КАКО СЕ НА НЕМАЧКОМ ПИШЕ ГЕНОЦИД?

КАКО СЕ НА НЕМАЧКОМ ПИШЕ ГЕНОЦИД?

21 априла 2024

Да, свет је препун успомена, свет је преоптерећен прошлошћу. Чудо како под тим теретом још дише. Чудо како данашњица још успева да проклија кроз наслаге умрлога, написао је велики Меша Селимовић, у времену када је владало гвоздено партијско уверење да је прошлост само уточиште за очајне, назадне снаге док су мислећи људи већ стигли у далеку будућност, одакле ће већ постати светлосне сигнале за неупућене и необразоване. Омиљени руски писац међу југословенским комунистима Максим Горки написао је лепо да „у кочијама прошлости не можете нигде стићи“. Писац није, међутим, знао да прошлост зависи од тога ко вози кочије и какве коње имају у запрези.

Последњих година југословенске државе било је тешко пронаћи левичара, поштеног комунисту из свих република и искреног националисту, осим наравно српског, који није завапио због паклене намере Српске православне цркве да се несрећници бацани по усташким јамама достојно сахране. Чему копање по ранама из прошлости, где нас води та „некрофилска политика“ српских свештеника и потомака жртава, зашто нам враћају авете из прошлости, као у неком комитетском хору понављало се од Вардара до Триглава. Ни западна дипломатска колонијална заједница није имала другачије мишљење – окрените ваше погледе ка будућности, ви је још не видите али верујте нам на реч да је она ту, иза првог угла и две секунде након што испуните ову нашу скромну листу захтева.А први захтев био је прилично детаљан – пошаљите у Хаг готово читав политички, војни врх како би се суочили са прошлошћу и истовремено успоставили добре, пријатељске односе са Хрватима, Бошњацима и осталом бившом браћом.

Та нормализација односа је, додуше, деловала као нека црна комедија јер, истовремено са разменама оптимистичних, надахнутих изјава нових демократских лидера, Хрватска и Босна нису ни помишљале да одустану од тужбе пред Међународним судом правде у којем се тадашња СР Југославија теретила за геноцид.

Нова резолуција

Ниједна западна демократија, изгледа, није Загребу или Сарајеву рекла да би требало да се окрену будућности, те да је тешко развијати пријатељске, геноцидне односе. Када тај процес није испунио очекивања уследила је серија акција да свака земља региона усвоји резолуцију о геноциду у Сребреници.

Црна Гора је усвојила чак две а пред скупштином се налази још једна – резолуција о геноциду у месту Шаховићи над муслиманима „о којем се 100 година ћутало“. Главни аутор је легендарни историчар Шербо Растодер који је већ злосрећног Његоша осудио за геноцид.

Велика Британија је у Савету безбедности поводом 20 година од злочина у Сребреници поднела резолуцију али је Русија ставила вето, па је зато ове године поводом јединственог јубилеја, 29-годишњице, припремљена нова резолуција, чији су главни иницијатори две земље које су смогле снаге да се морално узвисе над геноцидом који су чинили припадници њихових народа – Руанда и Немачка.

Постоји серија фотографија из Првог светског рата на којима се, на неподношљиво дугом, педантно постављеном реду вешала налазе ваљда све жене из неког од мачванских села које су тих дана немачке јединице ослобађале од сваког осећаја људскости. Испод тог хорора од испреплетених марама и конопаца смрти налазио се на ћошку слике војник, официр забринут да ли је добро упалио цигарету јер је све остало урадио ефикасно и прецизно.

Није познато када се у тим селима родило прво дете после рата, али је познато да се у новој краљевини сазданој на идеји братства и јединства нико није сетио да организује велики судски процес зликовцима из немачке и аустроугарске војске, од којих је веома значајан број долазио из редова хрватске и муслиманске браће.

Последња адреса

Ни када се четврт века касније десила нова катаклизма, у којој су без икаквог обзира на пол, узраст убијани Јевреји, Срби, Роми, нова комунистичка власт препустила је великим силама да у Нирнбергу изврше пластичну операцију над лицем међународне правде. Са чувеним спуштањем гвоздене завесе спустила се и завеса над трагикомичним процесом денацификације у којој би отац послератне Немачке Конрад Аденауер говорио да у демохришћанима има пуно бивших али не и садашњих нациста, док је према званичним статистикама у Министарству спољних послова 1947. било више припадница Нацистичке партије него за време Хитлера. Немачки привредни гиганти који су били технолошки ослонац за изградњу логора смрти и убистава милиона цивила на нецивилизованом Истоку, постали су стуб обнове и препорода Немачке.

По паду Берлинског зида, немачка дипломатија је неким чудним стицајем околности подржавала читав низ источноевропских лидера, од хрватских до балтичких, који су говорили нешто што се последњи пут чуло у Гебелсовим наступима – срећан сам што ми жена није ни Жидовкиња ни Српкиња, мој отац је био официр и ушао у СС јер је хтео да спаси домовину од великог комунистичког зла.

Велике силе су, ваљда, последња адреса у којој можете наћи тактичност, али ангажман Немачке, која у два рата има више стотине Сребреница за које више не зна ни да ли су постојале, на осуђивању Срба требало би да уђе у антологију међународног бешчашћа.

„Када чујем да се Немачка пита да ли треба да шаљу оружје и навијају, и сада се ту стално јављају неки људи који су јако битни и мудри, онда се стално чудим како је њима дозвољено да носе оружје. Ја им не бих дозволио да носе праћке, а не оружје. Они би по свим људским нормама и законима морали да буду разоружани, да не ручају са ножем, а не нешто друго“, рекао је највећи живи драмски писац Душан Ковачевић, који ни у својој машти не би могао да замисли како то потомци зликоваца из Првог или Другог светског рата надахнуто пишу текст резолуције којом ће потомке жртава из Мачве, Крагујевца, Јасеновца или Сајмишта почастити придевом геноцидни. И тачно им објаснити да огромне жртве из поломљеног породичног стабла оставе на миру у прошлости, јер оне заслужују да почивају у спокоју. Али ће зато друге жртве остати да ледбе иза вас, јер долазе из друге прошлости, до њих се стиже другим кочијама а људи који их највише жале једини знају да процене кога треба жалити.

Селекција прошлости

Зато је у причи о селекцији прошлости у УН од изузетне важности улога председника Руанде Пола Кагамија који је пронашао сигуран рецепт за вечито помирење. Уклонио је застареле етничке поделе на Тутсе и Хуте, декламујући да су сви они Руанђани само што у његовој администрацији раде само припадници племена Тутси, док већински народ Хуту (чине 85 одсто становника Руанде) има неупоредиво веће шансе да заврши у затвору него у власти. Оптужбе да су његове снаге убиле између 25.000 и 60.000 цивила никада нису доспеле до осуде, као ни одговорност за убиство председника Руанде и Бурундија које је 1994. било окидач за геноцид над племеном Тутси.

У невероватном прилогу Си-Ен-Ена поводом три деценије од геноцида у Руанди, суперзвезда те мреже Кристијана Аманпур приказује снимак вечере која је део програма помирења у земљи у којем нека несрећна жена кува и служи храну човеку који јој је убио петоро деце. Аманпурова је у себи ипак нашла затурене залихе објективности и приметила да су затвори у Руанди препуни, као да се, сва је прилика, многи тамо налазе сасвим неправедно.

Кагами је на прошлим председничким изборима освојио 99 одсто гласова, али би можда на изборима у јулу, када ће се борити за нови десетогодишњи мандат, због дискретних „сото воће“ притисака Запада делови неликвидиране опозиције можда освојити проценат или два више. Посебно ако на изборе изађе као глобална звезда помирења и хуманизма.

У причи о специфичном суочавању са злочинима је можда најсликовитији пример најчувенијег госпел певача Кизито Михига, који је у геноциду изгубио родитеље и редовно певао на државним комеморацијама. Михигo се, међутим, на комеморацији пре десет година усудио да отпева песму у којој показује саосећања према жртвама из оба народа Тутси и Хути. Председников саветник је певачу поручио да ће бити ликвидиран ако хитно не затражи опроштај. Михиго је затражио опроштај али је свеједно завршио у затвору због издаје. Пуштен је четири године касније уз обавештење да се његове песме налазе на црним листама у земљи помирења и демократије. Ухапшен је поново приликом покушаја бекства из Руанде, а онда је наредног јутра у својој ћелији пронађен мртав.

Немачка, која је владала Руандом до Првог светског рата, зато би могла да затражи од брата у борби против геноцида Кагамија да постане специјални саветник специјалном представнику Кристијану Шмиту. Јер после резолуције би ваљало објаснити Србима да се над њима никада није починио злочин, те би требало хитно забранити спомен собу у Братунцу са именима и сликама хиљада убијених цивила. И да већ престану те етничке поделе тако што ће муслимански бирачи, после хрватског, изабрати и српског Жељка Комшића.

На крају мандата Педија Ешдауна 2007. године, Савет за спровођење мира донео је одлуку о припреми затварања канцеларије високог представника али је направљен компромис да се мандат продужи за годину дана, под условом да високи представник не користи Бонска овлашћења на основу којих се задире у самосталност изабраних парламената и влада. Променили су се разни високи представници од тада а заједно су донели више од 900 одлука којим су владе и скупштине само обавештене да постоје неки нови закони, наметнута решења или да се неки изабрани лидери више неће бавити политиком. Нико не зна којом брзином би Босна кренула када би европским интеграцијама и помирењу почео да помаже пријатељ и саборац из Руанде.

(Батић Бачевић/РТ Балкан)

KOMENTARI24 коментара

 1. Hahahaha says:

  Ne piše se genocid več gaza. Dakle nacisti nisu radili genocid nad jevreima več su radili gazu nad jevreima.

 2. Petrovgrad says:

  Mi smo Germanskim hordana slupali carstvo, sada su na pragu da izumru, nestanu, da se asimiluju. Nije nikakva tajna ili teorija zavere da se u svakom nemačkom porodilištu više rode bebe sa imenom Muhamed i Fatima, nego Kristijan i Marija. Njima nema oporavka i obnove nacije. Tako da me osude izumirajućih nacija koje su pred nestankom, ništa ne zabrinjava. Rusija, će uskoro uspešno izvršiti denacifikaciju i time se stvari svode na svoje mesto. Putin će to o jednom trošku sve da sredi. Staviće nas pod kontrolu. Mada ruska čizma nije laka. Rus je kao gazda veoma žestok. Da primaš platu od Rusa i da pljuješ Rusku firmu, to ne ide. Rus odmah zavrne šiju. Veoma su surovi prema petoj koloni.

  • Neša says:

   Dok oni izumru nas neće biti, a i nismo im mi sami slupali carstvo, jedan manji deo jeste naša zasluga, posle spašavanja naše vojske od saveznika, inače bi nas danas bilo još manje.

 3. Hahahaha says:

  Genocid se na njemačkom zove gaza. Dakle jevreji su u drugom svjetskom ratu bili gazirani od strane nacista.

  • NikolaVeliki says:

   Baš si duhovit balijaneru. Ko da ti djedo jerusalimski muftija, Amin Al-Huseini, palestinac, rodjeni stric palestinskog vodje Jasera Arafata i ... osnivač Handžar Divizije !!! Zločinačke, koljačke divizije muslimanskih smradova i pacova iz Bosne. Ne brini, smlatiće vam Izrael muslimanku braću- pacove iz palestine... a onda ćemo tražiti da nama pokažu kako efikasno postupati sa islam- fanaticima

   • NikolaVeliki says:

    Handžar SS divizija, najverniji nacistički i nemački saveznici u II svetskom ratu - bosanski muslimani i hrvati

   • Hahahaha says:

    Hvala za reakciju. Oduševljen sam. Tvoja reakcija dokazuje ono što sam napisao. Pokazuje koliko ste nakaradni gazocidaši s, očitom, željom da to primjenite i na druge u svijetu. To odsudstvo savjesti potiče iz vaše vjere u kojoj ste vi izabrani narod "Übermenschen", poput fašista u njemačkoj. Svi mi drugi smo bezvrijedni gojini. Mi slaveni smo bili u istoj situaciji, u drugom svjetskom ratu, poput vas ali nismo kukavički bježali u ameriku niti se mirili da nas šalju u konc logore. Borili smo se i, nakon pogibije preko 20.000.000 slavena, pobjedili "Übermenschen" smečad . Ne vjerujem da je ikakvi Bog ikad sklopio bilo kakav ugovor s smečem poput vas. Postoji samo jedan Bog a taj bog sigurno ne podržava bilo kakve gazocidaše. Zašto bi nas stvorio da se međusobno ubijamo? Da se kladi sam sa sobom na pobjednika? Baš ste smiješna gamad svi vi "Übermenschen" ma tko da jeste, koje vjere da nacije da jeste, i gdje god se nalazili.

    • Косовац says:

     @ Hahahaha, …..Полако смешни бато, ми Словени нисмо изабрани народ. Изабрани народ сте ви Славени. Наравно изабрани народ су и Западни Славени (Чешка, Словачка, Пољска, Украјина). Изабрани народ су такође и Јевреји, твоје газде. Резервни изабрани народ су Хазари, смишљени да вам ваде флеке.

    • NikolaVeliki says:

     Nema problema balijo, sve znaš i dobro lažeš - to ti je u karakteru i genima. I nemoj da se pozivaš na "slavene", jer vi muslimani to niste. I nemoj da širiš laži - vi balije, muslimani ste ubijali i klali zajedno sa hrvatima Srbe i Ruse za račun Švaba i Hitlera. U II Sv. Ratu je zverski pobijemo 28.000.000 (28 miliona) Rusa i Belorusa (ne 20 miliona- kako si ti napisao i slagao) i 2.000.000 (2 miliona Srba), a u tom zločinu su glavni izvršioci bili : muslimani iz Bosne, hrvati, poljaci i litvanci, kao verne sluge Nemačkih gospodara. Ti i tvoj muslimanski čopor niste se nikad borili, nego ste bili krvoločne ubice, zločinci i sluge Hitlera i Nemačke. Kao tada - tako i sada. Balija dlaku menja, ali ćud nikad.

    • NikolaVeliki says:

     @Hahahaha-balijo, Lepo si se razotkrio i naslikao u svojoj morbidnosti i mentalnoj poremećenosti u poslednjoj rečenici svog teksta. Citiraću te :"Baš ste smiješna GAMAD svi vi, ma tko da jeste, ma koje vjere i nacije da jeste i gdje god se nalazili" Znači SVI "ostali" - kršćani, jevreji, ateisti, budisti, hinduisti, konfučisti, bahaji, mnogobošci - ste samo GAMAD za jedine ispravne i pravovjerne - muslimane !!!! I tako znači : vi muslimani imate pravo klati, ubijati i vršiti genocide nad "ostalima", sa dopuštenjem Alaha i Muhameda ! I to vam i piše u vašoj "svijetoj" knjizi - Kuranu. I svi ostali su za vas životinje i niža rasa, a žene su vam - vlasništvo, poput stoke i krmadi. I zato vam je Muhamed oženio bratovu ćerku, kade bila dijete od 5 godina...

     • RASPUCHIN says:

      Усташа је свакако али бих прије рекао да је 'рвато-усташа него 'анџар-муслиман. За њих није карактеристично да користе "tko" једино ако не живе у "лијепој њиној" али , свакако , ови из БиХ пишу и говоре "ко".

     • Зека says:

      Хеј, Никола, све си погрешно разумео. Немам појма ко је дотични смехотресни коментатор, али си промашио и у вези са његовим пореклом и у вези са његовом поентом. Читаш оно што желиш да читаш, а не оно што пише. Када си га цитирао, случајно или намерно изоставио си кључни појам који је у тој реченици употребио - "Übermenschen" smečad!!! Дакле, када је написао "smiješna gamad svi vi", то се односило искључиво на оне који пате од "надчовек" синдрома. У овом сегменту нема разлога да не будем сагласан са њим, јер су управо предрасуде доводиле и доводе до злочина.

  • peralozac says:

   NIKAKAV "genocid" nije bio nad čifutskom stokom, to je bajka i laž za debile nažalost ceo svet je naseo na tu priču. Pravi GENOCID je bio nad Rusima i Srbima.

   • Hahahaha says:

    Ne možeš tako. Dokumenti su dokumenti. Doduše stalno se zapostavlja činjenica da su na istoj listi bili židovi, cigani i slaveni. Novac i propaganda čini svoje a židovi su majstori s novcem i propagandom.

  • Један тамо, не знаш га ти... says:

   Са невероватном упорношћу испољаваш своју тупавост. Дакле, сви су вицеви о Муји и Хаси - чиста истина.

   • Косовац says:

    Није сигурно лоцирати коме се обраћаш, зато што још ниси савладао систем напреднији од пећинског цртања угарком по зидовима. Покушај да се мало едукујеш, сигуран сам да ти то можеш.

 4. RASPUCHIN says:

  Срби и даље паламуде и обилазе као киша око Крагујевца.

  • Косовац says:

   @ RASPUTHIN, …..Слажем се да Срби паламуде, ту си 100 посто у праву. Здраво ме интересује, да ли и Ви паламудите барем мало?

   • Један тамо, не знаш га ти... says:

    Опет си 👀 "избечен"!? Не видиш да је коментар таман где треба. А очигледно и магаре.

    • Косовац says:

     Тешко је будалу као што си ти образовати и или критиковати. Зато што си ти незајебљив, односно ништа не разумеш и све гледаш као теле у шатена врата.

   • Један тамо, не знаш га ти... says:

    Исколачени, убија те тај магарац у теби. Прогања те још од оног Ганија... Не кажу џаба "трауме из детињства".

    • Косовац says:

     Опет ти Гани па Гани, ваљда зато што ти га је стерао нани.

     • Један тамо, не знаш га ти... says:

      Коме је утеран види ти се по буљавом "погледу". 🤣🤣🤣

 5. Hahahaha says:

  Još da pročitaš ono što komentiraš, gdje bi ti bio kraj. Previše tražim. Zar ne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u