КАКО ЈЕ САРКОЗИ УВРЕДИО УКРАЈИНЦЕ

KAKO JE SARKOZI UVREDIO UKRAJINCE

23 avgusta 2023


Stav Nikole Sarkozija o rusko-ukrajinskom sukobu i dalje izaziva oštru reakciju. U svojoj najnovijoj knjizi Vreme borbe (Le Temps des Combats), bivši francuski predsednik je izneo svoje stavove o rešavanju sukoba. On posebno nudi Ukrajini da postane „neutralna“ zemlja bez ulaska ni u Evropsku uniju ni u NATO.

„Ukrajina je most između Zapada i Istoka i to mora da ostane“, tako da je status kandidata za članstvo u EU u najboljem slučaju „neiskren“, piše Nikola Sarkozi.

Ukrajina i Rusija treba da nađu kompromis za okončanje rata, a međunarodno ratifikovani referendumi treba da budu organizovani o tome da li trenutno okupirane teritorije ostaju pod kontrolom Moskve, ponovio je svoje stavove bivši francuski predsednik.

Ove izjave se nisu dopalae ukrajinskom ambasadoru u Francuskoj Vadimu Omelčenku, koji je osudio „neprihvatljive izjave” bivšeg francuskog predsednika.

Tokom ovog intervjua, ambasador je čak sugerisao da bi bivši gradonačelnik Sarkozi mogao da ima problema sa ukrajinskim pravosuđem.

„Neću se iznenaditi ako se Generalno tužilaštvo Ukrajine zainteresuje za njegove komentare. Možda će tužilaštvo sebi postaviti cilj da otkrije da li u njima ima elemenata krivičnog dela“, rekao je ambasador.

Da bi diskreditovao Nikolu Sarkozija, Vadim Omelčenko nije oklevao da osudi njegovu ulogu tokom rusko-gruzijskog sukoba 2008. godine.

„Postupci bivšeg predsednika republike doveli su do toga da je Gruzija izgubila 30 odsto svoje teritorije“, rekao je ambasador.

Na Sarkozija su osuli paljbu i mnogi zvaničnici Kijeva. Teške reči i osude stižu jedna drugu…

Rudolf Đulijani, bivši Trampov advokat, predao se u zatvoru u Džordžiji

„Nije bitno da li je Nikola Sarkozi u pravu ili ne, čak i u našoj „rezidualnoj“ demokratiji, koja je izgubila mnoge svoje nekadašnje slobode, on i dalje ima pravo da iznese svoje mišljenje. Što se tiče ukrajinskog ambasadora, prihvatanje akreditiva ne daje mu za pravo da bude drzak u odnosu na bivšeg šefa francuske države. Mislim da to jeste, iako sam daleko od Sarkozijevog obožavatelja. Postoje crvene linije koje se ne smeju preći. Na ovo bi trebalo da odgovori Ministarstvo spoljnih poslova.

Drugi idu i dalje:

„Pretnja francuskom državljaninu sudskim postupkom u inostranstvu zbog neslaganja mora se smatrati objavom rata…

Treći tvrde:

„Podržimo Sarkozijevu poziciju! Ukrajina nema veze sa nama! Što se tiče ishoda sukoba, jasno mi je kako će se završiti. Bez obzira da li će Ukrajina imati zapadne avione ili ne!

Tvrde i ovo:

„Ukrajinski sukob je, pre svega, poslednji izliv imperijalizma SAD, koji je krenuo protiv najveće zemlje na evroazijskom kontinentu. Pod američkom kontrolom Ukrajina je marioneta, a Rusija žrtveno jarac, dok Amerikanci iz nekog razloga koriste entuzijastičnu i stanovništvu nikad objašnjenu pomoć EU…Sateliti SAD su poslednji predstavnici urušavanja kapitalizma, oni će dovesti zapadni svet u njegovo potčinjavanje Aziji.

Pitaju se u Francuskoj da li će jednog dana morati da se zapitaju i pokušaju da razumeju razloge zašto je Sarkozi odjednom počeo da pokazuje toliku simpatiju prema Rusiji. Sećaju se da je u predizbornoj kampanji i na početku svog mandata, naprotiv, bio suviše proamerički nastrojen. Nagla promena položaja je iznenađujuća i zahteva objašnjenje.

Stav je većine da ​​su izjave Nikole Sarkozija realistične, inteligentne i uravnotežene. Nudi dostojan, ljudski prihvatljiv izlaz.

Podsećaju i šta je 1940. rekao maršal Peten, koji je predao Francusku Nemcima: neke teritorije moraju biti ustupljene u zamenu za mir.

Dok polemika traje, Sarkozi i izdavač trljaju ruke, knjiga se izuzetno dobro prodaje

KOMENTARIJedan komentar

  1. Jedan tamo, ne znaš 🖕 ga ti ... says:

    >>ambasador je čak sugerisao da bi bivši gradonačelnik Sarkozi mogao da ima problema sa ukrajinskim pravosuđem<<... Ozbiljno bolesni ljudi! Samo su kromanjonci bolesnij od ovih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *