КАКВА ЦРНА ИЛЕГАЛНА ГРАДЊА – криминал је у питању!

КАКВА ЦРНА ИЛЕГАЛНА ГРАДЊА – криминал је у питању!

4 октобра 2018

Пише: Милош Кордић

У низу којекавих назива за разне појаве, дешавања, акције, „пројекте“,“радионице“… пристиглих с „демократским вредностима“ Запада, у српским медијима се у последње време све чешће пише и прича, истина скромно, прилично увијено, опрезно, о илегалној градњи. А све ређе о „дивљој“ градњи.

Израз „илегална“ градња постала је тако један од таквих, овде, на домаћем терену, измишљених дефиниција за нешто што у већини случајева, и то оних најизраженијих, то није. Није исто „илегално“ градити кућу за живот, јер породица нема где да живи (а то се у београдској Калуђерици као наочигледнијем примеру у Србији звало „дивља“ градња), и усред Београда „илегално“ подићи стамбену зграду са пет спратова. И то с терасама које се пружају изнад половине тротоара.

За ту појаву представници органа власти на нивоу државе, као и представници локални овласти редају бројке „илегално“ изграђених објеката у Србији.

Акције легализација раније илегално изграђених објеката теку. Легализује се и оно што је и логично да се легализује, али се легализује и много тога што би требало да се „сортира“ с ону страну закона. Да се истражи и да се предузме оно што би правна држава, каквој Србија тежи, требало да предузме.

Истина, ових дана предузимају се одређене мере против оних који су „илегално“ градили и омогућавали „градитељима“ да граде. Али је то тако скромно, мало, а и веома опрезно како се не би дирнуло у извориште те и такве „илегале“. Јер „одговорни“ изношењем бројки сматрају да ће тиме смирити народ. Дај народу на кашичицу мало свога „истражитељског сирупа“ и кашаљ народа донекле  ће се заиста смирити. Јер, ради се, предузима се, приводи се на саслушања…

Зар је заиста могуће у Београду изградити зграду у дворишту полицијске станице (општинске) и то назвати илегално подигнутом зградом?! Од такве тврдње како се и ту ради о илегалној градњи, читалац, слушалац такве небулозе, такве безочно безобразне лажи, таквог исмејавања нечијег и донекле здравог разума, мора да се смеје, да бесни, тугује… И да се запита: Па где ја ово живим? И коме сам ја то, као бирач, дао поверење? За кога сам ја то гласао?

Друго је, међутим, она илегална градња коју предузима сиротиња да би имала где да живи и преживи, а друго је тајкунска, и то у спрези с одговорним органима, градња стамбених зграда, хотела и безброј других објеката где се хоће и како се хоће. Наравно, без било каквих докумената. А онда се то лепо легализује. И – појео вук магарца!

Јасно речено: у овом другом случају ради се о чистом криминалу!

Зар је заиста могуће да се по улицама Београда подижу огромни објекти а да то нико, ама баш нико од државних и локалних одговорних служби и службеника не види. Као да нешто од четири спрата може да никне за једну ноћ. Као, ето, зграда се само изненада увукла између других мањих или и њој равних зграда… Неће бити. А кукњава како недостаје инспектора – не пије воду.

Кад се у медијима буде писало о томе ко је осуђен од оних који су без било какве документације покушали да граде, а не кад изграде, тада ће се моћи говорити и о правној држави!

И да се закључи: не постоји илегална градња – то се може у некој дубокој и неприступачној шуми – постоји криминал у тој области! Тајкуни се богате, унапред најчешће бескућницима продају станове и лова до крова расте.

А држава? Да крене од себе. Од врха. А не да прича о илегалној градњи. Каква црна илегална градња!

(ИНТЕРМАГАЗИН)

KOMENTARI9 коментара

 1. Miki says:

  Proširiti nadležnost i na policiju, jer građevinska inspekcija nemože-nesme da sve nelegalne -divlje gradnje procesuira, jer je namerno pretrpana lokalnim problemima i pritisnuta lokalnom politikom. Pošto nelegalni-divlji graditelji grade bez g.dozvole to delo je proglašeno krivičnim delom, pa bi u tom slučaju trebalo nadležnost proširiti i na druge državne organe koji se trebaju aktivirati, čime bi se problem odmah rešio.

  • da da says:

   problem je što sve strukture učestvuju u kriminalu i takvi zakoni nikad neće doći na red..

 2. Ivan Grozni says:

  Jednog dana kad zgrade pocnu da tonu, zbog nedovoljno jakih temelja,Krivac ce biti daleko,daleko,od Srbije i odgovornosti. Inzinjeri koji su projektovali cetvorospratnice nisu predvideli jos pet spratova na vrhu.

 3. Klempavi Kučuk says:

  Hej, pa ista ta inspekcija je i dala mig, uz odobrenje policije da se takvi objekti uopšte grade. Ideja da im se prošire ovlaštenja ravna je samoubistvu. Informišite se koliko gradilišta godišnje obiđu inspektori? Ja sam u nekoliko navrata slao prijave Građ. i Kom. Inspekcijama, za razne nepravilnosti i prekršaje... prekršilac sazna za moju prijavu pre nadležnog inspektora... treba ih sve hapsiti, kakvo crno povećavanje nadležnosti aman!?

  • U dilu su says:

   Država traži reket od 20.000e za legalizaciju zgrade, da predmet uzme u rad, u isto vreme naplaćuje sve poreze i tako podstiče bezakonje. Sve je u ovoj zemlji jasno, režimska pljačka i korupcija od gore.

 4. milorad says:

  Suludo je to što potencijalne UBICE slobodno rade šta hoće.Ajde što su prevaranti ali stvarno, kad jednog dana počnu da se ruše takve "gradjevine" KO će onda da odgovara.Prosečan kupac takve nepokretnosti je prevaren i potencijalno doveden u smrtnu opasnost upravo uz SAUČESNIŠTVO SVIH ONIH KOJI SU DUŽNI DA TAKVE PREVARE SPREČE, U PITANJU JE JAVNA OPASNOST PO GRADJANE OVE ZEMLJE I ZATO TREBA DA ODGOVARAJU I ONI KOJI SU BILI ZAPOSLENI ILI IZABRANI U ODREDJENOJ OPŠTINI U TRENUTKU KADA JE PREVAREN POJEDINAC ZAKLJUČIO UGOVOR O KUPOVINI TAKVOG OBJEKTA.Tada će MOŽDA da se smanji broj takvih objekata, i treba doneti zakon da to delo NE ZASTAREVA.

 5. Trn says:

  U Srbiji ne postoje urbanistički planovi. U Srbiji ne postoje arhitekte, građevinski inženjeri... Sve građevinska mafija, u najtešnjoj sprezi s vlastima, drži u svojim rukama. Dobro se zarađuje, pere se novac. Tužno i jadno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u