Kako je biti Srbin na KiM?

Kako je biti Srbin na KiM?

9 априла 2014

milanovicPiše: Ozren Milanović

Nema dana a da u severnom delu Kosova i Metohije ne odjekne.

Ili razorna mina, ili rafal ili bomba, molotovljev koktel… Stradaju ljudi, automobili, kuće… Kosovska Mitrovica, onaj deo koji zovu severni deo, nastanjen Srbima, sinonim je za opasan grad. Kao što je to nekad važilo za Belfast i Bejrut, kada je uslov da se iz ovih gradova emituje vest bio veoma brutalan – minimum petoro mrtvih.

Nepoznati napadač pucao je u nedelju iz automatskog oružja na vozilo supruge bivšeg gradonačelnika Gračanice Bojana Stojanovića,. „Sitroen“ je parkirano u jednoj od glavnih ulica u Kosovskoj Mitrovici. Potom je tokom noći zapaljen putnički automobil koji je Administrativna kancelarija Vlade Kosova dala novom opštinskom rukovodstvu u ovom gradu. Šefica te kancelarije je osudila je ove akte nasilja ističući da ovakav čin vodi destabilizaciji prilika u Mitrovici i da je „kao takav neprihvatljiv”. Nepoznate osobe su noć pre toga na nekoliko kuća čiji su vlasnici Srbi u Orahovcu ispisali preteće grafite i grafite vulgarnog sadržaja.

Troje srpskih policajaca povređeni su pre nedelju dana iz vatrenog oružja, kada je napadnuta patrola KPS-a u mestu Banje kod Zubinog Potoka. Pre toga je žrtva bila 86-godišnja Srpkinja, prebijena na pravdi boga. Kome je ona mogla da bude protivnik ili da smeta?

Odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica Dimitrije Janićijević ubijen je u januaru ove godine. Pošto je izašao iz automobila, u njega je pucalo nepoznato lice ispalivši pet ili šest metaka iz automatskog oružja. Janićijević je bio kandidat za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica na prethodnim lokalnim izborima.

Nelogično zvuči da ni u jednom slučaju ne postoje tragovi, svedoci, bilo šta što bi ukazalo ko to napada, ko to plaši, ko to preti, šta želi da postigne?  Ili, neka me demantuju, baš bih voleo.

Portparoli kosovske policije se posle svakog ovakvog događaja nemušto oglase, Euleks ćuti… I tako do ponovljenog scenarija, nekažnjenog čina… To preostale Srbe samo tera da još više razmišljaju o odlasku. Jer, ko normalan može da podnese, da gleda, računa i čeka kada će se on ili njegova porodica naći na meti?

Spisak nedela je zaista dugačak. Njihovi motivi i počinioci do sada su ostali nepoznati, ali je svima jasno je da napadi nisu iz koristoljublja, niti radi pljačka! A kad nije to, šta je drugo nego politički terorizam koji ima svoje ciljeve, a jedan od njih je da što manje Srba bude na Kosovu. Sužavaju im se izbornim zakonima glasačka prava i uslovljavaju se lojalnošću prištinskim vlastima.

Euleks i kosovska vlast, uz to sinhronizovano hapse viđene Srbe, advokate, političke lidere i privrednike, pod raznim i sumnjivim izgovorima i nedostupnim optužnicama.

Strah i uznemirenost su kolektivna „srpska osećanja” u ovoj pokrajini. I sve više se šire.

(Politika)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u