KАKО СУ НАС СВЕ ОБМАЊИВАЛИ: Амерички председници ухваћени у лажи

KAKO SU NAS SVE OBMANJIVALI: Američki predsednici uhvaćeni u laži

13 marta 2021

Bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa često su optuživali da je neiskren. Ipak, lažni navodi nekih od njegovih prethodnika rangirali su se od bizarnih do užasavajućih, piše BBC.

Kad je Sadam Husein izvršio invaziju na Kuvajt 1990, a američke trupe krenule u Zaliv, javnost je dovela u pitanje opravdanost vojne intervencije. Kuvajtska vlada u egzilu unajmila je američku firmu „Hil & Noulton“, čiju je kancelariju u Vašingtonu vodio bivši šef osoblja predsednika Džordža Buša starijeg.Ta firma je predstavila navodnog svedoka, petnaestogodišnju devojčicu predstavljenu kao „Najirah“, koja je sa suzama u očima ispričala u Kongresu u oktobru 1990. da su irački vojnici ušli u bolnicu u Kuvajtu, izvadili bebe iz inkubatora i ostavili ih da umru na hladnom podu.

„Bebe bačene na pod“

Smatralo se da je njeno ime izmišljeno zbog straha od osvete kad se vrati kući, ali je nakon rata otkriveno da je „Najirah“ u stvari ćerka kuvajtskog ambasadora u Sjedinjenim Državama i da je njena priča bila potpuno neosnovana. Ova prevara je pomogla da Amerikanci podrže vojnu akciju, a Buš ju je ponovio barem šest puta.

– Bebe izvučene iz inkubatora i bačene poput cepanica na pod… – rekao je u govoru američkim trupama u Saudijskoj Arabiji.

Kad je u januaru 1991. usvojena Bušova rezolucija u Senatu, šest senatora je citiralo priču o inkubatorima kao opravdanje.

Nekoliko dana kasnije je pokrenuta operacija Pustinjska oluja, a ironija je u tome, piše BBC, što izgleda da su bebe zaista nestale nakon što su izvađene iz inkubatora tokom rata. Samo što se to dogodilo zbog velikog američkog vazdušnog udara.

Iako nikad nije ustanovljeno da je Buš znao da je ta priča lažna, očekuje se da Bela kuća proveri tvrdnje predsednika, posebno tako užasavajuće.

Ni mediji nisu razotkrili priču sve dok rat nije završio. Takođe je izostavljena iz nedavne Bušove biografije i glorifikacije u medijskim izveštajima o njegovom predsedništvu nakon smrti 2018.

Međutim, kad je došao red na Trampa nekoliko decenija kasnije, proveravanje činjenica je uzelo maha.

„Vašington post“ ima bazu od preko 30.000 Trampovih izjava koje su ili lažne ili obmanjujuće.

Oružje za masovno uništenje

Mnoge od njih, vezane za golf, njegovu imovinu ili vremenske prilike, zvuče sitničavo, ali ima i onih koje su potencijalno štetne, poput njegovih saveta o ubrizgavanju dezinfekcionih sredstava u borbi protiv korone ili naštimanim predsedničkim izborima 2020.

Autor Bendžamin Ginsberg kaže da, kad je reč o predsedničkim neistinama, neke su ozbiljnije od drugih.

U tom smislu ukazuje na obmanjujuće izjave Džordža Buša mlađeg koji je „prodao“ američkoj javnosti nastavak rata protiv Iraka.

To uključuje navode o Sadamovom oružju za masovno uništenje, čak i nuklearnom oružju, te da je irački predsednik saveznik Al Kaide.

Ginsberg kaže da su „krupne laži“ koje vode ka vojnim intervencijama najštetnije od svih i da Tramp u tom smislu nije dostojan krivice kao neki njegovi prethodnici.

– Problem je što je američki predsednički selektivni proces fundamentalno manjkav i proizvodi čudovišta. Potrebne su godine kampanje i samo najarogantniji, najambiciozniji i narcisoidniji individualci će biti voljni da to i urade – rekao je on.

„Laž me je spasila“

Jedna od poznatijih laži je poricanje Bila Klintona, koji je u januaru 1998. porekao da je imao seks sa stažistkinjom Bele kuće Monikom Levinski. Kad su počeli da se otkrivaju dokazi, umesto da se oseća osramoćenim zbog obmanjivanja nacije, Klinton je u privatnosti izrazio olakšanje.

– Laž me je spasila – rekao je bliskom prijatelju, dok se pripremao da pred televizijskim kamera u avgustu iste godine izrazi kajanje.

BBC ukazuje da su „nekad davno“ Amerikanci imali skoro dečje poverenje u svog prvog čoveka, ali to se promenilo. Mnogi istoričari vežu pojavu ove promene za Lindona Džonsona, iako teško da je bio prvi koji je obmanjivao javnost.

– On samo stalno laže o svemu. Laže čak i kad ne mora da laže – rekao je jednom Robert Kenedi o Džonsonu, čiji su neistiniti navodi o Vijetnamskom ratu uključili “pomorski napad” u avgustu 1964. u zalivu Tonkin koji se nikad nije dogodio, kako bi dramatično eskalirao konflikt.Njegov naslednik Ričard Nikson kandidovao se za predsednika obećavajući „častan“ kraj rata u Vijetnamu, pre nego što je proširio konflikt u tajnosti bombardujući neutralnu Kambodžu. Ipak, to je samo bilo još jedno zataškivanje skandala Votergejt koji je uništio njegovo predsedništvo.

„Frankenštajnovo čudovište“

Američkoj deci nekad se pričala priča o istini uz pomoć navodnog zapisa iz mladosti Džordža Vašingtona kad je priznao ocu da je posekao njegovo trešnjino drvo sekirom.

– Ne mogu lagati tata – navodno je rekao Vašington, ali je to u potpunosti izmislio njegov prvi biograf.

Tomas Džeferson rekao je evropskom prirodnjaku koji je omalovažio faunu „novog sveta“ da su vuneni mamuti nekad lutali neistraženim američkim zapadom.

Ronald Regan je 1983. tvrdio da je snimio zločine u nacističkim logorima dok je služio kao fotograf američke armije u Evropi.

To je rekao izraelskom premijeru Jicaku Šamiru u Beloj kući. Regan, međutim, nikad nije napustio Ameriku tokom Drugog svetskog rata.

Ali malo se ko seća toga. I mnoge Trampove izjave nesumnjivo će se vremenom zaboraviti, ipak jedan istoričar smatra da je on uništio samu ideju o poverenju u američku politiku.

– Tolerisali smo predsedničke laži od početka republike – kaže profesor i autor Erik Alterman.

– Ali Donald Tramp je Frankenštajnovo čudoviše političkog sistema, koji nije tolerisao laži naših lidera već ih je i zahtevao – dodao je Alterman.

KOMENTARI4 komentara

  1. padre says:

    Lagao je Tramp, lagao,ali o onome o nameštenim izborima nije!

  2. milorad 5 says:

    ahaha tramp je znao sa kojim lažovima ima posla i samo je igrao njihovu igru.I prilično ih je uzdramao,ne toliko lažima koliko ISTINOM o nima samima.Alo, pa amerika se sad pretvorila u jednopartijsku državu sa KOLEKTIVNIM predsednikom koji ima mamutska ovlašćenja i NIKAKVU odgovornost a sad im prave i POLITBIRO od kongresa i senata,o propagandi i laganju u medijim ne terba ni pričati više tolik oje očigledno da i sam ploebs počinje da uvidja to.Amerikanci će se jjenog jutra i to USKORO,probuditi u PUNOKRVNOJ NACISTIČKOJ DIKTATURI.Danas se pokreće rasni napada na belce,sutra će crnci biti u koncentracionim logorima, to je igra koja se sada nameće američkom gradjanstvu,videćete "veleobrt" da upotrebimo malo hrvatski:), ako "demokrate" uspeju da osvoje totalnu političku kontrolu u americi.To je put kojim će se izvršiti MILITARIZACIJA te države i ne bih se začudio da u nekoj budućnosti oni ponovo uvedu aparthejd ili neki KASTINSKI sistem jer to je omiljena nacistička uprava.

  3. Kosovac says:

    E trt, ovaj sorošoid kao bajagi profesor Erik Alterman providno iznosi stvarne laži svojih predsednika, da bi podupro sorošoidnu tvrdnju da niko ne laže kao Tramp što laže „….Ali Donald Tramp je Frankenštajnovo čudoviše političkog sistema….“. Setio se profesor teletabrisa da Trampa uporedi sa Frankeštajnom. Treba izgleda da mu amerikanci poveruju, hoće, poverovaće obzirom na njihovu inteligenciju. Pa eto rešio da ovo proda i glupim Srbima. Ali zaboravio je da Džoa Bajdena uporedi sa Crvenkapicom, da bi kompletirao svoju priču.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *