КАКО ЈЕ РАСКОЛ између Украјине и Мађарске ПОЦЕПАО ЕУ

KAKO JE RASKOL između Ukrajine i Mađarske POCEPAO EU

1 januara 2023

Iako je po početku ruske specijalne vojne operacije mađarski premijer Viktor Orban osudio istu, od tada je malo toga učinio što bi narušilo njegovo prijateljstvo s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, a to pak ugrožava evropsko jedinstvo na temu podrške kijevskom režimu, piše „Fajnenšel tajms“.

Orban je dosad u više navrata prkosio sankcijama uvedenim Rusiji, bio je protiv slanja vojne pomoći Ukrajini a blokirao je i pregovore Kijeva o približavanju NATO-u, a to što je prošlog meseca ukinuo veto na planirani paket pomoći EU Ukrajini od 18 milijardi evra mnogi stručnjaci su ocenili tek kao privremeno primirje u teškim odnosima između Mađarske i Ukrajine.„U Mađarskoj je ukrajinsko pitanje oduvek bilo podređeno odnosima s Rusijom“, rekao je ekspert Andraš Rač iz Nemačkog saveta za spoljne odnose i dodao da su i pregovori sa EU bili podređeni rusko-mađarskim vezama.

To što se složila sa ostalim članicama Unije na temu pomoći Ukrajini zapravo je koristila za svoju agendu – za pregovore o evropskim finansijskim paketima namenjenim Mađarskoj koji su stopirani zbog nesipunjavanja uslova koji se odnose na nezavisnost pravosuđa, akademske slobode, te prava LGBT+ populacije.

Mađarska je jedna od evropskih zemalja koje najviše zavise od ruskih energenata, a s tim u vezi je i nedavna Orbanova izjava da nisu zainteresovani da zauvek razdvoje evropsku i rusku ekonomiju, „tako da pokušavamo da spasemo sve što možemo od rusko-mađarske ekonomske saradnje“.

Ipak, nakon što je obezbedila izuzeće u vezi sa zabranom uvoza ruske nafte i gasa, Budimpešta je glasala za svaki paket sankcija EU protiv Moskve. A poslednjih nedelja zamrzla je 870 miliona evra ruske imovine, naveo je tamošnji list „Nepsava“.

Međutim, Mađarska je u dugogodišnjim sporovima s Ukrajinom, pre svega oko manjinskih prava za etničke Mađare.

Kijevska zabrana obrazovanja na jezicima manjina – uglavnom usmerena na one koji govore ruski – uticala je na više od 100 škola za etničke Mađare u zapadnoj Ukrajini. Budimpešta je zato blokirala Ukrajinuna putu dpribližavanja NATO-u, zahtevajući da vrati ta manjinska prava.

„Ukrajinsko-mađarske veze su na veoma niskom nivou“, rekao je evropski zvaničnik Boton Feledi i zaključio da Mađarska nije pripremljena za odvajanje od Rusije.

(RT Balkan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *