КАКО КИЈЕВ УЦЕЊУЈЕ НАТО

KAKO KIJEV UCENJUJE NATO

3 jula 2023

Ukrajina neće u skorije vreme dobiti poziv za članstvo u NATO, uprkos pretnjama Kijeva da Vladimir Zelenski neće doći na samit tog vojnog bloka u Viljnus ako ne počne procedura prijema te zemlje u zapadnu alijansu. Ruski eksperti ističu da Kijev nije u poziciji da ucenjuje NATO. Ako ga pozovu – doći će na samit, a ako ga ne pozovu – ostaće kod kuće.

Ruski eksperti ocenjuju da se izjava Igora Žovkva, zamenika šefa kabineta Vladimira Zelenskog da ukrajinski lider neće ići u Viljnus može tumačiti kao „ultimatum Kijeva“. Stručnjaci to vide i kao „predstavu za narod“, kako bi Zelenski svom narodu pokazao koliko je „snažan i uporan“.Politikolog Jurij Kot ne isključuje da je ova izjava deo plana „B“ i predstava koju režira administracija Zelenskog po nalogu zapadnih mentora.

„Čini mi se da Zelenski na svoj način shvata frazu ‘članstvo Ukrajine u NATO’. Kada navodno odbija da ide na samit i glumi „uvređenu“, „napuštenu“ osobu, svima je apsolutno jasno da je to igra. Zelenski nije pri sebi i ne može sebi da priušti takve izjave. Dakle, na ovom samitu NATO-a ne očekuje se napredak u pravcu podrške Ukrajini, a rečeno mu je: ‘Uključujemo plan B’. Najverovatnije mu je to rekao London ili Vašington. A sada će igrati predstavu…“, kaže Kot.

Ukrajinski predsednik je ranije upozorio da će ukrajinske trupe biti demotivisane ako Kijev ne dobije poziv za učešće u samit NATO-a.

Politika „otvorenih vrata” u zapadni vojni savez ostaje na snazi, ali je jasno da se ne može govoriti o prijemu novih članica koje su učesnice vojnog sukoba. Osim toga, prijem Ukrajine bio bi u suprotnosti sa poveljom NATO-a, pošto alijansa ne prima u članstvo one zemlje koje imaju teritorijalni spor sa drugim državama.

Treće, to bi dovelo do otvorene konfrontacije između Rusije i Zapada, a NATO ne želi direktan sukob sa Rusijom. Automatski to bi značilo aktiviranje člana 5. po kome se vojni napad na jednu članicu NATO-a smatra napadom na sve. Do sada je član 5. NATO ugovora aktiviran samo jednom i to nakon terorističkih napada Al Kaide u Njujorku, Vašingtonu i Pensilvaniji 11. septembra 2001. godine. NATO je napad na SAD proglasio napadom na čitav Savez.

Za ulazak u NATO potrebna je jednoglasna podrška članica alijanse. Dovoljan je jedan glas „protiv” ili jedan uzdržan pa da nema prijema. Među članicama NATO-a trenutno nema jedinstvenog stava po ovom pitanju.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *