Каква црна “мирдита” и коме је то “добар дан”?!

Kakva crna “mirdita” i kome je to “dobar dan”?!

3 juna 2018

Piše: Mihailo Medenica

Izvinite “kosmopolite” i “građani sveta” ali nikada prihvatiti neću da umetničke slobode podrazumevaju slobodu da svakojaka fukara pod koprenom umetnosti čini šta mu je volja, na ushićenost zabludele ovdašnje publike koja i na zločin, terorizam i krvoloke aplaudira kao na kakvo priviđenje gospodnje.
Kakva, crna, “Mirdita- dobar dan”, kakav crni “festival” koji promoviše umetnost i umetnike s “kosova” (vazda malim slovom) i čemu sve to, iskreno?!
Pomirenju, toleranciji, nekakvim višim vrednostima i ciljevima za koje mi neuki nismo spremni i ne shvatamo ih..?
Priznajem, ne shvatam kako to Srbija može da dozvoli gazeći Ustav koji, na žalost ove mizerne vlasti, svedoči da je Kosovo i Metohija južna pokrajina i da će tako biti doveka, opet na žalost mizernika iz Nemanjine 11 i Andrićevog venca?!
Ne shvatam “umetnost” čiji su uratci panoi s razularenom masom koja kliče krvnicima OVK noseći transparente tog đavoljeg šegrtluka i umetnike čije su muze krvave do ramena?!
Shvatam, međutim, kome je mirdita ali nikako kome je i dobar dan, jer dani za nama svedoče o novim strahovitim progonima nad Srbima na Kosovu i Metohiji dok država ćuti i dalje insistira na nekakvim izdajničkim pregovorima i unutrašnjem dijalogu koji je, sudeći po svemu, odmakao toliko daleko i uspešno da i u sred Beograda imamo Haradinaja, kao “umetničku” slobodu, bez razlike što slobode za mučeničko Srblje na svetinjni našoj ima tek u Vučićevim, Đurićevim, Vulinovim, Stefanovićevim, Selakovićevim, Brnabićkinim…halucinacijama!
Životi Srba na zavetnom metohu vrede koliko i Sarapin trans kad ugleda predsednika pa se ko rosulja raspe po studiju i mantra nešto u magnovenju, pa možda ni toliko, ali sloboda “umetničkog izražaja” nema cenu pa usred Srbije svaka fukara, ponavljam, može reke srpske krvi da predstavlja kao ulje na platnu i mrtvu prirodu što, nažalost, Srbi na Kosovu i Metohiji jesu!
Sve sam samo ne isljučiv ali sam isključivo protiv toga da se pod patronatom sloboda promovišu tamničari srpstva i Srbije u čemu jednako učestvuju vajni albanski“umetnici” i izdajnička vlast ovdašnja!
I ne, nisu Albanci krivi zbog toga, oni samo podlo koriste ono što im je dato, a dato im je da krvnike na platnu predstavljaju kao prolećni suton u kojem valja svi treba jednako da uživamo, s obzirom da za umetnost nema granica, baš kao i za ponižavanje Srbije koja veruje kako je dobar domaćin ukoliko poželi dobrodošlicu i onima koji u ime krvoloka dolaze da noževe i čakije predstave kao “performans”, jer OVK je, biće, bila umetnička kolonija…
Da se ne lažemo, beramni festival “Mirdita- dobar dan” je još jedan u nizu zajedničkih projekata zvaničnnog Beograda i onoga što žele da nam poture kao zvaničnu Prištinu, kako bi se narod, već dobrano obamro od bilo kakvog osećaja nacionalne svesti i časti, pripremio za “mirdita i laku noć Kosovo i Metohija”!
Naravno, to je najlakše podvući pod aktivizam nekakvih nevladinih organizacija koje savršeno plivaju na talasu vladinih zaveslaja, ali nismo svi sisali ta vesla, gospodo!
Vaša izdaja neće proći kao nehajni slobodni “umetnički izražaj” u kojem ćete dati sve što imamo, sve na čemu postojimo, sve odakle smo ponikli i čemu se vraćamo da bismo trajali doveka!
Mirdita je vama i vašoj briselskoj šibicarskoj veleizdaji, a da li je Srbima na Kosovu i Metohiji, širom Srbije- dobar dan?!
Niti dan, niti dobar, ne dok god trajete u tim foteljama koje ste prigrabili kao prestole za 20 srebrnjaka, prodavši obraze i duše a očekujete da verujemo kako činite sve za dobrobit Srbije!
Činite, da, ali da joj mirdnita postane uobičajeno, uđe u uvo i svikne na to, dok dobar dan na Kosovu i Metohiji pokušavate da predstavite takvim sako ukoliko bude i sudnji!
E, pa neće moći, neće vam proći, nezvanične mecene “kosovske umetnosti”!
Ponavljam, nismo svi sisali vesla kojima pravite talase plašeći nas da stiže cunami koji će odneti sve pred sobom ukoliko pre toga sve za sobom ne izdamo kao da nikada postojalo nije!
I bi mirdita, al niotkud- dobar dan, samo plač, jauk i jecaj Srba koji bi valjalo prihvatiti kao umetničku slobodu naroda koji slobode nema ni za izložbu…

(Dvaujedan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *