Kako sam služio Miloševića, Mladića, Draškovića, Šešelja, patrijarha Pavla, Dodika…

Kako sam služio Miloševića, Mladića, Draškovića, Šešelja, patrijarha Pavla, Dodika…

28 aprila 2013

IMG_2675Imao sam priliku da poslužujem i upoznam kompletnu beogradsku elitu i krem društvo devedestih godina, dok sam radio u „Zvezdara teatru“. Bilo je zanimljivo upoređivati njihovo ponašanje na televiziji i kada su opušteni, kaže konobar Gojko Sekulić Goja, koji je 1994. u Novom Sadu proglašen za prvaka Jugoslavije u posluživanju.

Njegova karijera, koja traje više od dve decenije, bogata je raznim anegdotama, a njegove ruke su uslužile nebrojeno poznatih osoba sa ovih prostora – od političara, sportista, umetnika do članova krim-miljea.

„Za svog ‘mandata’ u Beogradu, usluživao sam sve tadašnje eminentne ličnosti, a samo neki od njih su Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj, Vuk Drašković, zatim Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Mada, tu su i aktuelni predsednik Milorad Dodik, pa čak i patrijarh Pavle“, dodaje on.

Ugostiteljsku školu je završio u rodnoj Bosanskoj Krupi, nakon koje se, kako kaže „lomio“ između Sarajeva i Beograda, da bi 1990. godine, ipak, otišao u srpsku prestonicu. Ističe da se tamo brzo snašao, jer je imao volje za rad, ali i dosta sreće. Tako je prve važnije korake u ugostiteljstvu napravio u kafani gde mu je kolega bio Zoran Pejić Peja, kasnije poznati voditelj i bivši muž poznate pevačice Zlate Petrović. Nakon toga, pružila mu se prilika koja se ne propušta, pa je prešao u restoran „Zvezdara teatra“, u jedno od „ozbiljnijih“ mjesta u gradu, odakle potiču samo neke od njegovih brojnih interesantnih priča.

U svetu politike: „Slobodana Miloševića i Miru Marković sam upoznao na jednom nedeljnom ručku. Oni su zaista bili jedan divan gospodski par, kada je ponašanje u pitanju, a posebno Milošević“, priseća se Goja.

Služio je takođe i Vuka Draškovića i Vojislava Šešelja, tadašnje lidere opozicije.

„Vuk je dosta kulturniji od svoje supruge Danice. Ona mu kvari rejting, to je moje lično mišljenje. Ekstravagantna je i ne ponaša se dolično kao on, koji je, ipak, i pisac“, priča on i dodaje da za Šešelja važi ona narodna – što na umu to na drumu.

Kaže da je Šešelj jednom bio na večeri sa komandantom „Bijelih orlova“ i da to nije bila nimalo prijatna situacija.

„Ekscesan je, iako je reč o jako pametnom čoveku. Mislim da na javnom mestu čovek ipak ne bi trebalo tako da se ponaša. On i taj komandant su upali u svađu zbog nekih sitnica, a ja sam ih uspeo nekako smiriti. Rekao sam da su oni pametni ljudi koji su um zemlje i da im ne priliči takvo ponašanje“, ističe Goja i dodaje da su ga poslušali.

Seća se da su jednom prilikom za istim stolom sedili Šešelj, Željko Ražnatović Arkan i partijarh Pavle.

„Zamislite tri potpuno kontradiktorne ličnosti za jednim stolom. Dok su se Arkan i Šešelj šalili, patrijarh je bio miran i povučen, i samo bi se povremeno nasmešio“, priča Goja, koji je služio i Zorana Đinđića, kojeg se seća kao odmerenog čoveka.

Za Vojislava Koštunicu kaže da je nekoliko puta bio u društvu sa Draškovićem i Đinđićem, da je jako fin i kulturan čovek, govori biranim rečima i ne eksponira se. Sa Milanom Panićem, bivši premijerom SRJ, jednom je proslavio rođendan, jer su igrom slučaja ustanovili da su rođeni istog datuma.

„Bio je sa Dobricom Ćosićem na večeri i rekao da popijem nešto na njegov račun, jer mu je rođendan. Kazao sam da je i meni, pa sam izvadio ličnu kartu kao dokaz“, prisjeća se kroz smeh Goja.

Za sve političare kaže da se u kafani drugačije ponašaju, posebno ako ih ponesu dobra muzika i piće.

„Panić je naveseliji od svih i baš uživa u muzici, a tu su i braća Karići. Ostali slušaju, ali ne spuštaju ‘gard’. Vidi se da ih muzika pogađa, ali se ne opuštaju do kraja“, smatra Goja, koji je usluživao i aktuelne političare u RS – Branislava Borenovića, Mladena Ivanića, Sašu Čudića, Marka Pavića i mnoge druge, što i nije teško, s obzirom na to da danas radi u Banjaluci. Neretko se dešavalo, kaže, da i zapeva sa njima.

Žestoki momci: Goja je često služio i goste koji su bili sa one strane zakona. Kaže da se nikada nije znalo na čemu si s njima, ali da su sa njim imali sjajan odnos.

„Vrlo su me poštovali, nikada nisam imao sukob s njima. Pružao sam im najbolju uslugu, a oni su meni zauzvrat mnogo verovali. Miodrag Stojanović Gidra je čak imao želju da glumim u njegovom filmu, koju sam vešto odbio, jer sam video kako je prošao glumac Branislav Lečić. Zapravo nije ni bilo glume, već ga je baš muški udario“, ističe Goja.

Navodi da je ključna bila dobra komunikacija, što izdvaja kao najbitniju stavku i broj jedan u svom poslu.

„Trudim se da delujem pozitivno, smirujuće i opušteno. Morao si dobro znati njihove navike i šta vole da pojedu. Gidra je voleo da jede nešto ‘kašikom’ i da usluga bude brza, morao sam ga usluživati preko reda. Sve narudžbe sam tada ostavljao po strani, jer nije podnosio glad. Zbog svega toga sam zadobio velike poene kod njega“, navodi Goja dodajući da je u restoran gde je radio svojevremeno dolazio i Dragan Joksović Joksa, šef skandinavskog podzemlja, kojeg je imao priliku da upozna.

Na Kopaoniku je jedno vreme vodio poslove u restoranu pokojnog Darka Ašanina, sa kojim kaže da je imao najbolje odnose.

„Znao sam celu njegovu istoriju, kako je počeo sa kriminalom. Upoznao sam i Ćentu, pa Gorana Vukovića Majmuna, koji je ubio Ljubu Zemunca. Bilo ih je jako mnogo“, odmahuje rukom Goja dok pokušava da se seti svih imena koje su njegove ruke služile.

Ono što je bilo zajedničko gostima iz kriminalnog miljea je, kaže, da su svi bili široke ruke, jer su lako dolazili do novca, pa su ga tako i trošili. Dodaje da se svega i svačega nagledao, ali da je diskrecija jedna od stvari koja se ceni u njegovom poslu.

OTPACI ZA BATU STOJKOVIĆA

Goja kaže da je bio dobar prijatelj sa poznatim glumcem Batom Stojkovićem i da su se stalno šalili.

„Kada je dolazio da jede, ja bih rekao: ‘Čekaj da vidim šta ima da se baci’, nakon čega bi me poslao u tri lepe, naravno, ne zlonamerno“, smeje se Goja i kaže da ga je poslednji put video u Banjaluci.

Kaže da su se prisetili epizoda kada su sa Draganom Nikolićem i Milenom Dravić ostajali do jutra u kafani i potvrđuje da su glumci veliki boemi.

„Ono honorara što zarade, sve ‘skrše’, svi do jednog. Jednom me je gost sa predstave pitao kako Petar Kralj tako dobro glumi pijanca, na šta sam mu rekao da je on trezan jedino ujutro kad ustane“, kaže Goja kroz smeh.

GLUMIO SA LAZAROM RISTOVSKIM

Priča da je tokom zakuske povodom premijere predstave „Mala“ u „Zvezdara teatru“ zapostavio Lazara Ristovskog, koji mu je tada rekao: „Slušaj, Gojko, našao sam dve ribe i jednu sam planirao za tebe. Ali, pošto si ti mene zaboravio, i ja sam tebe!“

U toj predstavi je i Goja glumio, kada je zamenio glumca-konobara, koji se napio, pa ga je Ristovski pozvao kao zamenu i dogovorili su tekst. Međutim, Ristovski je namerno tokom izvođenja promenio scenario, ali se Goja snašao i uz nekoliko „gegova“ su napravili pravu senzaciju.

„BRENA JE LAF“

Služio je i kompletan tim Fudbalskog kluba Crvena zvezda i to onaj koji je osvojio Ligu šampiona. Za košarkaša Žarka Paspalja kaže da je jedan od najvećih gospodina među sportistima, kao i Dragan Džajić, iako dodaje da su sportisti generalno jednostavni ljudi. Među gostima su mu bili i Lepa Brena i njen muž Boba Živojinović.

„Ona je veći laf, u svakom pogledu. Iako kažu da je njihova svadba bila svadba veka, ja mislim da je ona bolji čovek“, zaključuje Goja.

(Savo Drakulić – Nezavisne novine – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *