КАКО ЈЕ СИ ЂИНПИНГ ЈЕДНОМ РЕЧЕНИЦОМ МАТИРАО АМЕРИКУ! Ненси Пелоси нестала

KAKO JE SI ĐINPING JEDNOM REČENICOM MATIRAO AMERIKU! Nensi Pelosi nestala

31 jula 2022

ONI koji se igraju vatrom, od nje će i izgoreti. Ova drevna mudrost koju je „u slušalicu“ svom američkom kolegi Džozefu Bajdenu izgovorio kineski lider Si Đinping došla je po svemu sudeći i do ušne školjke Nensi Pelosi.Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD još se kani da poseti Tajvan, uprkos nedvosmislenoj poruci iz Pekinga da bi njen dolazak bio mešanje u unutrašnje stvari Kine i da pobunjeno ostrvo nema prava da uspostavlja spoljno političke odnose.

Odlazak Pelosijeve na azijsku turneju tokom koje je planirala da poseti još i Japan, Južnu Koreju, Singapur i Maleziju, još je ogrnut plaštom tajne, ali to nije sprečilo Kineze da u subotu izvedu „preventivnu vojnu vežbu“ naspram tajvanske obale. Kineska državna agencija Sinhua javila je da je gađanje izvedeno u blizini ostrva Pingtan kod provincije Fuđijan od 8 do 21 sat. Uprava za pomorsku bezbednost upozorila je brodove da izbegavaju to područje.

Takve vežbe obično uključuju artiljeriju, ali je ostalo nejasno da li su bile angažovane i rakete, borbeni avioni ili drugo oružje. I dok vlast u Tajpeju iščekuje gošću, čiji dolazak vidi kao šansu za međunarodnu etikeciju svoje „nezavisnosti“ i to sa prestižne vašingtonske adrese.

No, izgleda da su se možda radovali pre vremena. Američki mediji, ipak, sa rezervom uzimaju mogućnost da se Pelosijeva pojavi na „ostrvu čipova“. Ukoliko zaista ne dođe, to će bez sumnje biti velika diplomatska pobeda Si Đinpinga i očigledna potvrda da je Zmaj sa Istoka osim ekonomske postao i velika politička sila koja ima snage da se odupre aroganciji Velikog Brata iz Vašingtona. I to samo uz pomoć drevne izreke sa početka priče koju obavija samo preventivni miris baruta. Nešto se u svetu, ipak, promenilo…

(Novosti)

KOMENTARI9 komentara

 1. Beli Orao says:

  Znaju i sami da je njihovo vrijeme prošlo.

 2. milorad5 says:

  Neodobrena i nenajavljena poseta nensike tajvanu je AKT RATA protiv kine,i kinezi će srušti njen avion ili potopiti brod ako krene brodom,jer to je potpuno arogantno i neprihvatljivo ponašanje STRANOG političara prema teritoriji SUVRENE države.Amerika je priznala da je tajavan deo kine i u tom slučaju poseta nensi pelosi može da ide samo kroz diplomatski dogovor i odobrenje pekinga kao zvanična poseta.Sve ostalo je potpuno ne priznavanje suvereniteta,vlade i kineske države u CELINI,a prelazak granice STRANOG političara koji bi to uradio bez odobrenja,da uspostavlja i vodi politku svoje države na kineskoj teritoriji kako se njemu svidja je AKT RATA.I TO JE TO,ako nensi krene na tajvan kinezi će je ubiti kao slepu kučku iz mesta i bez razmišljanja.Što je mnogo,mnogo je.Mislim da matoru kobilu i lože neki njeni "prijatelji" iz demokratske stranke jer znaju da će je kinezi roknuti i tako žele da je se otresu,i kroz "herojsku" smrt veštice dodju do njenog položaja,uticaja i njivoa korupcije koji može da se radi za sopstvene ciljeve, a koji su sada u njenim rukama.Do te mere je situacija u američkoj vladi došla na nivo situacije mafijaškog štaba,a ne političke i legalne sile nezavisne države oni su postali LEGLO GLOBALNE MAFIJE,i štab svetskog narko kartela.

 3. Rista Bre says:

  Kažu da je Globalna vlada već dugo na vlasti u SAD i da Predsedničke odluke više nemaju nikakvu snagu. Može da odluči jedno, ali Globalna vlada naredi sasvim suprotno. Bajden je "savetovao" Pelosi da NE ide u posetu Tajvanu, ali su već obezbeđeni fantomi koji će u povećanom broju pratiti avion Pelosijeve. Pošto je Kina izjavila da ta poseta nije dobrodošla ni slučajno, a Bajden ne može da shvati da Pelosijeva neće poslušati njegovo naređenje, Ksi je preko Bajdena poručio Vladi iz senke da neće tolerisati ovu posetu. A Predsednik Amerike u takvim slučajevima služi da "opere" Ameriku od odgovornosti, jer zbog toga je i postavljen. Globalna vlada nije ssamo Američka vlada i posledice njenih odluka na Amerikance uopšte ne znače ništa. Za te vladare su svi narodi sveta jedno iszo. Potrošna roba koje ima previše. Znači, Bajden je rekao jedno a Globalisti(ili kako god hoćete da ih zovete) sasvim suprotno. Njima nije stalo ni do Pelosijeve ni do Bajdena ni do eventualnih žrtava. Ne znam ko su "Novosti" ali nije tačno da je ta mudra izreka "sve rešila". Bajden i Ksi su razgovarali puna dva sata. Kinezi su objavili preko svojih medija svoju verziju razgovora, a Amerikanci svoju, samo je američka verzija malo skraćena. Izreka koju je Ksi rekao je medijska zvrčka a politički ni najmanje nije korektna. Drugim rečima, Ksi je morao upotrebiti malo praktičnije reči od diplomatskih jer Amerikanci više ne razumeju diplomatski jezik. Sudeći po delimičnoj oštrini i dužini razgovora, do kojeg je došlo na zahtev Amerike, smatra se da će dolazak Pelosijeve na Tajvan biti prelazak crvene kineske linije. Čak i ako više ne poseti Tajvan, najava posete tako visokog američkog pretstavnika(Pelosi je treća po rangu u Americi) i odgovor Kine su gotovo siguran znak da je Kina vrlo blizu odluke o vojnoj intervenciji a da vlada Amerike iz senke ima nameru da izazove vojni sukob sa Kinom. Analitičari smatraju da je šteta zbog ove izjave nepopravljiva. Drugim rečima, nema više resetovanja.

 4. Rista Bre says:

  Verovatno Pelosi neće posetiti Tajvan, jer je sama najava posete odradila sve što je Globalna vlada odlučila. Ta ista moć iz senke je gurnula Rusiju u intervenciju u Ukrajini iako je to bila zadnja opcija za Rusiju. Nešto slično će biti i sa Kinom. Rusija je već priznala dve Republike kao nezavisne, nažalost malo je zakasnila i to se moralo potvrditi vojnom intervencijom. Bajden je takođe potsetio Ksija da Ksi nije protiv te intervencije Rusije u drugoj državi a da je njegova tvrdnja da podržava "nezavisnost i celovitost država" takođe igranje vatrom i tako je dao na znanje Ksiju da će Amerika reagovati na invaziju Tajvana isto kao i na Specijalnu operaciju Rusije. Ako je Rusija priznala dve republike koje su pripadale drugoj državi kao nezavisne, očigledno je Ksiju releni da to može učiniti i Amerika sa priznanjem Tajvana, iako je Amerika smatrala Tavan do danas kao deo Kine. Nije rezultat razgovora Bajdena i Ksija jednostran i nije tačno da je Ksi trijumfovao 100%. Pre će biti da je shvatio isto što i Putin pre intervencije u Ukrajini, odnosno teraju ga da interveniše. Ako ne interveniše, dato mu je na znanje da će Tajvan biti priznat kao samostalna država. (Dalje shvatanje situacije je stvar vaše lične obaveštenosti)

 5. Rista Bre says:

  Napad Zapadnih Globalnih sila na Istok je strahovit. Na Zapadu strada, koliko strada samo standard naroda, a na Istoku se izazivaju teški i iscrpljujući vojni sukobi koji dovode do ogromnih žrtava, kao što vidimo u Ukrajini. Ne stradaju Zapadni narodi, nego Istočni. Ne srljajte. Istok je gurnut u rat internih razmera i uopšte ne dohvata Zapadne globalne sile. Ako Kina i Rusija reše svoja interna pitanja, ipak će biti iscrpljeni a tome će doprineti i sankcije. Koliko su Kina i Rusija u stanju da reše svoja interna pitanja a da ipak ostanu dovoljno moćne da izdrže i neke nove pritiske Globalnih sila Zapada, još nije jasno. I Rusija i Kina su se potrudile koliko su mogle da i Zapad oseti posledice, a to nije ni blizu posledica koje one moraju podneti. Ali, sukob se tek rasplamsava i Zapad vodi računa da ne izazove direktan sukob Zapada i Istoka. To po svaku cenu izbegavaju i Zapad i Istok. Nadam se da će Istok biti u stanju da potisne Zapadno indirektno mešanje uspešno i da će kasnije stvoriti sistem Istočnih država koji će moći da izbaci Proksi pritiske Zapada u potpunosti. Mi živimo u doba verovatno istorijskih promena društvenih odnosa na Planeti Zemlji i moramo strpljivo pratiti razvoj događaja. Trenutno niko nije u vođstvu ali se vidi neka Istočna svetlost na kraju tunela. Hoće li to biti samo bljesak ili neki novi dan, ne znam.

 6. Rista Bre says:

  Da bi bolje shvatili i malo proširili vidike na to kako je došlo do internih sukoba na Istoku ili kako se mogu čak i proširiti i na Daleki Istok a koliko je to meni moguće ukratko...Malo čudno...Rusija je priznala Ukrajinu kao državu. Amerika je priznala Kinu kao jednu državu u koju spada i Tajvan. Međutim, Donbas je rešio da se otcepi od Ukrajine i Rusija je priznala Donbas Republike kao nove države nasuprot tome što je priznala i Ukrajinu kao državu. Tajvan nije rešio da se otcepi od Kine ali svakako hoće da ostane nezavistan entitet i to državni. Nije važno koliko to tajvanski kinezi zaista hoće, važno je šta Vlada Tajvana kaže. Isto kao i u Ukrajini što nije bilo važno šta žele Rusi Donbasa. Nisu još ništa rekli, ali Amerika malo ubrzava baš tako nešto. Dakle, Tajvan sada treba po planu Amerike da proglasi nezavisnost, a Amerika treba da ga prizna. Metod je sličan, iako ne isti, kao i u Ukrajini u slučaju Rusije i Donbasa. Pošto Ukrajina nije prihvatila to otcepljenje, Rusija je intervenisala kao garant priznanja novih država. Nije važno što te države nisu priznate u UN. Ako Tajvan proglasi nezavisnost, Amerika će ga priznati, bez obzira što neće biti priznat u UN, Kina će napasti a Amerika će odgovoriti sa proksi ratom na Tajvanu, kao i u Ukrajini. Politički, situacija je ista kao i odnos Rusije i Donbasa. Zato Ksi nije 100% "pobedio" Bajdena u dvostanom i vrlo širokom razgovoru jer je shvatio da indirektna podrška Kine Rusiji u vezi oslobađanja Donbasa vojnom silom, sada dobija pandam. Vrlo teška situacija koju Kina nije mogla izbeći. Ostaje li Kini samo jedan put? Ako je to tačno, znači da je Kina prisiljena od strane Zapada da vojno interveniše kako bi sačuvala svoj državni integritet. Drugim rečima, Kina će biti u ulozi koju ima Ukrajina u Donbasu, a Amerika će biti u ulozi Rusije ali na Tajvanu. Ko je sve ovo zakuvao? Pa nema ni pojedinca ni ustanove koja se može izdvojiti kao krivac. To je u stvari viševekovna politika Zapada, viđevekovna unutrašnja zbunjenost i nemoć Kine i Rusije da vode samostalnu politiku kada je trebalo, ali po onome nikada nije kasno, sada to moraju rešavati ratom u vrlo nepovoljnim situacijama. Na drugoj strani, i Rusija i Kina su znale za ovakav prisilan razvoj događaja i na svu sreću, nisu žurile nego su se detaljno pripremale. Sukob Zapada i Istoka je tek počeo a glavna prepreka brzog rešavanje je ta što ni Zapad ni Istok ne žele nuklearni sukob. Koliko su Rusija i Kina spremne da uspešno objedine prvo svaka svoju državu a onda objedine i sve države Istoka, koje normalno neće obuhvatiti Japan i Južnu Koreju na početku, ostaje nam da gledamo. Prvi sukobi su kao i prvi kučići. Jasno je da je Rusija u ovom prvom delu vrlo uspešna. Kina će(najverovatnije) tek zakoračiti tim putem i ostaje nam da vidimo da li će to biti ratom ili...mi ne vidimo drugo rešenje, ili bar ja ne vidim, ali ko zna?(Da budem iskren, ja nisam verovao da će se dogoditi Ruska intervencija do zadnjeg sekunda, a sada ne verujem da će Kina intervenisati na Tajvanu. Ne znam da li je to neko vračanje i moja subjektivnost koja je ipak smatrala ovakvu intervenciju kao jedino sredstvo, ili je to možda zbunjenost, ali sam zaista bio iznenađen kada je Rusija počela svoju intervenciju, no u svakom slučaju Amerika politički radi isto što i Rusija, mada mi to nikako ne želimo da prihvatimo. Kažem politički i ne zalazim u deo ko je u pravu a ko ne)

 7. da da says:

  Vašington odavno nije prestižna adresa,osim za vazale svih vrsta.Kao što su aljbanija,montenegro,severna makedonija i Eu..

 8. Gardista says:

  Tako je i Vucic rekao Albanskim politicarima da ni slucajno ne posecuju KiM a kamo li jug Srbije...i onda im umocio sendvic u so u znak dobrodoslice.

 9. M says:

  Pelosi će vjerovatno posjetiti Tajvan,a Kinezi vjerovatno ponovo sagnuti glavu!Ko i obično!Dok Kinezi ne ojačaju dovoljno!Ili ovakvi ne ugledaju svoju šansu ili nuždu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *