КАКО ЈЕ МИЛО (опет) добио изборе

KAKO JE MILO (opet) dobio izbore

17 aprila 2018

Na Đukanovićevu pobedu, pored poslovičnih zloupotreba državnog aparata i drugih neregularnosti, uticala je i mala izlaznost glasača — čak blizu deset odsto manja nego na parlamentarnim izborima oktobra 2016. Opozicioni kandidat Mladen Bojanić nije uspeo da ubedi pre svega srpske glasače da izađu na birališta i da ga podrže.

Izbore u Crnoj Gori pratile su brojne neregularnosti, kaže dopisnik Sputnjika iz Crne Gore Nebojša Popović u emisiji „Na nišanu Lazanskog“, što, prema njegovim rečima, ne predstavlja novost. Neregularnosti su se događale mesecima unazad, dodaje.

„Tu su bile razne zloupotrebe — kupovine ličnih karata, zloupotrebe državnog aparata… Međutim, ono što je dovelo do pobede Mila Đukanovića u prvom krugu jeste, prema mišljenjima svih analitičara, mala izlaznost koja mu je omogućila pobedu u prvom krugu. Poznato je da DPS sve svoje kapacitete koristi kada je u pitanju izlaznost glasača koji podržavaju tu partiju i njihove kandidate, tako da je DPS odradio svoj deo posla, Đukanović je uspeo da izvede na birališta blizu 180.000 građana koji su glasali za njega, ali opozicija je podbacila, nisu uspeli da u dovoljnoj meri motivišu svoje birače da izađu na birališta“, objašnjava Popović.

On podseća da je u oktobru 2016, kada su održani parlamentarni izbori, na birališta izašlo blizu 74 odsto birača, što je za skoro deset odsto više nego sada.

U pitanju je kombinacija apatije i svesti da je sve unapred dogovoreno, smatra Popović. Sa druge strane, Mladen Bojanić, koga je podržalo 90 odsto opozicije, dobio je manje glasova nego opozicione stranke koje su ga podržale na prethodnim parlamentarnim izborima.

„Iako je DPS imao dosta problema, opozicija je toliko razjedinjena i posvađana da nisu uspeli da motivišu birače da izađu na birališta“, kaže Popović.

Poruke koje je biračima slao Mladen Bojanić bile su neubedljive, što se može videti na osnovu apstinencije srpskih birača u Crnoj Gori, smatra istoričar Aleksandar Raković — Đukanović bi, kako pokazuje statistika, pobedio čak i bez glasova manjina.„Mladen Bojanić nije pružio nijednu poruku Srbima, kao jedinom državotvornom narodu Crne Gore i kao njegovim potencijalnim glasačima. Osim toga da govori srpskim jezikom i da je vernik mitropolije Crnogorsko-primorske, ali pritom ne kaže da je to Srpska pravoslavna crkva, ništa drugo nije rekao“, kaže Raković.

Kampanja Marka Milačića, barem što se Srba tiče, bila je ubedljivija od Bojanićeve, koja je bila bleda. Prema Rakovićevom mišljenju, Bojanić nije ni trebalo da prihvati kandidaturu.

„On je navodno puštao poruke svima redom za koje je želeo da glasaju za njega, ali to nikada nije srećno rešenje. Pogotovo nije srećno rešenje izgubiti Srbe kao glasače, zbog toga što su Srbi, uprkos svemu, najznačajnija nacionalna zajednica u Crnoj Gori. On nije uspeo da privuče pažnju srpskih glasača. Ali, sa druge strane, on, Milačić i još dvojica kandidata, imali su skoro 40 odsto glasova. To su sve srpski i prosrpski glasači. A 40 odsto je puno i to je dobra odskočna daska“, smatra Raković.

Predstojeći lokalni izbori veoma su važni, pogotovo oni koji će biti održani u Podgorici, gde će srpske partije moći da ostvare bolji rezultat, dodaje Raković.

Marko Milačić je, prema Rakovićevom mišljenju, najveće osveženje na crnogorskoj političkoj sceni, koji može u budućnosti da postigne dobar rezultat na izborima.

(Sputnik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Željko says:

  45 % Crnogoraca + 20 % ( Albanaca, Hrvata i Bošnjaka ) i pobjeda je uvijek tu!

  • Velika Metla says:

   Željko,gadno si se prevario da su to crnogorci! Nikakve veze oni nemaju sa crnogorcima,nego su izmišljena nazovi nacija,isto kao i vi! Porazmisli malo,za ČIJE interese se sve ovo radi na rastakanju srbskog korpusa po svakom pitanju? Ako imaš s čime razmisliti,naravno? Zašto naci-amerika objavljuje da postoje nekakvi izmišljeni jezici,crnogorski,bosanski,hrvatski,kad svi dobro znamo čiji jezik pomenuti koriste? Zašto naci-amerika NE MOŽE da ima svoj jezik? (Verovatno zato jer ih ima manje nego vas i ostalog bašibozuka u regionu)Zašto Englezi ne dozvole da postoji američki jezik,australijski,kanadski i mnogi drugi koji koriste engleski jezik? Iz prostog razloga što ne dozvoljavaju da im se korpu rastura i baštini kako god ko hoće! Ali zato srbski korpus može da se rastura i pljačka dok god ima i poslednjeg Srbina,jer vas konstantno potsećamo da ste otpad od srbskog roda,i da ništa svoje nemate osim zločina!

 2. Velika Metla says:

  Prostom matematikom je dobio izbore! Oni koji učestvuju na izborima(kao ovce kada idu na solište,samo što za razliku od ovaca ne dobiju ništa)su podeljeni ovako! 35% je Srba,isto toliko novoformiranih "šiptogoraca",naprasne "nacije", ostalih 20% su dobili od balija,šiptara i vatikanoida! Ja znam kroz istoriju je uvek tako bilo,i neće se nikada promeniti,da su šiptari,balije i vatikanoidi uvek išli na štetu svojim precima Srbima,ne bi li se kako dodvorili paši u Stambolu,i papigi u Vatikanu! Balije,šiptari,milogorci i vatikanoidi ne bi ni po cenu svog nestanka bili na strani Srba,i to je njihovo legitimno pravo! Kao i naše da ne budemo sa njima NIKADA na istoj strani,jer su oni napustili srbsku stranu!

 3. Velika Metla says:

  Gospodine Lazanski,taj deo naroda koji nije izašao na izbore mnogo dobro zna da je Crna Gora,kao i Srbija,okupirana,i da se izborima neće osloboditi,nego samo puškom! Za sada nema ko da povede narod da bi mu taj isti narod poverovao i uzeo pušku u ruke! Druga stvar je ta da MORAMO imati jakog partnera da nam pomogne u toj borbi,jer smo sami neuporedivo brojčano manji!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *