Kako je u noći pada Berlinskog zida, daleke 1989. godine, pijane Švabe dočekao mladi potpukovnik KGB-a, Vladimir Vladimirovič Putin

Kako je u noći pada Berlinskog zida, daleke 1989. godine, pijane Švabe dočekao mladi potpukovnik KGB-a, Vladimir Vladimirovič Putin

27 jula 2013

170px-Vladimir_Putin_in_KGB_uniformPiše: Branko Rakočević

Te noći 1989. kad je srušen Berlinski zid, ogromna masa od preko 5.000 ljudi najpre je prodrla u zgradu Istočnonemačke obaveštajne službe Štazi u Drezdenu,a zatim je zaplenila svu dokumnetaciju i potom srušila zdanje.

Velika opasnost je pretila i misiji sovejtskog KGB-a čija se zgrada nalazila odmah do Štazijeve.

Razularena, pijana masa Nemaca sa pivskim flašama u rukama prodrla je i u dvorište uprave KGB-a, čiji je starešinina uplašen odmah pobegao.

Odgovrnost za bezbednost i komandu sovjeteske obavešatjne uprave preuzeo je nasjtariji po činu, potpukovnik KGB-a, koji je od susednog garnizona sovjetske armije zatražio da pošalje obezbeđenje, ali general je to odbio jer nije imao naređenje iz Moksve.

Gomila od više hiljada rušilački i borbeno raspoloženih Nemaca se približavala stepeništu, a komanda u Moskvi je i dalje ćutala, niko nije odgovarao na telefonske pozive.

Pred masu je izašao potpukovnik KGB-a i s namerom da je urazumi, obratio joj se sledećim rečima:

“To što je srušen Berlinski zid je dobra volja naše zemlje. Ovu zgradu mi čuvamo zato što je ona svojina Sovjetskog Saveza. Jeste li me dobro razumeli: ovo je imovina druge države! Mi oficiri je čuvamo i ispunićemo svoj dug.“

A njih,oficira KGB, u zgradi je bilo samo osam. Stajali su na prozorima s oružjem na gotovs kao u karaulama.

Potpukvonik je stajao i dalje ispred gomile preprečivši joj put. Imao je pištolj u kome je bilo 12 metka.

„Vi znate da sam ja oficir, i imam pištolj sa 12 metaka. Jedan metak sam ostavio za sebe, ali sam odlučan da ispunim svoj dug. Drugačije ne mogu, jer ja sam ofocir“.

Nakon tih reči upućenih gomili, poptpukovnik je laganim korakom počeo da se penje iz stepenište ka ulazu u zgradu. Peo se polako očekujući da ga neko gađa kamenom ili flašom u leđa. Počeo je lagano da se okreće ka gomili, a kad je zastao i savim se okrenuo, masa je već počela da se razilazi.

Niko od Nemaca te noći nije ušao u zgradu KGB-a u Drezdenu, nije se domogao nijednog dokumenta iz arhive.

U Drezdenu sa i sada prepričava ovaj događaj koji je postao legenda.

Nemci se ponose što su tada poslušali mladog potpukovnika KGB-a, čije ime im u tom momentu nije ništa govorilo.

Danas njegovo ime mnogo znači ne samo Rusiji i Nemačkoj, nego i celom svetu:
Vladimir Vladimirovič Putin, predsednik Ruske Federacije.

(mojenovosti.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *