Kako su hrvatski evro-parlamentarci poželeli Srbiji srećne pregovоre sa EU

Kako su hrvatski evro-parlamentarci poželeli Srbiji srećne pregovore sa EU

23 januara 2014

EU-Parliament-July-2013Jugoslavija će se ponovo stvoriti onog trenutka kada sve bivše rebulike (i neke nove) budu zajedno u Evropskoj uniji – to je mantra koja se često ponavlja uz dodatak: koji đavo se i raspadala.

EU mantraši nikada ili retko propuštaju da kažu kako ćemo u granicama EU lakše zaboraviti i lakše prevladati međusobne istorijske i političke razmirice jer je u EU važna samo ekonomija i putovanja – eto još jedne mantre.

Korijen ovakvih ”uvriježenih mišljenja” nije analiza informacija i podataka već su rođeni iz šarenih PR brošura ili seminara.
Da bi se urušile takve sanjane pretpostavke nije potrebno duboko ni zagrabiti.

Poslanici Evropskog parlameta najmlađe članice Evropske unije, Hrvatske, u svojim prvim aktivnostima kao evro-poslanici pokazali su kako će se komšijski odnositi prema nekima od svojih komšija – a zna se i kojima.

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Davor Ivo Stier  postavio je juče pitanje evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu o plaćanju ratne odštete Srbije Hrvatskoj. Juče je bio prvi dan pristupnih pregovora Srbije i EU i gospodin Davor Ivo je poželio dobrodošlicu na zajedničke evropske terene svojim komšijama. I Ivo je imao svoju mantru, a ona glasi: Srbija se mora suočiti s prošlošću.

“Ali taj proces, nije jednostavan, Srbija će morati da se suoči sa svojom prošlošću, sa Miloševićevom agresijom, otvori arhive tajne jugoslavenske policije, rešiti pitanje nestalih, zaštiti manjine, moraće da nastavi borbu protiv korupcije i da sprovede ekonomske reforme”, rekao je Stier.

Koalicija udruženja izbeglica iz Hrvatske ocenila je danas da je pitanje hrvatskog poslanika  predstavlja provokaciju čiji je cilj da se Srbija predstavi u EU kao agresor u ratu 1991-1995. godine, a Hrvatska kao žrtva.

“Brojne činjenice – pola miliona proteranih Srba, brojni ratni zločini po Krajini i hrvatskim gradovima, otete kuće i poljoprivredno zemljište, uništena imovina, neisplaćene penzije i devizna štednja i drugo, nedvosmisleno pokazuju da glavnu odgovornost za rat snosi režim Franje Tuđmana”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Koalicije udruženja izbeglica iz Hrvatske Miodrag Linta. Koalicija udruženja izbeglica zatražila je da Srbija pokrene stalni dijalog sa Hrvatskom o rešavanju brojnih otvorenih pitanja, a jedno od njih je i pitanje naknade štete koje je definisano Sporazumom o normalizaciji odnosa koji je SR Jugoslavija potpisala sa Hrvatskom 1996. godine.

Nikola Vuljanić iz opozicione laburističke stranke za ”razliku” od kolege Ive iz HDZ-a, smatra takođe – pogađamo šta: da Srbija treba da se suoči sa svojom prošlošću.

“Ono što je ključno ovog trenutka jeste da Srbija garantuje da neće doći do koraka unazad i oslanjanja na prošlost kao politički argument. Pokazalo se da je to katastrofalno, posebno u slučaju Srbije, i zato je prošlost potrebno pročistiti i sa njom raščistiti”, rekao je Vuljanić.

Prošle sedmice na  sednici Evropskog parlamenta u raspravi o predlogu rezolucije o napretku Srbije, dobrosusedski se ponela i poslanik Ruža Tomašić.

Poslanica u Evropskom parlamentu i predsednica desno orijentisane Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević, bila je kudikamo nadahnutija i direktnija od dvojice svojih kolega pa je slikovito  izjavila da Srbija mora da se reši četnika, jer oni žele “veliku Srbiju”.

“Ima četnika u Hrvatskoj, kako ih onda ne bi bilo u Srbiji”, rekla je Tomašićeva, a da nije trepnula. U šovinističkom i mrziteljskom zanosu, valjda vjerujući kako kolege evropski parlamentarci slabo poznaju ovdašnju geografiju Tomašićeva je zaključila kako smatra da još postoje pretenzije Srbije na neka hrvatska područja, poput Karlovca i Virovitice (!?), i dodala da se Srbija još nije izvinila Hrvatskoj za domovinski rat.

Ruža Tomašić je prethodno pozvala je građane Hrvatske da joj pomognu u pisanju govora o napretku Srbije prema članstvu u EU, za sastanak u Strazburu. Karlovac i Virovitica nisu ni blizu hrvatsko-srpske granice.

Ante Starčević, čijim imenom se krasi Ružina stranka početkom ovog veka, ovako je pisao o Srbima:

– Slavoserbi su smeće naroda, oni su Hrvatsku izdali i, ako ustreba, opet će je izdati, makar bez svoje koristi, samo da nju izdaju. Oni su po svojoj naravi bez uma i poštenja, proti slobodi i proti svakom dobru. Njih treba staviti van zakona. Tu je sudija i ovršitelj svaki koji je i besnom paščetu.

Prema rezultatima popisa iz 1991. godine, na području današnje Hrvatske živelo je 12,2 odsto građana srpske nacionalnost. Po popisu iz 2011., ima ih 4,3 odsto. Podsetimo Hrvatska je u proteklom ratu, tokom devedesetih uništila 3000 spomenika iz Narodno oslobodilačke borbe, uništila skoro 2,8 miliona knjiga koje se jezički, pismom, nacionalno, ideološki nisu uklapale u duh koji je tada vladao u Hrvatskoj. Mahom, to su knjige srpskih autora ili onih za koje se smatralo da su jugoslovenski.

Nakon što je započela pregovore sa Evropskom unijom, Srbiji predstoji dug put do članstva. Nema sumnje da će je na tom putu sačekati još mnogo komšijskih poruka ”podrške”, direktno iz  Evropskog parlamenta.

(Kontakt radio/Ž.S)

KOMENTARIJedan komentar

  1. samo vas slušam says:

    Čim dalje tim bolje od vas !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *