КАКВА ЈЕ БУДУЋНОСТ КФОР-А? Број припадника мисије нагло опада

KAKVA JE BUDUĆNOST KFOR-A? Broj pripadnika misije naglo opada

26 februara 2021

Završetak dijaloga Beograda i Prištine, koji je daleko, kao i činjenica da Kosovo ne priznaju četiri zemlje NATO članice, učiniće da će Kfor za sada biti jedina legitimna vojna sila na Kosovu, ali će prilagođavati svoje aktivnosti, strukturu i broj pripadnika, piše danas portal EWB.

Pre nekoliko godina je značajno smanjen broj pripadnika ove misije, ali ona i dalje de facto predstavlja značajno vojno prisustvo na Kosovu i značajan mehanizam za prevenciju sukoba u ovom regionu, ocenila je za portak Juropijan vestern Balkans (EWB) Marija Ignjatijević, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).Za Srbiju je prisustvo Kfora i dobra komunikacija sa misijom značajna kao garancija stabilnosti i sigurnog okruženja za srpsku zajednicu, dodala je ona.

S druge strane, navela je Ignjatijević, sama tema je u Srbiji veoma osetljiva i retko se govori o konkretnim oblicima i koristima od saradnje sa NATO, pa tako i o saradnji sa Kforom.

Nije izvesno da će se u nekom skorijem periodu Kfor u potpunosti povući, ali će svakako regionalni odnosi uticati na prirodu mandata ove misije, rekla je Ignjatijević.

U početku misija je brojala oko 50.000 pripadnika iz 39 država članica partnera, dok je 2008. godine taj broj je spao na oko 17.500 pripadnika.

Danas misija ima nešto manje od 3.400 vojnika iz 27 različitih zemalja.

Portal ukazuje da smanjivanje broja pripadnika misije izaziva nelagodu zvaničnika u Beogradu i budi pažnju medija, ali za analitičare iz Prištine to predstavlja znak unapređenja situacije na Kosovu.

Smanjivanje broja Kfor vojnika nije povezano sa aktivnostima misije na Kosovu, već je to stvar individualnih odluka država koje učestvuju u ovoj misiji. Zaista to potvrđuje primetan napredak na Kosovu, smatra Plator Avdiu, istraživač Kosovskog centra za studije bezbednosti (KCSS).

Prema njegovom mišljenju, danas su ovoj misiji smanjene dužnosti i odgovornosti koje je imala zbog postepenog prenosa odgovornosti na kosovske institucije i razvoj bezbednosnih institucija Republike Kosovo, poput Kosovske policije, Kosovskih bezbednosnih snaga.

Politički dijalog definisaće, takođe, i strategiju izlaska Kfor misije koja treba ostati na Kosovu sve dok ova ne postane članica NATO, do kada bi Kosovske bezbednosne snage i Kosovska policija preuzele preostale odbrambene i bezbednosne dužnosti Kfora, zaključio je Avdiu.

(FoNet)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad 5 says:

    povlače sve što mogu za poredstojeći napad na ruse,od kfor ništa neće ostati i moraćemo da regujemo sami vojno na šiptarske napade to je sigurno,nadam se da će reakcija biti ozbiljn brza i letalna za šiptarsku mafiju,samo kad zucnu što jača šamarčina to je recept,koji kod njih uvek pali.

  2. Žarko says:

    Samo ti sanjaj Avdiu, plivaćeš ti do Bajdena...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *