КАКО СЕ БИРА ПАТРИЈАРХ СПЦ

KAKO SE BIRA PATRIJARH SPC

20 novembra 2020

Do izbora 46. poglavara Sprske pravoslavne crkve, naslednika upokojenog patrijarha Irineja, njegove dužnosti obavlja Sinod, kojim predsedava najstariji član, a to je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen.

Pravilo je da izbornoj sednici Svetog arhijerejskog sabora prisustvuju najmanje dve trećine arhijereja, a njom predsedava najstariji episkop po rukopoloženju ili hirotoniji.

U ovom slučaju mogao bi to biti vladika Lavrentije koji je nastariji episkop po hirotoniji.

Kada je 15. novembra 2009. godine preminuo patrijarh Pavle, 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, koga je na tronu nasledio arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački Irinej, najstariji episkop bio je Vladika Amfilohije, koji se upokojio 30. oktobra.

Arhijereji u slučaju sprečenosti da učestvuju u izboru, mogu da imenuju zamenike kojima prepuštaju pravo glasanja za izbor poglavara SPC.

Ko može biti kandidata za patrijarha SPC

Kandidati za patrijarha mogu biti svi aktivni eparhijski arhijereji koji najmanje pet godina upravljaju eparhijama.

Pravilo je da se patrijarh bira pod svodovima hrama, a svakom izbornom krugu prethodi molitva priziva Svetog Duha.

U sadašnjim uslovima, taj hram je patrijaršijska kapela Svetog Simeona Mirotočivog, povezana sa salom u kojoj zaseda Sabor.

Procedura glasanja

Patrijarh se bira tajnim glasanjem.

Za izbor patrijarha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora.

Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova.

Kada se birao naslednik patrijarha Pavla, među trojicom vladika sa natpolovičnim brojem glasova bili su mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije, Irinej bački i Irinej niški.

Imena trojice vladika stavaljaju se u posebne koverte.

One se potom zapečate i stave u Jevanđelje koje se odnosi u oltar hrama.

Prethodno izabran duhovnik – neko od uglednih monaha, koji će kada predsedavajući Izbornog Saveta pozove da, a nakon molitve priziva Duha Svetog, izbor bude po volji Božjoj, izvlači iz Jevanđelja jednu od tri zapečanje koverte.

Kovertu predaje predsedavajućem Izbornog Sabora koji otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha srpskog – ovaj put 46. po redu.

Glasnim izgovaranjem imena novoizabranog patrijarha predsedavajući potom zaključuje izbornu sednicu.

Apostolski način izbora

Prema rečima doktora Jovana Janjića, profesora i biografa patrijarha Pavla, to je takozvani apostolski način izbora srpskog patrijarha što je ustanovljeno izmenama Ustava SPC 1967. u vremenu komunizma, da bi se sprečilo necrkveno uplitanje u izbor crkvenog poglavara.

Drugi dan, kako podseća profesor Janjić sledi uvođenje u tron u Sabornoj crkvi.

Sutradan po izboru na svečanoj Svetoj arhijerejskog liturgiji patrijarh se ustoličava u tron, nakon toga, novoizabrani patrijarh stupa u prava i dužnosti vrhovnog poglavara i starešine SPC.

Prema tradiciji, uvođenje u tron Svetog Save obavlja se na liturgiji u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihajla, dan posle izbora, a naknadno i bez vremenskih ograničenja u Pećkoj patrijaršiji, koja je drevno sedište srpskih patrijarha, prenosi Tanjug.

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Bira se tako sto se pre Irinejeve smrti na respirator stavi Amfilohije.

  • Zorana says:

   Odlican komentar. Namejala si me. Verujem da je u uzem krugu onaj zapadni spijun sto je poslan u Nemacku, Gligorije mislim da se zove. Ako taj sedne na presto patrijarha ili neko makar slican njemu, Irinej ce nam delovati kao apostol. Onda vidite sta nam se sprema.

 2. garo says:

  Vatikan i zapad rade svoj posao. Sigurno im je Irinej smetao jer nije hteo da im preda Kosovo i Metohiju. Sad ce za patrijarha postaviti onoga ko ce im to da ispuni.

 3. Cmarkovic C. says:

  Tajno se bira.Odavno vec poznata metoda.

 4. uddu says:

  Čuo sam da je Prvorođeni upisao Bogoslovski fakultet !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *