КАКВА ЈЕ ЗАПРАВО РУСКА ВОЈНА МОЋ?

KAKVA JE ZAPRAVO RUSKA VOJNA MOĆ?

14 decembra 2022

Većina stručnjaka se slaže da je ruska vojska druga najmoćnija na planeti, čak i ako isključimo oružje za masovno uništenje. Kada se ono uzme u obzir, razlika između SAD i Rusije s jedne strane i ostatka sveta s druge strane je još izraženija. U svakom slučaju, ruska vojna moć je nesporna. Međutim, sve do relativno nedavno, veliki deo te vojne moći bio je rezultat sovjetskog nasleđa. Pre kasnih 2000-ih, ruska vojska je u suštini bila umanjena verzija sovjetskih oružanih snaga. Posledice njenog nastupa 2008. u Gruziji dovele su do reforme koja je u suštini stvorila savremenu rusku vojsku. Doktrinarne promene koje su tada pokrenute transformisale su vojnu moć Moskve na način koji nije viđen otprilike pola veka.Jedna od prvih promena koje su sprovedene bila je transformacija ruske vojske u kompaktniju i mobilniju silu. Brojne i glomazne formacije sovjetskog tipa koje su se oslanjale na masovnu upotrebu vojne tehnike i miliona vojnika zamenjene su jedinicama sa mnogo boljim odnosom kvaliteta i kvantiteta, kao i znatno unapređenom koordinacijom i ISR (obaveštajnim, nadzornim, izviđačkim) sposobnostima. Ovo se pokazalo kao izuzetno efikasno na bojnom polju svega nekoliko godina kasnije kada je relativno mali ruski kontingent uspeo ne samo da zaustavi napredovanje ISIS-a i drugih terorističkih grupa koje su uništavale Siriju, već i da pomogne toj zemlji da vrati najveći deo izgubljenih teritorija. Sa otprilike 155.000-200.000 terorista neutralisanih tokom ruske intervencije u Siriji, a da na terenu nikada nije imala više od par hiljada vojnika i nekoliko desetina letelica, Moskva je dokazala nove sposobnosti svojih oružanih snaga.

Program modernizacije

Ostaci ogromne sovjetske vojske su temeljno modernizovani tokom kasnih 2000-ih i početkom 2020-ih, što se pokazalo neprocenjivim tokom ruske kontraofanzive u Ukrajini. Međutim, program modernizacije je morao biti revidiran nakon što je iskustvo u borbama protiv snaga kijevskog režima pokazalo potrebu da se ovom procesu pristupi malo drugačije. Tada je potvrđena važnost besposadnih sistema, posebno naoružanih i „kamikaza” dronova. Ruska vojska je takođe morala da izvrši određene doktrinarne promene kako bi svoje jedinice učinila još efikasnijim. Pored toga, vojna industrija je počela da optimizuje istraživanja i razvoj, proizvodnju itd. kako bi bolje iskoristila svoje resurse. Ovo je omogućilo ne samo održavanje, već i povećanje efikasnosti proizvodnje.

Drugi važan aspekt je strateška vojna doktrina i upravo ta komponenta ruske odbrambene politike najviše brine politički Zapad (posebno Ameriku). Pentagon je 2019. predvideo da će ruska vojna moć dostići vrhunac 2028. i da bi SAD trebalo da učine sve što mogu da spreče Moskvu da nastavi sa svojim programom naoružavanja. Jedan od načina da se to uradi bila je eskalacija ukrajinske krize do tačke u kojoj evroazijski gigant nije imao drugog izbora osim da interveniše, što je trebalo da rezultira ometanjem tog programa, kao i iscrpljivanjem postojećih ruskih snaga. Očekivalo se da će ruska privreda biti u rasulu zbog sankcija i da će to učiniti implementaciju programa naoružavanja praktično nemogućom.

Međutim, ratoborna talasokratija je pogrešno procenila robusnost ruske privrede i istovremeno precenila uticaj sankcija na tehnološku snagu Moskve. Ne samo da je Rusija još uvek u stanju da proizvodi napredno oružje, već nastavlja da razvija rakete i druge vrste naoružanja koje su bez pandana u svetu. Rusija je i dalje svetski lider u hiperzvučnim tehnologijama, toliko da njeni konkurenti iz NATO-a neprestano šalju špijune i pokušavaju da podmite ruske naučnike da prodaju svoje znanje. Nekoliko ljudi je uhapšeno zbog ovoga poslednjih godina, što priznaju čak i perjanice zapadne propagandne mašinerije, iako i dalje insistiraju na tome da je Rusija navodno „tehnološki zaostala”.

Program naoružavanja

Ostala dostignuća ruske vojne industrije uključuju nove tipove tenkova, oklopnih vozila, kopnenih i letećih dronova, itd. Ruska ratna mornarica dobija desetine novih naprednih podmornica, kako na nuklearni pogon, tako i dizel-električni, podvodne dronove, kao i mnoštvo površinskih brodova. Ruske vazdušno-kosmičke snage dobijaju nove tipove letelica, uključujući najsavremenije dronove koje kontroliše napredna veštačka inteligencija, borbene avione nove generacije, strateške stelt i konvencionalne bombardere (odnosno raketonosce u ruskoj vojnoj nomenklaturi) itd.

Ruske strateške raketne snage, koje raspolažu najmoćnijim oružjem u istoriji čovečanstva, dobijaju nove IBR (interkontinentalne balističke rakete), kao i napredne HGV (hiperzvučne jedreće bojeve glave), koje su doslovno bez analoga u svetu. Istovremeno, Rusija proširuje svoje već impresivne mogućnosti u svemiru i svemirskoj odbrani, praktično onemogućavajući izvođenje orbitalnih napada, uz skoro trenutnu odmazdu. Pa ipak, činjenica da je Rusija u stanju da uradi sve ovo, iako je praktično pod opsadom i istovremeno sprovodi svoju kontraofanzivu protiv puzeće agresije NATO-a, je ono što najviše brine Pentagon. Dok Severnoatlantski savez ima ukupan vojni budžet od 1,3 biliona dolara (preko 60% globalne vojne potrošnje), ruski iznosi 65 milijardi dolara (nešto više od tri odst ukupne svetske potrošnje), što je otprilike 20 puta manje.

Uprkos tome, Rusija je u stanju da znatno optimalnije iskoristi svoja sredstva za odbranu, pošto održava najmoćniji termonuklearni arsenal na svetu, najmoćniju kopnenu vojsku, drugo po veličini ratno vazduhoplovstvo, kao i drugu najveću mornaricu na planeti. Ako Moskva nesmetano nastavi program naoružavanja do 2030. godine, Pentagon predviđa da će Rusija biti daleko ispred NATO-a u mnogim ključnim oblastima. U kombinaciji sa neumoljivim rastom vojne moći Kine, za koju se takođe predviđa da će dostići svoj vrhunac početkom 2030-ih, SAD se suočavaju sa geopolitičkom noćnom morom istovremenog sukoba ne sa jednom, već dve supersile sa vojnom moći koja je u najboljem slučaju skoro jednaka američkoj, ili u najgorem znatno naprednija.

(autor DRagoljub Bosnić / InfoBrics)

Dragoljub Bosnić je geopolitički i vojni analitičar. Autor je tekstova za Fort Russ News i InfoBRICS koji se bave vojnom tehnologijom, globalnom ekonomijom i geopolitikom, sa fokusom na Balkan, Evroaziju i rivalstvo velikih sila.

KOMENTARI8 komentara

 1. Pakao Azovstala says:

  Slava Argentini

  • persida says:

   Napred Mesi.

 2. Željko says:

  Ako se po jutru dan poznaje ruska "moć" je slaba to i slijepac "vidi" nakon 24.02.2022.!

  • Gagi says:

   He he, isto su tako slepci videli da su Rusi nemocni kod Staljingrada pa stigose do Berlina. Danas slepci nisu u stanju da vide da je sve manje nacista, fasista i usrasa, ciste to ruje metalnom metlom.

  • miša says:

   "Boj ne bije svijetlo oružnje, već boj bije srce u junaka". Možda ne vidiš, ali 24.02.2021 Rusi su im stali na crtu, a šta je sa USA ? Ćekaju da Rusi pređu crvene linije, ili su se setili kako su im preci prošli u otadžbinskom ratu? NATO zlikovci mogu da ratuju samo sa slabijim od sebe i jedino kad je protivnik marginalan. Rusi neće stati dok se NATO ne raspadne. Napoleona su jurili do Pariza a Nemce do Berlina.... košmarni su snovi kolektivnog zapada.

  • Velika Metla says:

   30 i kusur članica satanističkog nato-a protiv Rusije i ti USTAŠKI NEUSPELI ABORTUSE si našao da ocenjuješ rusku vojnu moć ???!!! Ne pišem ja ovo zbog tebe, nego zbog normalnih ljudi, jer da znaš šta je sramota ne bi nikada ovakvu glupost napisao. Istorija se ponavlja, a ti ništa nisi naučio iz istorije, zato si ti, i tvoja narodna grupacija koju nazivaju " rvatima" usuđen da je ponavljaš , i to bezuspešno. Rezerviši jedno mesto na krilu nekog od natovskih aviona.ŽIVELA Argentina !

 3. Kulak says:

  Ruska vojna moć je fenomenalna ako V.V. Putin ne sluša šta od njega traže tajkuni. Ako on za način delovanja ruske vojske u specijalnoj operaciji mora slušati tajkune, onda ništa ne valja. Tajkunima je bitno da se na teritoriju bivše propale države ukrajine ne diraju ceste, pruge, mostovi i gasovodi da bi oni mogli svoju robu izvoziti na Zapad i dizati ekstra profit. Zato ukronacisti i dan dans dovoze oružje sa Zapada do samih predgrađa Donjecka neoštećenim prugama i mostovima. Ruskim vojnicima zapovedništvo jednostavno nije izdalo naređenje da ih gađaju. Sve dok ruski vojnici odlaze na front sa spiskom ciljeva koji se ne smeju gađati, zato što nije u interesu tajkuna da ih se gađa, ruska vojna moć je poprilično ograničen pojam.

 4. persida says:

  Putko je u sakama cionista, bankara i tajkuna, igra kako mu oni sviraju. Ko to ne razume, slep je kod ociju. U Rusiji ima postenih boraca, patriota, ali oni ne mogu da dodju na vlast. Ta stolica je vec rezervisana, ne pitajte za koga jer kad bih vam rekao, ne biste verovali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *