Како се правилно чисти клима уређај

Kako se pravilno čisti klima uređaj

3 maja 2017

Leto je pred nama, uskoro ćemo početi da koristimao klima uređaji u svojim kućama. Međutim, pre „premijere“ za ovu sezonu, trebalo da uradite sledeće…

Aerosoli, odnosno čestice u vazduhu koje klima uređaji raspršuju, mogu da sadrže mikroorganizme koji izazivaju oboljenja poput miokarditisa (zapaljenje srčanog mišića usled koksaki virusa), alergijske tegobe, rinitis, konjuktivitis, upalu pluća i uha, respiratorni nazeb, legionarske bolesti.

Klima uređaji su opasniji leti, kada ih uključujemo da se rashladimo, nego u mesecima kada njima zagrevamo prostorije jer topao i suv vazduh ubijaju većinu bakterija i virusa.

Klima uređaj treba da očistite i prekontrolišete ispravnost najmanje jednom godišnje, ukoliko će te za tu uslugu pozvati i platiti (oko 20 evra) ovlašćene servise.

Oni će proveriti ispravnost klime, i očistiti kompresorom spoljnu i unutrašnju jedinicu.

Sam svoj majstor

Potrebno je da uradite sledeće:

– Pre svega: isključite klimu iz struje!

– Podignete poklopac sa unutrašnje jedinice uređaja i izvadite filtere (koji liče na plastične mrežice) koje ćete oprati toplom vodom i nekim sredstvom za dezinfekciju, i potom dobro osušiti.

– Unutrašnju jedinicu možete i da usisate, tako što ćete koristiti nastavak koji ima četku i predviđen je za prašinu.

– Sredstvom za dezinfekciju možete da naprskate otvorenu unutrašnju jedinicu klima uređaja, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim obrišute suvom krpom.

Ovakvo čišćenje bi trebalo da radite makar jednom mesečno, ili svake druge nedelje, ukoliko često koristite klima uređaj.

Da vam ne bi preselo hlađenje, vodite računa da hladni talas vazduha nije usmeren direktno na telo jer to može da izazove facijalnu paralizu.

Takođe, opasnost preti i od nepravilno podešene temperature.

Razlika između spoljašnje i unutrašnje tmeperature vazduha ne bi trebalo da bude veća od 12 stepeni Celzijusovih, pre svega jer je krvnim sudovima teško da se brzo šire i skupljaju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *