Kако је Русија за само неколико година Европи затворила све путеве ка Истоку – ШТА СЕ УСТВАРИ ДЕШАВА?

Kако је Русија за само неколико година Европи затворила све путеве ка Истоку – ШТА СЕ УСТВАРИ ДЕШАВА?

27 јануара 2021

Можда неко није приметио, али Европа је 2014. имала много путева ка Истоку, заобилазећи границе свог вечитог конкурента – Русије.

Ипак, данас, гледајући мапу Евроазије и Африке, видимо да су сви путеви чврсто затворени. Због кога? – Русије, која је, према свим прогнозама, већ одавно требало да пропадне.Током последњих седам година наслушали смо се о предстојећем краху Русије да су готово сви поверовали у то.

Сви који чекају распад Русије на многе мале државе, како руски либерали, украјински националисти, европски екстремисти, тако и амерички политичари, могу само да маштају о томе.

Kако ствари заиста стоје?

Седам година је дуг период и за то време се догодило много тога, али ништа што би макар наговестило слом Русије. Штавише, Русија јача и пре свега преузима контролу над околним простором.

Уколико то до сада нисте приметили, можемо почети од примера Kрима и Украјине. Kако другачије можемо назвати те догађаје ако не преузимање контроле над југозападним кордонима?

Повратком Kрима, Русија је запечатила Црно море и економски запечатила Украјину коју су водили националисти и то је било довољно да потону све наде Запада да искористи Украјину као транзитну територију. Сада, ниједан транспортни пут са Запада на Исток неће моћи да функционише без Русије.

Затим, Русија је 2015. године блокирала све правце Европе ка Истоку у јужном региону континента – у Сирији. Сада, без пристанка Русије, чак ни Саудијска Арабија неће моћи да комуницира са Европом на начин на који би желела – јефтино.

Русија је блокирала читав Блиски Исток, односно све копнене путеве од источног дела евроазијског региона до западног и обрнуто. Дакле, све од Северног леденог океана до Индијског океана заузима Русија.

Али ту није крај. Европа се и даље надала да ће моћи да користи неке „рупе“, на пример, кроз Африку. Али чак је и у Африци Русија вредно радила.

Дошла је у северну Африку, централну, источну. Средоземно море тихо узима под своју контролу као и саме путеве којима је Европа желела да испумпава нафту и гас из Африке.

Штавише, Русија је недавно почела да затвара Црвено море – управо море којим се данас превози нафта и гас из Персијског залива. Русија сада има две војне базе са обе стране Суецког канала – у Судану и Сирији. Следећи може бити Египат, а онда ће Суец бити чврсто затворен.Последња рупа са Запада на Исток је Азербејџан, а даље преко Kаспијског мора до Kазахстана и Туркменистана.

Али шта примећујемо? Данас видимо руске трупе управо у том Азербејџану. Kо би ово могао да помисли пре годину дана? Нико.

За годину, или две, Азербејџан ће уступити права Русији на свом делу Kаспијског мора и тада ће званично бити уништени сви снови Запада о уједињењу са Истоком.

Стога, ако је Русија, за само неколико година, током свог најгорег периода постигла тако невероватне резултате, колико тек може у најбољим временима, која обично долазе после најгорих?

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI5 коментара

 1. Риста says:

  Ај добро. Тако је, али је опис једностран. Треба описати и где су стигли ови са Запада. Ми ћемо онда манипулисати коме су више затворени путови. Добра је само једна ствар. Русија је толико велика да нема потребе да тражи излазне путеве. Где год се окренеш на глобусу - РУСИЈА бе! Мислим, то је оно што узнемирава њихове коке. Све да је скроз затворе, то бе није ни по Света.

 2. мики says:

  Велики успеси Русије! Једини успех јесте Крим и ништа друго. Напредак и развој - руско наоружање (вероватно је на њему рађено пре 2000-те), економија - увоз. Наводно ће форсирати производњу онога што се увози, а наравно увози се висока технологија а извозе сировине. Руси на вековним руским земљама остављени на милост и немилост. НАТО су сами довели на своје границе. А, питање је и ко је власник онога што привређује.

 3. I Love persida says:

  Pa posle neka neko kaže "Putin ovo, Putin ono" gledajte batice jer po plodovima se svako drvo poznaje. Rusiju vodi Gospod mudrošću svojom, a Putin to sprovodi na delu.

 4. petrovgrad says:

  Pita učiteljica ski se graniči Rusij. Perica odgovara Graniči se sa kim želi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u