КАКО СУ ХРВАТИ РАСТУРИЛИ ЈУГОСЛАВИЈУ? Месић открио више него што је смео – ИСЛАНД ПРИЗНАО ХРВАТСКУ ПОД ПРИТИСКОМ НЕМАЧКЕ

KAKO SU HRVATI RASTURILI JUGOSLAVIJU? Mesić otkrio više nego što je smeo – ISLAND PRIZNAO HRVATSKU POD PRITISKOM NEMAČKE

7 juna 2021

BIVŠI predsednik države Stipe Mesić rekao je da je otišao pre građanskog rata u SFRJ tajno otišao na razgovor Hansom Ditrihom Genšerom, tada ministrom spoljnih poslova Nemačke.

– Otišao sam tamo i računao na sastanak s Genšerom od 20 minuta. Rekao sam mu da više nema naboja da bi se mogla održati Jugoslavija, čak ni u konfederalnom modelu, i da će, ako Europa ne prizna novoformirane države, biti rata na celom našem prostoru. Da će biti krvavo u Hrvatskoj, brutalno u BiH, a da će se na kraju i Srbija kupati u krvi. A sve zbog toga što svijet nije na vrijeme prepoznao da se Jugoslavija ne može održati. Na to se Genscher okrenuo prema Boži i pitao ga da li ja njega blefiram. Božo mu je rekao da je to moja politička procena. Ostali smo na sastanku četiri sata – rekao je Mesić za Večernji.hr.

Mesić kaže da ga je Genšer pitao ko će priznati Hrvatsku.

– Počeo sam nabrajati: „Vi, Mađarska…“ Na to je rekao da krenemo drugim smerom, od onih koji su u Drugom svetskom ratu bili neutralni. A onda je uzeo telefon i nazvao ministra spoljnih poslova Islanda i dogovorio da oni budu prvi koji će nas priznati (Island je bio prva NATO država koja je priznala tzv. Hrvatsku). Vratio sam se u Zagreb, a potom otišao na sastanak u Vatikan, koji je bio druga zemlja koja nas je priznala – opisao je Mesić.

KOMENTARI26 komentara

 1. jovan says:

  Jasno! Ma znamo da su ustase Mesic i Tudjman, kao u handzr ustasa Izetbegovic krivi za raspad i krvavi rat u Jugoslaviji, uz pomoc Hitlerovih saradnika iz Drugog rata, Vatikana i ss oficira Gensera. Mada postoje mnogo budala u Srbiji kojima je Zapadna propaganda isprala mozak, pa kao papagaji ponavljaju da je za rat kriv Milosevic. Oni pojma nemaju da je ultimatum Srbiju 1914. i rat protiv srpskog naroda, jedan isti rat 1941.46, kao i 1991-2000. Granice koje je Hitler postavio 1941. su bile one koje su trazene od Srbije da ih prihvati tada 1990, i kako nismo prihatili Hitlerove granice usledile su propagandna satinizacija Srba, bombardovanje, i na kraju su uz pomoc kvislinga pohapsili i ubili Milosevica, Karadjica, Mladica,.. a realno zlocinci kojima treba presuditi su vodje NDH, pre svih Mesic! Nikad nije kasno da se sudi njima za genocid nad Srbima, kao i njihovim saradnicima iz Srbije koji su izrucivali nase fasistima u Hag!

  • RASPUCHIN says:

   Nisam se nadao da ćete pasti na ovaj tekst. Mesić i ovdje laže kao što je čitavo vrijeme lagao. On je bio nebitan tip koji je izvršavao direktive iz Njemačke a ne neko ko je prognozirao "rijeke krvi" bilo gdje. U ostalom , postoje dokumenti za ovo što tvrdim pa i za samog Mesića koji i nije toliko bistar a ni toliki "anti-fašista" kakvim se želi prikazati. U stvari , ogromna ali ogromna većina 'rvaCkih anti-fašitsa su , uglavnom , bili a i dalje su Antini fašisti. A Mesiću i njihovim službama (mislim na BND i njihove 'rvaCke satelite) , koji ovo prate , još jedan datum za razmišljanje : "08. listopad 1991.". Tako bi slatko napisao još ponešto ali to čuvam za "zakucavanje".

   • jovan says:

    Cekaj malo! Gde sam "pao"??! Apsolutno sam saglasan sa tim sto si napisao, da je bio agent bnd, da su "crveni" Hrvati isto USTASE sve vreme, i za vreme Drugog rata, pa 1971, pa 90-ih, i Krajacic, Krleza,.. pa do Tudjmana i Mesica! Da je nije mnogo bistar, a ni lep, a ni glavni, i tu sam saglasan. Da su Genser i Vatikan bili promoteri i glavni u cepanju YU, kao i 1941. Ali isto to je bio master plan Zapada cepanje Srpsko i Ruskog naroda na sto vise delova, verujem da znas, iz 1976 Svedska. Taj datum kada Hrvatska proglasava nezavisnost, ne znam u cemu je bitan za za pricu, oni to ne bi mogli ni smeli bez Vatikana i Nemaca, naravno i nereagovanja Savezne Drzave,JNA. Ali predhodno je prihatanje Mesica za predsedavajuceg SFRJ, po nagovoru Zapada (eez), dalo njemu da proglasi da je obavvio zadatak- "YU ne postoji"! I jos, ja stalno ponavljam da je jedina greska od 1989 do danas sto smo tada prihvatili "medjunarodnu grupu" da budu posrednici u raspad YU. Morali smo da znamo da PREGOVORIMA NISTA NE DOBIJAMO, SAMO GUBIMO, jer su oni u startu UVEK na strani nasih neprijatelja! Cekemo tvoje "zakucavanje" novim cinjenicama.

    • Pravda says:

     Jel vi to o neardetalcu, pogledajte ga samo, tica ima veci mozak od njega.

    • RASPUCHIN says:

     Jovane , izvinite što tek sada odgovaram. Nisam imao vremena ranije. Što se "padanja" tiče , mislio sam na "padanje u vatru" tj. burno reagovanje na gluposti ovog lika Mesića. Nisam imao namjeru da Vas provociram ili vrijeđam jer to maksimalno izbjegavam a to možete vidjeti i na primjeru ovih 'rvata-provokatora jer čak ni njih ne vrijeđam. Ne znam da li , Mesić , još uvjek visi na istom šanku , na kome je visio nakon Mas-Poka , na "Cvjetnom trgu" u blizini studentskog doma i "cuga gemišteke"? Tamo je vrbovao mlade ustaše a onda po zadatku pričao gluposti kao i sada a i radio na rušenju bivše države. Što se "zakucavanja" tiče , ne ide to tako. Treba ih načinjati raznim komentarima pa pomenuti i , recimo , "NEXE" kojem je on suvlasnik tj. njegova ćerka (u njegoo ime). Ta firma je pokupovala prilično toga po Srbiji a treba istjerati i one koji su mu pomogli kao i mnoge druge koji su pomagali 'rvatima a žive na grbači Srba. Mnoge dokaze su oni sklonili ili bar misle da su sklonili pa ne bi trebalo istrčavati prije vremena nego pustiti njih da sami istrče. Treba pustiti i one SRPe koji su im pomagali da i oni istrče i optuže svoje kolege i saučesnike u izdaji. Zar ne primjećujete da se , u posljednje vrijeme , sve malčice zaljuljalo i da istina polako izlazi na vidjelo? Pouzdano znam da se mnogi dokazi kriju i u Srbiji (pa i ovdje u R. Srpskoj) a koji bi ih mogli rasturiti do kraja kao i njihove sponzore a prije svih Njemačku pa onda Vatikan i Ameriku. Pozdrav i bez prevelikih emocija nego 'ladne glave pa da se izborimo s' bagrom.

  • Željko says:

   Susjedi nije vam odgovarala niti konfederacija, niti stepenasta federacija, nije vam ništa odgovaralo osim ,"de facto" od 1980. nakon Titove smrti, "velike Srbije" tzv. SFRJ !

   • Pravda says:

    Tebi izgleda nije jasno da zivis na uzurpiranoj srbskoj zemlji. Ali dolazi vreme naplate, nadam se da ces to dozivjeti.

 2. Karital says:

  Odbili ste konfederativnu Jugoslaviju...sad plačite.

  • jovan says:

   Glupost. Konfederacija je nikada nije bila u planu,to tvrde "autosofinisti" i "drugosrbijsnci" koji time pravdaju svoje jugaslavenstvo i antisrpstvo. Plan Zapadni je bio privremen labav SAVEZ NEZAVISNIH DRZAVA, koji bi se raspao odmah sutradan na 8 drzavica, kao sto se to desilo i Rusima sa njihovom ZND, pa i danas ginu Rusu po tim otpadom ZND od Rusije.

  • Mile says:

   Jugoslavija je bila konfederativna već po Ustavu iz 1974 godine. Na osnovu takvog temelja 90-tih godina separatisti su odigrali završnicu.

  • Pravda says:

   I za tebe vazi sto rekoh za onoga sto se predstavlja kao zeljko.

  • Drago says:

   Bolje se informiraj pa komentiraj.

 3. Covid history idiots says:

  Mesić i ostali hrvacki lažovi nisu nikakvi mozgovi raspada titoslavije iliti komuno-hrvacke juge, oni su samo puki plaćenici a organizatori su nemci. Oni su išli u Nemačku po novac i instrukcije šta treba da rade a ne da oni govore Nemcima išta samovoljno. Hrvati su kukavice da bi išli u rat protiv Srba bez nemaca,smeta i ostalih naci-faši degenerika ko što su i sami. Iako su željeli da je unište,kako se i vidi u zadnjem pasusu,Srbija i danas u bdp-ima duplo više industrije od hrvacki, 40% naspram jednih 20%.

 4. Cmarkovic C. says:

  Svi su krivi samo mi ne,i to zasto nas terete je,jer su sami te neljudske stvari uradili tokom ratova ,samo zato da bi nama uvalili kao pocinioce.Jer mi smo nevin narod i pomalo nebeski.

 5. Pera Vol says:

  Zar nije Srbija rasturila SFRJ svojim ustavom od 28.9.1989.?

  • jovan says:

   Srbija je Ustavom iz 1989 samo vratili pokrajine u sastv Srbije na demokratski nacin, na nacin koji je milon puta demokratskiji od donosenja podvale ustava 1974, kada su pokrajine bile sastav Srbije, a fakticki Srbija nije imala nadleznosti tamo, i zvala se "uzaS"! Milosevic je video da je to na stetu SRPSKOG NARODA( kao sto to bile i republicke granice), i vratio na stanje od pre 1974, nista sto bi rusilo SFRJ, naprotiv to je jacalo drzavu.

  • Mile says:

   Baš si vol. Još 1974 pripreman je raspad SFRJ, pre Brozove smrti. Ustavom iz 1974 od Jugoslavije je napravljena konfederacija, s tim da je Srbija tim Ustavom izgubila deo uticaja na svoje dve pokrajine, nego su one po tom ustavu počele da figurišu u Jugoslaviji kao polu-republike. Amandmanima na Ustav Srbije iz marta 1989 Srbija je ispravila te opasne greške sa lošim namerama, i po pitanju Vojvodine i po pitanju Kosova i Metohije. Novim ustavom Srbije iz septembra 1989 te neophodne ispravke su potvrdjene. ... Da to tada nije uradjeno ostrašćeni separatisti uz pomoć stranog faktora do kraja 90-tih Srbiju bi najverovatnije podelili na 3 dela. A ovako Pokrajina Kosovo i Metohija još uvek je u sastavu Srbije.

 6. Gagi says:

  Mene interesuje, gde su danas njegove partijske kolege iz Srbije, koji su decenijama ranije saradjivali sa njim u pripremanju ambijenta za sve sto se kasnije desilo. Nije valjda da su komunisti iz Srbije bili toliko glupi, da nisu primetili sta se priprema i kuda sve to vodi. Kakva je kadrovska politika bila, sve je moguce. Mi smo specificna zemlja, narod je totalno sludjen, svi okupacioni kadrovi titine partije koji su svesno ili nesvesno radili na unistenju Srbije, abolirani su i jos nam drze predavanja.Jos se nas narod drzi u okupacionom strahu i mora da postuje nacionalne stetocine. Jos nam mesiceve kolege iz Predsednistva drze slovo i sami sebe proglasavaju za navece patriote i Srbe koji su "samo" par decenija, eto bili u zabludi. U svakoj normalnoj drzavi koja nije okupirana, za ovakve lose politicke procene i greske (ako su greske bile slucajne) pitanje je da li bi se docekalo novo jutro. Samo u ovoj zemlji, drzavni kadrovi koji su napravili katastrofalne greske su nagradjeni i abolirani.Valjda to tako ide u okupiranim drzavama, novi i mladi upravnici nagradjuju starije kolege jer su dobro sluzili stranoj okupacionoj centrali. Svi su na ovom ex prostoru radili za jednu okupacionu centralu, naravno, svako je imao svoje zaduzenje koja su bila razlicita. Samo je bilo vazno da se posao zavrsi uspesno i po planu naredbodavca, svo ovo prenemaganje i busanje u grudi je bio sastavni deo radnog zadatka koji je morao biti obavljen a narod ubedjen da je SVE radjeno u njegovu korist. Rezultati su vidljivi, samo slepac nije u stanju da sve to vidi i sagleda. Uostalom, ovi politicari ovde su visoki profesionalci, uopste ih ne interesuje za koju kompaniju rade, bitno je da imaju rezultate za svog poslodavca i da su oni dobro zaradili.

  • Pravda says:

   pa daca on je tu.

 7. Komsija says:

  Mesic ocigledno ne prati "nezavisne" beogradske medije, Danas, NIN, Nova S, inace bi znao da su SFRJ rasturili Milosevic i Srbi.

 8. M says:

  Lijepo vam je čovjek rekao i objasnio:-"Odbili ste konfederativnu Jugoslaviju,sad plačite"!

  • jovan says:

   Franjo Tudjman: "Da Hrvatska nije htela rat, rata ne bi bilo"! To vazi i za Aliju i Bosnu! Ali sve bi te zelje ustasa za obnovu NDH iz 1941 ne bi uspele da nije postojao MASTER PLAN ZAPADNIH FASISTA DA SE RAZBIJE SFRJ, i vracanje na Hitlerove granice iz 1941, a Srbija bude u granice "Nediceve Srbije", naravno srpski narod kao potlacena manjina u tim fasistickim drzavama. Srbi kao SLOBODARSKI NAROD nisu mogli da prihavate ropstvo. Zato su zestoko kaznjeni od Natofasista. Stradanje Srba 90-ih su, u odnosu 100:1 u Drugom ratu, povecali u Trecem ratu na 1000:1 Natofasisticko kaznjavanje Srba. Znaci, srpska krivica za raspad i rat je 0 (nula).

  • Duca says:

   Što ne ideš na neki svoj proustaški sajt, umesto da ovde trošiš prostor tvojom "konfederacijom"? Od konfederacije se može otcepiti bez referenduma bilo koja članica. To je bio cilj, da to bude zakonski raspad, a ne kao što je bilo secesija (zločin). Sad to što je za zapad zločin "dobar" ako je u njihovom interesu, to je njihov način shvatanja sveta. Zato su imali kolonije, istrebili Indijance, Australijance, pola afrike, inke, šetkali inkviziciju po celoj evropi i spaljivali koga stignu, napravili logore sa ciklonom 5 da se jevreji "ne muče dugo",.... spisak se može nastavljati koliko god hoćeš. Znači, takvi su vas vodili u "bolji život" po njihovom receptu. Čast je ne biti sa njima. Kome nije (tebi), trk na sajt "ustaša sam tim se dičim.hr" biće bolje i tebi i nama.

  • Suzuki Vitara says:

   M, otkuda ti ideja da Srbi pate za Sugoslavijom. Mozda Krvati i Slovenci i ostali koji i dalje mirno zive u Srbiji, dok Srbi srecno gledaju na vase "manjkanje" i jebu mater onom, koji vas je usrasoidne nama pripajao.

  • Milan says:

   Ne laži sam sebe. I ne širi laži sa ciljem da pereš vašu kolektivnu krivicu, pa još da je pripišeš drugom. Država SFRJ je već bila konfederativna po Ustavu iz 1974. Vi ste hteli ostvarenje hiljadugodišnjeg sna po cenu krvavog rata i etničkog čišćenja. A mogli ste to da ostavarite samo uz veliku pomoć Amerike koja je još za vladavine Niksona odlučila da postojanje Jugoslavije više nije u njenom geopolitičkom interesu.

 9. Drago says:

  Mesić? Zbog njega i njemu slićnih je toliko nedužnih ljudi izginulo u ex Jugoslaviji. Ljudska balega od čovjeka! Stic mu je bio poznatzi ustaša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *