КАКВА ЦРНА ИЛЕГАЛНА ГРАДЊА – криминал је у питању!

KAKVA CRNA ILEGALNA GRADNJA – kriminal je u pitanju!

4 oktobra 2018

Piše: Miloš Kordić

U nizu kojekavih naziva za razne pojave, dešavanja, akcije, „projekte“,“radionice“… pristiglih s „demokratskim vrednostima“ Zapada, u srpskim medijima se u poslednje vreme sve češće piše i priča, istina skromno, prilično uvijeno, oprezno, o ilegalnoj gradnji. A sve ređe o „divljoj“ gradnji.

Izraz „ilegalna“ gradnja postala je tako jedan od takvih, ovde, na domaćem terenu, izmišljenih definicija za nešto što u većini slučajeva, i to onih najizraženijih, to nije. Nije isto „ilegalno“ graditi kuću za život, jer porodica nema gde da živi (a to se u beogradskoj Kaluđerici kao naočiglednijem primeru u Srbiji zvalo „divlja“ gradnja), i usred Beograda „ilegalno“ podići stambenu zgradu sa pet spratova. I to s terasama koje se pružaju iznad polovine trotoara.

Za tu pojavu predstavnici organa vlasti na nivou države, kao i predstavnici lokalni ovlasti redaju brojke „ilegalno“ izgrađenih objekata u Srbiji.

Akcije legalizacija ranije ilegalno izgrađenih objekata teku. Legalizuje se i ono što je i logično da se legalizuje, ali se legalizuje i mnogo toga što bi trebalo da se „sortira“ s onu stranu zakona. Da se istraži i da se preduzme ono što bi pravna država, kakvoj Srbija teži, trebalo da preduzme.

Istina, ovih dana preduzimaju se određene mere protiv onih koji su „ilegalno“ gradili i omogućavali „graditeljima“ da grade. Ali je to tako skromno, malo, a i veoma oprezno kako se ne bi dirnulo u izvorište te i takve „ilegale“. Jer „odgovorni“ iznošenjem brojki smatraju da će time smiriti narod. Daj narodu na kašičicu malo svoga „istražiteljskog sirupa“ i kašalj naroda donekle  će se zaista smiriti. Jer, radi se, preduzima se, privodi se na saslušanja…

Zar je zaista moguće u Beogradu izgraditi zgradu u dvorištu policijske stanice (opštinske) i to nazvati ilegalno podignutom zgradom?! Od takve tvrdnje kako se i tu radi o ilegalnoj gradnji, čitalac, slušalac takve nebuloze, takve bezočno bezobrazne laži, takvog ismejavanja nečijeg i donekle zdravog razuma, mora da se smeje, da besni, tuguje… I da se zapita: Pa gde ja ovo živim? I kome sam ja to, kao birač, dao poverenje? Za koga sam ja to glasao?

Drugo je, međutim, ona ilegalna gradnja koju preduzima sirotinja da bi imala gde da živi i preživi, a drugo je tajkunska, i to u sprezi s odgovornim organima, gradnja stambenih zgrada, hotela i bezbroj drugih objekata gde se hoće i kako se hoće. Naravno, bez bilo kakvih dokumenata. A onda se to lepo legalizuje. I – pojeo vuk magarca!

Jasno rečeno: u ovom drugom slučaju radi se o čistom kriminalu!

Zar je zaista moguće da se po ulicama Beograda podižu ogromni objekti a da to niko, ama baš niko od državnih i lokalnih odgovornih službi i službenika ne vidi. Kao da nešto od četiri sprata može da nikne za jednu noć. Kao, eto, zgrada se samo iznenada uvukla između drugih manjih ili i njoj ravnih zgrada… Neće biti. A kuknjava kako nedostaje inspektora – ne pije vodu.

Kad se u medijima bude pisalo o tome ko je osuđen od onih koji su bez bilo kakve dokumentacije pokušali da grade, a ne kad izgrade, tada će se moći govoriti i o pravnoj državi!

I da se zaključi: ne postoji ilegalna gradnja – to se može u nekoj dubokoj i nepristupačnoj šumi – postoji kriminal u toj oblasti! Tajkuni se bogate, unapred najčešće beskućnicima prodaju stanove i lova do krova raste.

A država? Da krene od sebe. Od vrha. A ne da priča o ilegalnoj gradnji. Kakva crna ilegalna gradnja!

(INTERMAGAZIN)

KOMENTARI9 komentara

 1. Miki says:

  Proširiti nadležnost i na policiju, jer građevinska inspekcija nemože-nesme da sve nelegalne -divlje gradnje procesuira, jer je namerno pretrpana lokalnim problemima i pritisnuta lokalnom politikom. Pošto nelegalni-divlji graditelji grade bez g.dozvole to delo je proglašeno krivičnim delom, pa bi u tom slučaju trebalo nadležnost proširiti i na druge državne organe koji se trebaju aktivirati, čime bi se problem odmah rešio.

  • da da says:

   problem je što sve strukture učestvuju u kriminalu i takvi zakoni nikad neće doći na red..

 2. Zoran says:

  Bas tako.

 3. Ivan Grozni says:

  Jednog dana kad zgrade pocnu da tonu, zbog nedovoljno jakih temelja,Krivac ce biti daleko,daleko,od Srbije i odgovornosti. Inzinjeri koji su projektovali cetvorospratnice nisu predvideli jos pet spratova na vrhu.

 4. Klempavi Kučuk says:

  Hej, pa ista ta inspekcija je i dala mig, uz odobrenje policije da se takvi objekti uopšte grade. Ideja da im se prošire ovlaštenja ravna je samoubistvu. Informišite se koliko gradilišta godišnje obiđu inspektori? Ja sam u nekoliko navrata slao prijave Građ. i Kom. Inspekcijama, za razne nepravilnosti i prekršaje... prekršilac sazna za moju prijavu pre nadležnog inspektora... treba ih sve hapsiti, kakvo crno povećavanje nadležnosti aman!?

  • U dilu su says:

   Država traži reket od 20.000e za legalizaciju zgrade, da predmet uzme u rad, u isto vreme naplaćuje sve poreze i tako podstiče bezakonje. Sve je u ovoj zemlji jasno, režimska pljačka i korupcija od gore.

 5. milorad says:

  Suludo je to što potencijalne UBICE slobodno rade šta hoće.Ajde što su prevaranti ali stvarno, kad jednog dana počnu da se ruše takve "gradjevine" KO će onda da odgovara.Prosečan kupac takve nepokretnosti je prevaren i potencijalno doveden u smrtnu opasnost upravo uz SAUČESNIŠTVO SVIH ONIH KOJI SU DUŽNI DA TAKVE PREVARE SPREČE, U PITANJU JE JAVNA OPASNOST PO GRADJANE OVE ZEMLJE I ZATO TREBA DA ODGOVARAJU I ONI KOJI SU BILI ZAPOSLENI ILI IZABRANI U ODREDJENOJ OPŠTINI U TRENUTKU KADA JE PREVAREN POJEDINAC ZAKLJUČIO UGOVOR O KUPOVINI TAKVOG OBJEKTA.Tada će MOŽDA da se smanji broj takvih objekata, i treba doneti zakon da to delo NE ZASTAREVA.

  • Ko je još says:

   Sam sebe hapsio.

 6. Trn says:

  U Srbiji ne postoje urbanistički planovi. U Srbiji ne postoje arhitekte, građevinski inženjeri... Sve građevinska mafija, u najtešnjoj sprezi s vlastima, drži u svojim rukama. Dobro se zarađuje, pere se novac. Tužno i jadno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *