KAKO ŽIVE KOMŠIJE: Prosečna plata u RS ne podmiruje pola potrošačke korpe

KAKO ŽIVE KOMŠIJE: Prosečna plata u RS ne podmiruje pola potrošačke korpe

26 februara 2014

potrPotrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u januaru je iznosila 1.844 KM, a prosečna plata od 810 KM „pokrivala“ je te troškove sa svega 43,92 odsto, podaci su Saveza sindikata RS.

Najviše sredstava trebalo je izdvojiti za prehranu i to 684 KM, stanovanje i komunalne usluge 568 KM, za prevoz 195 KM, odeću i obuću 135 KM, za obrazovanje i kulturu 81 KM, a za higijenu i negu zdravlja 77 KM.

 

Ukupne potrošačke cene u januaru u Republici Srpskoj bile su za 0,1 odsto veće u odnosu na decembar prošle godine, a najviše su poskupili alkohol i cigarete i to 4,2 odsto.

Kolika je kupovna moć pojedinih građana Srpske govori podatak da su najmanje prosečne neto plate u januaru isplaćene u administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima 498 KM, ugostiteljstvu 540 KM, građevinarstvu 555 KM, te u prerađivačkoj industriji 597 KM.

Uz to, najmanje plaćeni radnici u RS, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima, u januaru su primili manju platu u odnosu na decembar za 47 KM ili 8,6 odsto, upozoravaju sindikalci.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *