Kako je u Moskvu misteriozno sletelo 20 milijardi evra?

Kako je u Moskvu misteriozno sletelo 20 milijardi evra?

13 oktobra 2013

rusi-malaSerija tekstova u moskovskim listovima o tome kako se ni posle šest godina ne zna ko je vlasnik 20 milijardi evra koje je u svojoj utrobi nosio avion koji je sleteo na međunarodni aerodrom „Šeremetjevo“, uzbudila je Ruse i zapalila socijalne mreže.

Sve se navodno dogodilo sedmog avgusta 2007. godine kada je jedan stari „boing“ iz Frankfurta doleteo u Moskvu. U transportnom terminalu su ga dočekali ruski carinici. Na jednoj paleti su skinuli plastičnu zaštitu i navodno su ostali u šoku od ogromne količine novca koju su tamo zatekli. Kome je namenjen novac nisu znali, pa je on prevezen u moskovski trezor.

Zbog toga što ruski službeni organi nisu ni negirali ali ni potvrdili tekstove o navodnim milijardama koje su na opisani način stigle u Moskvu, na novinskim stupcima su se pojavile razne verzije a na internetu je to postala glavna tema. Oni koji veruju u priču o milijardama pitaju se odakle novac dolazi i čemu je bio namenjen – za kupovinu oružja ili „mini-atomske bombe sa lansirnom rampom“. Niko se ne obazire na objašnjenje pilota da u svetu postoji samo jedan avion koji može da podigne u vazduh 200 tona, koliko su po tvrdnjama moskovskih novinara, bile teške fantomske milijarde.

Ruski pilot Anatolij Knjišev kaže da takav teret može da nosi samo ukrajinska „mrija“ tj. „An-225“. Samo jedna ukrajinska avio-kompanija ima „mriju“ ali oni kažu da nisu prevozili nikakav novac u Moskvu.

Ruslani“ tj. avioni „An-124“ koje ima Rusija, prevoze do maksimalno 120 tona.

Pojavila se i priča da milijarde dovezene u Moskvu, a navodno tako je pisalo u propratnim dokumentima, pripadaju izvesnom Irancu, Farzinu Kororijanu Motlagu. Ali ime primaoca nije nigde navedeno. Osim toga, u dokumentima nije naznačena vrsta robe upakovane na „evropaletama“.

Teško je poverovati da je sa takvom „sakatom“ propratnom dokumentacijom moglo da se prevozi 20 milijardi evra. Ali list „Komsomolska pravda“ i dalje tvrdi da je na svakoj paleti bilo po sto miliona evra.

Polemiku nije zaustavila ni izjava predstavnice aerodroma „Šeremetjevo“ koja je krajem septembra negirala da je nekakav „boing“ dovezao milijarde. Mnogi listovi, a ponajviše „Komsomolska pravda“, nastavili su da pišu i traže svedoke koji bi posvedočili da su videli tih famoznih 20 milijardi evra.

Poslednjih deset dana pojavilo se mnogo verzija čije su pare. Jedna od prvih bila je da je taj novac svojevremeno pripadao Sadamu Huseinu. Deo ruskih „analitičara“ kaže da je to „ušteđevevina“ Moamera Gadafija. I jedan i drugi su imali ogroman novac. Treći govore da je to novac Irana kojim su oni hteli da kupe nešto što im „jako treba“. Nisu retki ni oni koji veruju da je to novac poznatog trgovca oružjem Viktora Buta, koji se sada nalazi u američkom zatvoru.

Penzionisani general policije Aleksandar Gurov tvrdi da priča o milijardama na „Šeremetjevu“ nije izmišljenja i da je do javnosti došla verovatno zato što su tako htele tajne službe.

Bivši ruski obaveštajac a sada pisac Mihail Ljubimov, misli da se radi o nekoj mahinaciji koju je presekla ruska policija. Ljubimov smatra da se radi o čisto ekonomskoj a ne političkoj mućki. Međutim, general Gurov veruje da je za kriminalne strukture uhvaćena suma isuviše velika.

Interesantno je da se za novac sa „Šeremetjeva“ posle serije tekstova zainteresovala i američka policija. Prema pisanju moskovske „Komsomolske pravde“ Amerikancima je rečeno da ni aviona a ni para na „Šeremetjevu“ jednostavno – nema.

PARE ZA ATOME
Što se tiče verzije da je za spomenute milijarde neka mala ali bogata zemlja htela da kupi atomsku bombu, ekspert Semjon Bagdasarov, koji je odličan poznavalac Bliskog istoka, kaže da je ta varijanta malo verovatna. Iran, koji se najčešće pominje u ovakvim slučajevima, sarađuje sa Severnom Korejom a uranijum kupuje iz Konga.

GLASINE

Mnogo je glasina i pretpostavki, najviše oko pomenutog Farzina Motlaga. Prema jednima, on je taj novac hteo da pokloni, dok neki moskovski listovi tvrde da je Iranac prevarant koji je hteo da ukrade 14 milijardi dolara iz Centralne banke Arapskih Emirata.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *