КАКО ЈЕ РУСИЈА са 10 пута мањим војним буџетом по наоружању ПРЕТЕКЛА АМЕРИКУ?

KAKO JE RUSIJA sa 10 puta manjim vojnim budžetom po naoružanju PRETEKLA AMERIKU?

8 decembra 2023

8764764

Autor: Kiril STRELJNIKOV, RIA Novosti

MINISTAR odbrane RF Sergej Šojgu saopštio je da je udeo savremenih raketa u strateškim nuklearnim snagama Rusije dostigao 100 odsto.

Naveo je i da je ruska ratna mornarica nedavno dobila tri najnovije nuklearne podmornice klase Borej-A, da se završavaju državna ispitivanja strateške raketne podmornice „Imperator Aleksandar III“, namenjene Pacifičkoj floti, a da će do kraja ove godine godine u upotrebi biti i savremene višenamenske podmornice sa krstarećim raketama Kalibar, koje su već dokazale svoju efikasnost i neuhvatljivost.Neki će i na ovo da kažu: bolje je te pare dati bakama…

Odmah im poručujem: „Sačekajte malo, nismo završili, vratićemo se bakama malo kasnije.

Ruski ministar dodatno je povećanje vojne moći svoje zemlje dodatno ilustrovao:

– broj nosača dalekometnog preciznog naoružanja u mornarici će do kraja godine premašiti 40;

– nivo savremene vojne i specijalne opreme u mornarici dostigao je 74 odsto;

– ubrzava se tempo modernizacije dalekoletnih aviona koji nose nuklearno oružje;

– nastavlja se ubrzana proizvodnja hipersoničnih sistema Kinžal;

– počinju masovne isporuke jedinicama hipersoničnih raketa Cirkon.

Šojgu je posebno naglasio da Rusija nastavlja da dosledno i efikasno razvija svoju nuklearnu trijadu i da je već više od polovine Raketnih strateških snaga već preopremljeno najnovijim raketama Jars, a da su prve jedinice sa novom teškom raketom Sarmat stupile na borbeno dežurstvo.

„Jars” će zameniti „Topolj”, a NATO za njihovo obaranje neće biti dovoljne, u proseku, dve rakete već čak 50, što znači da je njihovo presretanje uzaludan posao.

Sarmat je još veći problem za NATO jer ta teška raketa ima svoju ozbiljnu protivraketnu odbranu, suborbitalnu putanju, mnogo mamaca i navođenih bojevih glava.

Jedna takva raketa može državu Teksas pretvoriti u tečno staklo, zbog čega su je zlobni nazvali „Sotona na kvadrat“.

Ali, molimo bake i NATO da ne napuštaju plave ekrane.Da ne bi dva puta ustajali, naši raketni naučnici počeli su da naoružavaju već ubitačne Sarmate perspektivnom borbenom jedinicom „Avangard“, koju je predsednik uporedio sa meteorom.

„Avangard“ je hipersonična manevarska bojeva glava koja može da na cilj pikira ogromnom brzinom – 27 maha (to je baš mnogo) – čak i na pokretne ciljeve.

Ppraktično da napada iz svemira.

„Avangard“ je faktički nemoguće otkriti, presresti ili oboriti. Prema tužnom priznanju stručnjaka iz britanske publikacije Dejli ekspres, „zapadni sistemi protivraketne odbrane nisu u stanju da presretnu ove bojeve glave.

Jedan „Avangard” može da pretvori pola Njujorka u pustinju.

Ali naš bubanj se i dalje vrti, a tačna reč je „Burevestnik“!

Putin je početkom oktobra obznanio da je Rusija uspešno testirala interkontinentalnu krstareću raketu na nuklearni pogon „Burevestnik“. Iz očiglednih razloga, malo se zna o toj raketi: da ima neograničeni domet i da može da ostane u vazduhu mesecima (pa čak i godinama) – do dobijanja komande za napad. Takođe: da može nekoliko puta da obleti oko Zemlje i da udari na cilj iz bilo kog pravca jer je praktično nevidljiv i neranjiv za protivvazdušnu odbranu.

Prema rečima šefa države, „novo oružje će obezbediti stratešku ravnotežu u svetu za nekoliko decenija koje dolaze“.

Ali, „ljudi sa simpatičnim licima“ mogu postaviti pitanje: kako ćete protiv 800 milijardi dolara godišnjeg vojnog budžeta SAD?

Stručnjaci će im na to odgovoriti: vojni budžet Rusije jeste deset puta manji od američkog, ali postoje stvari koje američku prednost mogu svesti na nulu, pa i oterati u minus.

Evo nekoliko primera: početkom 2000-ih, Amerikanci, koji su verovali u svoju dominaciju, odlučili su da pokrenu nekoliko globalnih projekata: brod Stritfajte, „nevidljivi“ razarač Zumvalt, lovac F- 35 i interkontinentalna balistička raketa Sentinel. Rezultatom se mogu ponositi: potrošili na sve to 20 godina i stotine milijardi dolara, a tri Zumvalta za 22 milijarde dolara tiho rđaju negde na putu (hteli da naprave 32); Stritfajteri, po pola milijarde dolara po komadu, smatraju se „nepodobnim za ozbiljno ratovanje; više milijardi dolara vredan F-35 ima „966 kritičnih problema i nedostataka“; a Sentinel je prevazišao sve zamislive budžete i rokove, koji su sada pomereni do 2038-me

Naše rukovodstvo je kategorično protiv dileme „topovi ili puter“, ali, prema rečima ministra Šojgua, „nuklearni štit je bio i ostaje glavni garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države“.

A ako postoji štit, onda će biti i putera, i heljde, i osmeha na licu naših baka.

KOMENTARI2 komentara

  1. Milos says:

    vrlo lako. cene ruskog NVO su troskovne, dok kod amerikanaca prenaduvane, sto se vidi najbolje na avionu F35. drugo, plate amer. prof. osoblja su prenaduvane, a vecinu oruzanih snaga cine placeni najamnici po ugovoru.

    • Milos says:

      cena F35 bez naoruzanja cca 135 mil.dol, a SU35 koji pratio putina do s.arabije cca 43 mil.dol. putina pratili bez dopunskog punjenja sto ne moze nijedan lovac na svetu. cene se uvecavaju sa tros. naoruzanja aviona u razmeri 1: 5-10 i tros. servisiranja u isto tolikoj razmeri.drugo, SAD imaju puno pomorskih baza po svetu koje se placaju kao i njihovo odrzavanje. o troskovima nosaca aviona koji se mogu porediti sa gradovima da i ne govorimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *