Kako se Kinezi u Srbiji bore protiv vrućina

Kako se Kinezi u Srbiji bore protiv vrućina

23 juna 2013

255x160_21909-vru_ine__temperature-70714294U Srbiji se ovih dana, uprkos vrućinama, bez prestanka radi na mostu Zemun- Borča, koji treba premostiti korito Dunava. Radove izvodi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), a na terenu je njenih 270 radnika.

Oko 270 kineskih radnika istovremeno radi na tri dela konstrukcije mosta, a s radovim počinju već u zoru, jer temperature idu i do 37 stepeni. Novinari lista Novosti posetili su gradilište kako bi saznali kako radnici izdrže na takvim temperaturama, koje na mestu gde se radi prednaprezanje, dostižu i 40 stepeni, a na delovima gde se koriste metal i čelik, čak i do 50 stepeni Celzijusovih.

Tehnički direktor CRBC na gradilištu je kazao kako primenjuju preventivne mere, a neizostavna je i tradicionalna kineska medicina.

Smatra se da je grašak dobar protiv sunčanice

„Radnici su na mostu od pet sati ujutro, oko deset je pauza, a poslepodne do 15 sati nastavljaju sa radom. Međutim, kada su temperature ekstremne, prilagođavamo se situaciji. Kada su velike vrućine, od 11 do 15 sati se ne radi. Osim dužih pauza, na više mesta su punktovi s vodom za piće i za osvežavanje, a u borbi protiv sunčanice koristimo i lekove. Neizostavna je naša tradicionalana kineska medicina bazirana na grašku jer se smatra da je dobar protiv sunčanice“, objasnio je tehnički direktor CRBC.

Recept je jednostavan: očišćeni grašak treba oprati i potopiti u vodu da odstoji dva sata, a potom ga kuvati dok se zrno ne rasprsne. U vodu u kojoj se grašak kuhao doda se šećera po ukusu. Napitak treba konzumirati hladan, više puta dnevno, pišu Novosti.

Osim Kineza, na gradilištu je i oko 300 radnika iz Srbije, koji rade na pristupnim putevima ka mostu. Oni rade drugačijim tempom: velika pauza je od 10 do 11 sati, a potom na svaki sat imaju po 15 minuta odmora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *