Како је Запад потпалио Босну!

Kako je Zapad potpalio Bosnu!

14 decembra 2015

dusan-prorokovic 67zh5Piše: Dušan Proroković

Bosna ulazi u još jedan krug krize. Ko zna koji po redu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Ustavni sud BiH je 26. novembra proglasio pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske “neusklađenim” sa najvišim pravnim aktom države.

Konkretno, radi se o proslavi 9. januara kao Dana Republike Srpske. Za Ustavni sud BiH, ovo je verski praznik, pošto se istog dana obeležava i slava Republike Srpske – Dan Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Da bi se bolje razumela odluka Ustavnog suda, neophodno je vratiti se deceniju i po unazad, kada je pojam “vitalni interes konstitutivnog naroda” ušao u zakonodavstvo BiH. Od tada do danas on se češće zloupotrebljovao, nego što je korišćen za istinsku zaštitu “vitalnih interesa”.

Republika Srpska je proglašena 9. januara 1992. godine, od nastanka se slavi tog dana i tek posle dve decenije nekome je palo na pamet da se to vezuje i za verski praznik, pa može ugrožavati “vitalne interese” Bošnjaka i Hrvata (u ovom slučaju se radi o širem tumačenju vitalnog interesa). Odgovor svih političkih činilaca Republike Srpske bio je jasan: “Republika Srpska nastaviće da slavi Dan Republike 9. januar, u skladu sa Zakonom o praznicima Srpske, koji u sebi ne sadrži elemente diskriminacije, ne ugrožava nacionalni i verski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda”. Ukoliko Ustavni sud nastavi da insistira na sprovođenju odluke, biće organizovan i referendum.

Reakcija Banjaluke je bila potpuno predvidiva. Postavlja se pitanje: zašto je onda do donošenja odluke Ustavnog suda došlo? Odgovor treba tražiti u mešetarenju svemoćnih stranaca, koji u BiH i dalje o svemu odlučuju. Verovatno im je u interesu novo zaoštravanje u BiH.

Kao što je već konstatovano, niti je muhamedancima, a još manje katolicima u BiH, smetalo obeležavanje 9. januara. Međutim, i ovo se koristi kao povod za novu destabilizaciju BiH. Zašto je spoljnom faktoru u interesu destabilizovanje BiH biće reči u nekoj drugoj kolumni.


Ovoga puta treba samo podsetiti da do rata u BiH nije moralo doći ni početkom devedesetih. Barem ne do rata u razmerama i sa posledicama kakve su bile. Na dvadesetogodišnjicu obeležavanja “Dejtona” na to su ukazala dva visoka međunarodna predstavnika, koji su radili u BiH: Karl Bilt i Jasuši Akaši. Bilt je u analizi za Evropski savet za međunarodne odnose podsetio na plan Karington-Kutiljero i kako ga je Alija Izetbegović odbio. Zapravo, Izetbegović ga je najpre prihvatio, a zatim, posle nekoliko dana i razgovora sa američkom administracijom – odbacio. Žoze Kutiljero je još u februaru mesecu podvukao da su njegov plan i Dejtonski sporazum u mnogim stvarima podudarni, a da se čak i mape dva entiteta u velikoj meri poklapaju sa njegovim predlozima (još pre jednu deceniju sam o lisabonskim pregovorima razgovarao sa tadašnjim zvaničnim prevodiocem srpske delegacije, od koje sam dobio identične podatke onima koje danas iznose Bilt i Kutiljero).

Takođe, Kutiljero je pre nekoliko godina na jednom okruglom stolu u Briselu rekao i da se “zna koji je visoki američki zvaničnik zatražio od predsednika Izetbegovića da povuče potpis sa plana EU za BiH”. Sa druge strane, Jasuši Akaši je ponovio da vlada u Sarajevu, ohrabrena iz SAD, nije želela dugoročni sporazum o primirju u BiH, “za razliku od Srba”.

Beskonačnim haškim procesima, falsifikovanjem istorije i jezivom propagandnom aktivnošću, nama se pokušava nametnuti jedna slika o dešavanjima iz devedesetih. Treba li podsećati, po toj matrici je za sve kriv Slobodan Milošević. Međutim, istina je nešto drugačija i iz svih dešavanja od pre dve i po decenije bi trebalo izvući pouke. Ne treba uvek pratiti želje stranaca, niti verovati njihovim obećanjima. Oni imaju svoje interese. A mi svoje. Naš interes je da se mir u Bosni sačuva. Njihovi interesi su, izgleda, drugačiji. Ne bi valjalo da nam se ponove devedesete.

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Gordan says:

    Neċe biti rata u BiH. BiH ċe biti celovita,i multikulturalna, država, mada ne i federacija. Politička orijentacija ulaska BiH u EU i "nato" je za BiH povoljna opcija. Rep.Srpska će imati autonomnost tipa Vojvodine u okviru BiH, i to je najviše što Rep.Srpska može postići. Svaka druga težnja Rep.Srpske vodi BiH(a, možda i Balkan) u tenzije i eventualni rat. Sve ono Pravno, ka čemu gradjani Rep.Srpske teže za sebe,već imaju(ili, ċe imati) u okviru EU(medjunarodni zakonski legalitet).

  2. Esad says:

    Nebi bilo rata da Srpski nacionalizam nije prokuhao dosta prije i samog raspada bivše Jugoslavije,da se nije mitingovalo u svim gradovima Jugoslavije o ugroženosti Srpstva i da se nije propagirala Srbija od Virovitice,Karlovca Karlobaga u RH.a u BiH se težilo da je BiH, Srbija i cijeli njen teritorij.Nebi bilo rata da Srpska Pravoslavna Crkva nije duboko za sobom povukla sve nacional-kleriste koristeći ih o stvaranju velike Srbije,a pr.je nošnja mošti cara Lazara po BiH od Manastira do Manastira i za sobom vukla svu tu nacionalističku i četničku harangu,i tako kod drugi naroda stvarala odbojnost prema takvim događanjima.Suočite se jednom stom istinom jer nisu drugima mozgovi isprani.

  3. vojna says:

    E moj Esade,blago tebi,kad ti posle dvadeset godina pricas jednu te istu pricu,pa ne znam kome je onda ispran mozak,nego poruci svom hodzi da malo okrene plocu, izlizala se sa te strane,dodijalo brate mili,a znamo ko I kako I koliko utice na vas muslimane.Zanimljivo je sto vas sve iritira sto je vezano za Srbe.Tebi da sad dodje I sam Alija I kaze sta je I kako bilo ti ne bi verovao.E to je druze moj ne ispran mozak nego provucen kroz varikinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *