Kako je poginuo sultan Murat I u boju na Kosovu?

Kako je poginuo sultan Murat I u boju na Kosovu?

21 јануара 2014

milos-obilic-murat-600x481Kao što svi znamo, Murat I je poginuo u boju na Kosovu. Prema nekima umro je iz prirodnih razloga, prema drugima u boju, a prema trećima od ruke Miloša Obilića.

Turski kompleks manje vrednosti

Ukoliko je Murat I i poginuo iz prirodnih razloga uoči ili za vreme bitke, bio bi to događaj bez presedana. Velike vođe ne umiru bezveze kao obični ljudi. Stoga ne treba da čudi što su i turski pisci prihvatili priču o hrišćanskom ubici, iako nije jasno da li je to bio Lazar, Miloš Obilić ili neko treći, niti kako je počinjeno ubistvo.

Dramatični dvoboj protivničkih vođa

U književnim epovima Lazar i Murat tokom bitke kreću u dvoboj i ginu od međusobno zadatih rana. Naravno, ova verzija je najprivlačnija i književnicima i narodu, ali ima najslabije dokaza u izvorima.

Lazar – vođa dvanaestorice žigosanih vitezova

Još jedna verzija priče zapravo pripisuje ulogu Miloša Obilića knezu Lazaru koji se na čelu dvanaestorice vitezova probija do Murata bilo u boju, bilo do šatora i ubija ga. Ako zamenimo Lazara Milošem, ili nekim drugim, uzrok i način sultanove smrti se ne menjaju.

Turci: kukavička smrt nakon pobede u boju

Većina turskih izvora navodi priču kako se sultan kukavički ubijen nakon bitke dok je obilazio tela ranjenih i ubijenih svojih i tuđih vojnika. Prema toj verziji, ubica se pretvarao mrtvim da bi u pravom času naglo skočio i zario bodež u sultana.

Prema drugim verzijama, glumili bi prebege koji su prišli Muratu da mu se poklone i poljube prsten, a zapravo da ga rane. Začudo, čitava vojska i straža sultana nije bila u blizini jer su gonili Srbe u begu.

Poslednja verzija smrti jeste da je ubijen prilikom pobedničke večere u šatoru kada se ubica približio sultanu da ga zamoli za uslugu.

Smrt kopljem

Anonimni katalonski autor napisao je posle 1402. prikaz bitke koji je prilično drugačiji i od srpskih i od turskih prikaza. Prema njemu, Lazareva vojska uključivala je mnogo Nemaca i Mađara, a na čelu vojske bio je krupni Mađar.

On je prilikom borbe došao u blizinu sultana pa je konjem nasrnuo u smeru sultana koji je odapinjao strelice na njega. Mađar se probio i zabio koplje kroz Muratov štit u oklop, duboko u telo.

Istina je negde tamo…

(Dnevno)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u