Kako je pas porodice Romanov završio u Engleskoj

Kako je pas porodice Romanov završio u Engleskoj

28 januara 2014

romBoljševici su 17. jula 1918. godine ubli cara Nikolaja sa suprugom i njihovih petoro dece, sluge i pse, ali se jedan od vojnika iz streljačkog voda sažalio na Džoja i poštedeo ga. Britanski vojnik ga poveo u Englesku, gde je pokopan u senci Vindzorskog zamka.

U Bašti u Vindzoru postojao je neupadljiv nadgrobni spomenik na kome je bila urezana rečenica “Ovde počiva Džoj”. Iza te jednostavne rečenice krije se, međutim jedna zaista izuzetna priča koja se proteže do početka XX veka i carske Rusije. U ovom grobu nije pokopan čovek, već koker španijel – pas koji je pripadao sinu poslednjeg ruskog monarha. A kako je Džoj tačno završio u Engleskoj gde je i sahranjen u senci vindorskog zamka nije tačno jasno i samim istoričarima.

Cara Nikolaja su sa suprugom, caricom Aleksandrom i njihovih petoro dece, pogubili boljševici 17. jula 1918. Džoj je bio verni pratilac sina cara Nikolaja, 13 godina starog prestolonaslednika Alekseja. Mislilo da je i koker ubijen, jer boljševici nisu hteli da ni trag ostane od Romanovih, koje su smatrali krivcima za mnoge probleme tog vremena. Ispostavilo se da su dva kraljevska psa ubijena, ali ne i maleni koker španijel. Naime, jedan od vojnika u streljačkom vodu sažalio na njega i dozvolio mu da živi .

Kako piše Siberian Times, vojnici su se ubrzo povukli, a kad su se vratili, posle nekoliko dana, zatekli su izgladnelog kokera u dvorištu. Psa je udomio pukovnik Pavel Rodzianko, koji je služiou britanskim snagamastacioniranim u Sibiru.Kada su boljševici proterali Britance, Pavel, koji ga je neizmerno zavoleo, nije mogao da se odvoji odDžoja i poveo ga je sa sobom u Englesku.

Kraljevski koker Romanovih udomljen je u Klever Hil Road u Vindzoru, gde je, posle mirnog i udobnog života, i uginio. Sahranjen je u vrtu, a smatra se da se danas tu nalazi put koji vodi do parkinga dvorca.

Inače, u kućnom pritvoru u Sibiru , već abdicirani car i njegova porodica živeli su u nadi da će im se pružiti prilika da prežive i nastave život u Engleskoj. Njihovim pogubljenjem ugasila se nada o nastavku carske loze i obnovi ruske monarhije. Ostala je samo priča da su Anastasija i Aleksej ipak nekako pobegli od metaka i prevarili smrt, ali samo je istorijski potvrđeno da je Džoj završio u Britaniji, od koje je car Nikolaj II očekivao utočište za porodicu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *