Како се могу загубити акумулатори за „мигове“?

Kako se mogu zagubiti akumulatori za „migove“?

7 novembra 2015

dru-04-mig-_620x0Disciplinski sud Vojske Srbije utvrdio je odgovornost devetorice oficira koji su prošle godine u vojnim magacinima „zagubili“ akumulatore za avione „mig 21“ i „mig 29“, zbog čega je više od tri meseca vazdušni prostor Srbije bio nebranjen. Za propust koji su napravili, dvojica njih kažnjena su smanjenjem plata za pet odsto, dok su ostalima izrečene samo opomene. Sa ovim se, kako saznajemo, ne slaže ministar Bratislav Gašić, koji priprema reviziju postupka.

Vojni disciplinski sud utvrdio je odgovornost pukovnika Dragoljuba Spasića i Slaviše Ilića, potpukovnika Zvonimira Levića, Momčila Đorđevića i Mikele Mandića, kapetana Miše Đorđeva, Miloša Vesića, Miroslava Carana, kao i Jovice Kostova. Ove starešine Centralne logističke baze Generalštaba VS načinile su niz propusta koji su doveli do višemesečnog prizemljenja lovačke avijacije, iako su se preko potrebni akumulatori sve vreme nalazili u vojnim magacinima.

Ovi oficiri neće odgovarati ni na sudu, jer je Više javno tužilaštvo u Beogradu donelo odluku da ne pokreće krivični postupak. Procenjeno je da „ne postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Vojni disciplinski organi devetorici pripadnika VS izrekli su izuzetno blage kazne, uprkos teškim posledicama koje je njihov propust izazvao za sistem odbrane i ugled države. Osim što je Srbija mesecima bila bez zaštite svog vazdušnog sistema, nemar starešina Centralne logističke baze izazvao je bruku međunarodnih razmera.

Vojna delegacija predvođena ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, tokom posete Moskvi juna prošle godine, zamolila je ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua da Srbiji pozajmi dva akumulatora za „migove“, kako bi lovačka avijacija mogla da brani nebo ali i učestvuje na vojnoj paradi u čast 70. godišnjice oslobođenja Beograda. Srpski „lovci“, posle višemesečne pauze, poleteli su tek krajem avgusta, pošto su na Aerodrom Batajnica stigli ruski akumulatori vredni 87.000 evra, čiju je isporuku kao poklon odobrio lično predsednik Rusije Vladimir Putin.

Izveštaj o merama vojnog disciplinskog suda iz Generalštaba poslat je na potpis i ministru odbrane. Nezadovoljan blagim, gotovo nepostojećim kaznama za aktere nezapamćene bruke, Gašić još nije potpisao izrečene mere. On će, prema saznanjima „Novosti“, iskoristiti svoje zakonsko pravo i formirati drugostepenu komisiju koja će napraviti reviziju postupka i izrečenih mera.

Obaranje odluke disciplinskog suda Generalštaba posledica je i zahlađenja odnosa između Gašića i generala Ljubiše Dikovića, pod čijom su komandom akteri afere „akumulatori“. U prilog tome, u vojnim krugovima se navodi i da na spisku kažnjenih nema komandanta Centralne logističke baze brigadnog generala Petra Latkovića, koji je na čelu lanca vojnog snabdevanja. On je, inače, nekoliko godina bio na dužnosti šefa Dikovićevog kabineta.

ZABORAV U MAGACINU

Višemesečmo prizemljenje lovačkih aviona prošle godine najduži je period nebranjenog neba u novijoj istoriji Srbije. Za sve to vreme u jednom od vojnih skladišta u Pančevu „spavale“ su 302 akumulatorske ćelije, koje čine čak 18 akumulatora – dovoljno za poletanje cele srpske lovačke avijacije.

(Večernje novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. miroslav says:

  A JEL' CES GASICU DA VRATIS PUTINU AKUMULATORE KOJE SI PRODAO HRVATIMA?NJIMA SU NEKAKO U ISTO VREME FALILI!UKRAJINCI IM REMONTOVALI MIG-21,ALI NISU IMALI AKUMULATORE.

 2. Apis says:

  Kakav olos se naziva ministrima i premijerima srbije, pravo je čudo da Srbija postoji. Ja se nisam stideo kad su Srbe nazivali svim mogućim pogrdnim imenima ali se posle 2000-te godine stidim sve i jednog ministra, premijera i predsednika. Zamislite Putina (svetski lik, kompletan drzavnik, bivsi agent najmoćnije sluzbe koji na prvi pogled prepoznaje nivo čoveka pred sobom)kako se oseća kad primi nasu bagru i olos kao neke predstavnike srpskog naroda. Guta čovek zive zabe zbog ljubavi prema Srbima. Gutam i ja jer me stid ko priča u moje ime. Bio bih zahvalan putinu da ih sve posalje u Crni delfin.

 3. Rašo says:

  Bravo Apis, svaka riječ na svom mjestu

 4. STJEAN says:

  SRAMOTA JE ZA SRPSKU VOJSKU DA JOJ SE SVAKA SUSA MESA U POSLOVE KAKO CE ONA DA BRANI SVJ NAROD ISVOJU DOMOVINU AKO JE TO SAMOSTALNA INEZAVISNA INSTITUCIJA ZNA SE KOME ONA POLAZE RACUNE A TI AKUMULATORI TO JE SAMO OMALOVAZAVANJE SRPSKE VOJSKE I SRPSKOG NARODA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *