КАКО ЈЕ РУСКИ ГИГАНТ НАДИГРАО ЗАПАД: Једна лекција из капитализма

KAKO JE RUSKI GIGANT NADIGRAO ZAPAD: Jedna lekcija iz kapitalizma

9 marta 2015

rosnjeftlogo 6546Nedavno je ruski naftni gigant Rosnjeft kupio udeo od 49% u naftnom terminalu u gruzijskoj luci Poti, od privatne firme Petrocas u vlasništvu gruzijskog poslovnog čoveka Davida Jakobašvilija. I odmah su se upalile crvene lampice u zemljama „kapitalizma“ i „slobodnog tržišta“.

Kako je moguće da je gruzijska država dozvolila tako nešto, pitaju se. Kako je moguće da je neko raspolagao svojim privatnim vlasništvom po sopstvenom nahođenju?

Ditrih Miler, suvlasnik jedne nemačke finansijske firme koja već skoro dvadeset godina posluje u Gruziji, s nevericom konstatuje:

„Ova privatna transakcija otkriva slabosti u gruzijskoj vladi. Država mora i može da ima zakon koji obavezuje privatne kompanije da dobiju saglasnost vlade kada planiraju da prodaju udeo u privrednim subjektima koji su od strateške važnosti. Sve razvijene zemlje ovo rade, ali ne i Gruzija. Sramota je kada strateški partneri Gruzije uvode sankcije protiv države koja je njen neprijatelj, a onda gruzijska vlada dozvoli ruskoj kompaniji u državnom vlasništvu da uđe u Gruziju kako bi zaobišla te iste sankcije“.

Poti je, inači, strateški važna luka u Gruziji, kroz koju prolazi tzv. Južnokavkaski transportni koridor. Pogođeni propovednici “nevidljive ruke tržišta“ tvrde da će Rusija tako moći da deo kavkaske nafte izvlači neposredno preko Gruzije. Uz to, ruski saveznik Jermenija je veoma zavisna od uvoza nafte preko terminala u Potiju, što znači da će sada biti teže zapadnim državama da preko Gruzije „humano“ ucenjuju Jermeniju. Skoro pa da se čovek na njih sažali…

I šta će sad da kažu „neoliberali“ u Srbiji koji bi da „edukuju nepismene“ o čarima protestantskog kapitalizma? Šta će na sve to reći isti oni koji bi, bez dana radnog staža u realnoj privredi, da iskorenjuju „samoupravljanje“ i mudruju o „tržišnoj privredi“?

Neće reći ništa, naravno, odnosno praviće se kao da se ništa nije desilo. Zato im i trebaju potpuno kontrolisani mediji i ekonomski nepismeni novinari. Zato im i treba provincijski sjaj Kopaonika.

Ali, evo, za sve zainteresovane, jedne konkretne, realne lekcije o tome kako su razvijene zemlje postale razvijene, i kako planiraju da takve i ostanu. Možeš da se baviš privatnim poslom – dok god to ne ugrožava nacionalne interese. I privreda svake države treba da bude podređena nacionalnim, strateškim interesima. A ko štiti i definiše nacionalne interese? Država. Ako je imaš.

A, ako je nemaš – onda sve prodaješ strancima, i to zoveš „tržišnom privredom“. I lažeš da se to tako radi na Zapadu, među „protestantima“…

(Fond strateške kulture)

KOMENTARI3 komentara

  1. Mare says:

    PA zar je neko pomislio da je Putin slao Vojsku u Gruziju cisto da seta? Naivno je takvo razmisljanje.

  2. Nebojsa says:

    Samo ova nasa vlada dozvoljava da Soroš kupuje Bambi, Knjaz Miloš, Imlek i druge poznate Srpske brendove bez problema! Svaki proizvod kupljen od tih firmi znači finansiranje Nataše Kandić!

  3. Goran says:

    Sve pohvale za ovaj članak. Od srca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *