Како са белим луком

Kako sa belim lukom

2 marta 2018

GOTOVO da nema jela u koje ne ide beli luk. Kako biste izvukli maksimum iz ovog začina, potrebno je da se pridržavate samo nekoliko pravila.

Kad ga ljuštite, ako u središtu nađete zeleni deo, odstranite ga jer će jelu dati nepotrebnu gorčinu. Od jela koje spremate zavisi da li ćete u pripremi luk iseckati ili smrviti. Imajte u vidu da što se više oštete ćelije belog luka, više se enzima oslobađa, što znači da će i ukus biti jači. U prevodu, najjači ukus ima luk koji ste smrvili nožem, blaži ukus ima seckani, a najblaži nedirnut čen. Ako ga seckate, ne ubacujte ga odmah u tiganju, sačekajte od 10 do 15 minuta jer je toliko potrebno da kiseonik reaguje sa enzimima i da se stvore zdrave komponente.

Beli luk dodajte u jelo pri kraju kuvanja jer brzo izgori, zbog čega ga treba često mešati. Ne preterujte, ako možete da ga osetite u jelu, ima ga previše, zamaskiraće druge ukuse. Čuvajte ga na hladnom, tamnom i suvom mestu – cela glavica može da stoji do četiri meseca, a čenovi od pet do 10 dana.

Savet plus: Kako biste se oslobodili mirisa belog luka, potopite ruke u činiju sa mešavinom limuna, soli i sode bikarbone.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *