КАКО СЕ ТРАМП ТАКО БРЗО ОПОРАВИО? Добио је лекове које нико није, ево који су то медикаменти!

KAKO SE TRAMP TAKO BRZO OPORAVIO? Dobio je lekove koje niko nije, evo koji su to medikamenti!

6 oktobra 2020

Ukoliko obolite od korona virusa, nemojte da očekujete isti tretman kao američki predsednik Donald Tramp, jer, kako su rekli doktori, on je možda jedina osoba na svetu koja je dobila koktel tri leka.

Za očekivati je da će lider zemlje dobiti ekstra pažnje i najbolju moguću negu, ali neki od tretmana koje dobija nisu čak ni dostupni široj javnosti.Tu činjenicu Tramp je možda smetnuo sa uma kada je milionima pratilaca rekao da se „ne plaše Kovida“.

– Osećam se bolje nego što sam se osećao pre 20 godina – tvitnuo je on u ponedeljak, ali nije napomenuo da drugi Amerikanci koji su oboleli od smrtonosne bolesti nemaju pristup lekovima i tretmanu koji je on dobio.

Pre nego što je hospitalizovan u petak, Tramp je primio „Regeneronovu“ eksperimentalnu terapiju antitelima, koja može da smanji nivo korona virusa i pokazala je obećavajuće rezultate u ispitivanju 275 pacijenata.

Međutim, tretman još uvek nije dobio odobrenje za hitnu upotrebu od američke Uprave za hranu i lekove. Biotehnološka kompanija „Regeneron“ rekla je da je lek obezbedila nakon što je od Trampovih lekara dobila zahtev za „saosećajnu upotrebu“.

– Za većinu ljudi „dobijanje pristupa lekovima koji još uvek nisu odobreni putem zahteva za saosećajnu upotrebu može da bude dugačak i izazovan proces – saopštila je klinika Majo, saopštavajući niz zahteva koje većina pacijenata mora da ispuni.

Međutim, Tramp je terapiju primio u petak, samo dan nakon što je testiran pozitivno na korona virus, prema saopštenju iz Bele kuće i Trampovom lekaru.

– Naravno, to je predsednik SAD. Međutim, postoji skoro 210.000 Amerikanaca koji su umrli prethodnih nekoliko meseci jer je odgovor na pandemiju bio loš. Ali oni sigurno nisu dobili pristup ovakvom načinu lečenja – rekao je epidemiolog dr Sima Džasmin.

To nije jedina prednost koju je Tramp imao u poređenju sa stotinama hiljada drugih Amerikanaca koji su hospitalizovani zbog korona virusa.

Tramp je možda jedini pacijent na svetu koji je dobio ova tri leka
Pored eksperimentalne terapije antitelima, Tramp je primio remdesivir i deksametazon.

– Predsednik je možda jedini pacijent na svetu koji je ikada dobio ovu kombinaciju lekova – rekao je dr Džonatan Rejner, profesor medicine na Univerzitetu Džordž Vašington.

Remdesivir nije dobio odobrenje Uprave za lečenje Kovida-19, ali je od agencije dobio odobrenje za hitnu upotrebu, prenosi CNN.

Ispitivanja su pokazala da uzimanje remdesivira pet dana može da ubrza oporavak kod nekih pacijenata. Međutim, može da dovede i do nuspojava kao što su anemija i toksičnost jetre i bubrega.

Međutim, remdesivir se daje intravenozno, pa su pacijenti uglavnom hospitalizovani dok primaju lek.

Doktori su Trampu dozvolili u ponedeljak da ide kući i tamo završi lečenje. Za razliku od većine Amerikanaca, Tramp u Beloj kući ima internu medicinsku jedinicu, „gde će biti okružen medicinskom negom svetske klase“ rekao je njegov lekar dr Šon Konli.

Tramp je primio i deksametazon, jeftin i široko dostupan kortikosteroid koji može da smanji upalu. Ali takođe može i da oslabi imuni sistem, pa se ne preporučuje Kovid pacijentima ukoliko situacija nije teška.

Neki pacijenti koji su imali benefite od deksametazona ipak su umrli manje od mesec dana kasnije.

– Znamo da deksametazon smanjuje rizik od smrtnosti. Međutim, istraživanje je pokazalo da pacijenti koji su primili deksametazon ipak su imali smrtnost 23 posto za 28 dana. Dakle, četvrtina pacijenata lečena ovim lekom umrla je za manje od mesec dana – rekao je Rejner.

Kako je rekao, iz ovoga možemo da zaključimo da su predsednikovi doktori mislili da je on u velikoj opasnosti.

Konli je rekao da njegov pacijent izgleda dovoljno dobro da napusti bolnicu Volter Rid u ponedeljak uveče. Međutim, priznao je da je zabrinut oko moguće promene njegovog stanja.

Dok se većina Amerikanaca muči da se testira na korona virus ili dobije rezultate testova bez velikog odlaganja, Tramp je čovek koji je „najviše testiran u Americi“.

– On je testiran više nego iko – više puta u toku dana – rekla je pres sekretar Bele kuće Kejli Mekeneni u julu.

Nakon što je njegova savetnica Houp Hiks prošle nedelje testirana pozitivno, Tramp je imao mogućnost da se brzo testira. To mu je omogućilo da se brzo izoluje i zaštiti druge što je brže moguće.

Iako je Tramp u ponedeljak uveče puštebn iz bolnice, to ne znači da je njegova borba sa koronom gotova.

– Mnogi pacijenti u početku se osećaju dobro i budu pušteni iz bolnice. Međutim, posle se vrate u bolnicu jer im se stanje pogorša. Zapravo je srednje vreme, od kada neko prvi put počne da dobija simptome do trenutka kada će mu možda trebati nega – ako završe na odeljenju intenzivne nege – 10 do 12 dana – rekla je dr hitne medicine Liana Ven.

Kako je dodala, treba da im bude olakšanje što je predsedniku za sada dobro, ali ne smeju u potpunosti da se opuste jer još uvek nije gotova borba.

KOMENTARI3 komentara

  1. Šliva i Rakija, so pogača i opanci says:

    Lekovi koje je primio jesu: Serbišen šnaps 50% - 1 deci 7 puta na dan, kimova serbska rakija 3x na dan dobar gutljaj, šumadijski čaj 2x pre svakog obroka, leskovački ljut pasulj, pečena paprika leskovačka sa belim lukom, srpski med i orasi (što inače i brak spasava) kompot od srpskih šljiva i po litar špricera od smederevke. I još dva dana dobrog sna u nekom zabitom šumadijskom selu, po izboru. Nakon toga može komotno da se vrati i nastavi da se glupira politikom. Nakon ovog recepta koji ima u svakom srpskom domaćinstvu skočiće mu svi potencijali, i biće opasno da se neko šeta pred njega u suknjici. Živeli!

  2. padre says:

    Kako vi možete da trabunjate, niti znate dali se stvarno razboleo, niti znate, šta je primao a vi se raspisali,kaoda ste mu sedeli na uzglavlju!

  3. Vodka, so i Tekila, limuna po kila says:

    "Saosećajna terapija" se odnosi samo na jedno - na Rusku Vakcinu, od nje mu je bolje kao za 20 godina unazad se oseća. Neće da priznaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *