBIJE says:

  Predsednik SAD – a Teodor F. Ruzvelt 1944. g. , dakle još pre završetka rata , izjavio da su Hrvati divlje životinje i da kao takve nemaju pravo da nakon rata žive u bilo kakvoj svojoj nacionalnoj državi,već u rezervatima i to pod prismotrom međunarodne zajednice……Sta reci vise...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *